Noor zingt als een viool en wil feesten met Freddie Mercury

Interview Gepubliceerd op 27 augustus 2023
Interview: Michael Oudman | Beeld: Noor

Op ons vorig jaar geïntroduceerde podium De Kuil spelen veelbelovende, veelal Nederlandse artiesten. Maar ook op de andere podia vind je aanstromend talent, dat soms op Into The Great Wide Open hun eerste festivalshow speelt. Hoog tijd om ze te introduceren aan het grote publiek. We spreken Noor.

In coronatijd schreef ze het lockdownleed van zich af in het Nederlands, maar in een warm Londen bereidt ze zich toch echt voor op een Engelstalige carrière. Ze belooft ons op Into The Great Wide Open op beide talen te trakteren.

Noor zingt als een viool en wil feesten met Freddie Mercury
Noor zingt als een viool en wil feesten met Freddie Mercury

Hoi. Waarom ben je in Londen?

“Ik woon hier en zit in het derde jaar van mijn studie songwriting. Er gebeurt hier zoveel op het gebied van muziek en kunst, en ik heb veel ambitieuze mensen om me heen. Iedereen is vreselijk gedreven, en heeft een soort tunnelvisie als het op muziek aankomt.”


Je schrijft nu dus in het Engels, maar je begon in het Nederlands.

“Mijn eerste muziek schreef ik voordat ik twee jaar geleden hiernaartoe verhuisde. Het begon tijdens de lockdowns als een creatief spelletje. Alles wat ik schreef deelde ik meteen online, en dat sloeg aan.”


Haal jij meer inspiratie uit de stad of uit de natuur?

“Als ik in het Nederlands schrijf haal ik mijn inspiratie vooral uit de stad. In het Engels komt het echt uit mij. Muzikaal laat ik me vooral inspireren door klassieke muziek, dat is mijn muzikale wereld geweest tot mijn achttiende, negentiende. Volgens een vriend zing ik zoals je viool speelt; de melodie, en de lijntjes die ik opzoek. Mijn zang is ook een beetje jazzy, dat deed ik al op de middelbare school. Het is niet dat ik bewust naar Sjostakovitsj ga luisteren als ik geïnspireerd wil worden, maar het zit gewoon in me.”


En welke artiesten inspireren je het meest?

“PJ Morton, Queen en Beyoncé. Veel mensen vinden het gek als ik Beyoncé zeg omdat het zo anders is dan wat ik maak, maar ik vind haar echt te gek.”


Voor wie zou je nog eens een liedje willen schrijven?

“Ik schrijf nu een liedje voor een vriendin die in een knipperlichtrelatie zit. Ik word er helemaal gek van, tijd voor nieuwe regels en advies.”


Welke overleden artiest zou je willen ontmoeten?

“Freddie Mercury. Ik wil dan gewoon met hem feesten, en vragen of hij voor me wil zingen. Hij is zo goed, echt een soort alien met zijn manier van zingen. Het is super dramatisch en heel klassiek voor m'n gevoel. Hij heeft een bizarre stem, zo zuiver.”


Hoeveel dagen ben je eigenlijk op Into The Great Wide Open?

“Ik ben er vanaf zaterdag. Er spelen best veel mensen die ik ken, die ik allemaal wil zien. Naaz, néomí, Billie Marten en November Ultra. En Igor is een vriend van me.”


Igor vertelde in een eerder interview in deze reeks over zijn wolkenkamer. Ben je daar geweest?

“Haha, nee, zo goed ken ik hem nog niet. Een paar van mijn strijkersvrienden spelen in zijn chaotische groep.”


Hoe ziet jouw perfecte festivaloptreden eruit?

“Ik hoop dat er mensen zijn die mijn nummers al kennen. Omdat ik maar twee dansbare nummers heb gaat het vooral om de tekst. Soms zingen mensen al liedjes mee, en ik vind dat heel cute. Ik hoop dat mensen speciaal voor mij komen.”


Op welke zin uit je repertoire ben je het meest trots?

“Wauw. Die moet uit 'De Metro Van De Laatste Rit' komen. In de brug zit de zin ‘Juist als ze gelukkig is dan ruist ze door de duisternis’. Ik bedoel dit niet verdrietig, het gaat erover dat gelukkig zijn ook onzeker kan voelen, en dat je niet weet hoe lang zo’n periode duurt.” 


Ga je ook je Engelstalige nummers spelen?

“Ja, het wordt een echte mengelmoes. Mijn Engelstalige nummers zijn ook niet per se heel anders. Zowel in het Engels als Nederlands heb ik pianoballads, maar ook weirde funky nummers.”


Ben je eerder op Vlieland geweest?

“Ja, ik ben op alle Waddeneilanden geweest. Het is er zo speciaal, je vindt nergens zoiets. Ik ga ook altijd skinny dippen in de Noordzee, daarna voel ik me als herboren.”


Hou je meer van eb of van vloed?

“Vloed. Eb vind ik enger. Vroeger werd ik altijd voor eb gewaarschuwd, vanwege de stroming als het water zakt.”


Waddenzee of Noordzee?

“De Noordzee, vanwege het zwemmen. Alhoewel de Waddenzee echt prachtig is. Ik heb een paar keer aan wadlopen gedaan. Het is heel mooi en verfrissend, niet met iets anders te vergelijken. Het is heel meditatief om zo met je blote voeten te aarden.”


Wadlopen op blote voeten schijnt nogal gevaarlijk te zijn door de scherpe en verstopte oesterbanken.

“Oh, haha, niets van gemerkt.”

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.