Het kunst- en filmprogramma van Into The Great Wide Open is rond

Nieuws Gepubliceerd op 27 juli 2022

Onder de noemer Traces presenteert Into The Great Wide Open dit jaar een kunst- en filmprogramma waarbinnen verdieping wordt gezocht binnen thema’s als verandering, herkomst, vertrek, transitie, herinneringen, migratieroutes en de daaraan verbonden noties van identiteit en ‘belonging’.

Kunst
De kunstline-up is, net als het muziekprogramma, een mix van grote namen en jonge makers. Charl Landvreugd en Claudy Jongstra zijn kunstenaars die reeds eerder naam gemaakt hebben bij het grote publiek. Het kunstwerk van laatstgenoemde, de Guernica de la Ecologia vormde de inspiratiebron voor een residentieproject van vier jonge kunstenaars. Het resultaat, getiteld Vlieland in Color, ziet tijdens Into The Great Wide Open het levenslicht.

De bezoeken van Matteo Marangoni & Dieter Vandoren, Sébastien Robert en Marjolijn Boterenbrood aan Vlieland stonden al heel lang gepland. We zijn verheugd de premières van hun werk dit jaar eindelijk te mogen verwelkomen op het festival. Ook Sophia Bulgakova werd initieel in 2020 al uitgenodigd. Haar installatie, die je uitnodigt om je onder te dompelen in steeds veranderende woordwolken, is dit jaar relevanter dan ooit tevoren.

Het kunst- en filmprogramma van Into The Great Wide Open is rond
You Are Source Projection And Reflection, Sophia Bulgakova

Evelien van den Broek was ook van de partij op Into The Great Wide Open 2016 en keert nu terug met Fanfare: een interactieve tragikomische geluidswandeling. Wie zoekt, zal vinden, en dus uitkomen bij de installatie van Susanne Khalil Yusef in de bossen. Haar werk centreert zich rondom de geschiedenis van Palestina en vertelt over hoe dorpen werden weggevaagd en vervangen door bossen vol naaldbomen, en vindt daarmee zijn weerslag op het eiland dat eveneens vol naaldbomen staat.

Tot slot zijn de filminstallaties van Joseph Wilson (een maar al te bekend verhaal voor de LGBTQIA+-gemeenschap over eenzaamheid, trauma’s en marginalisatie) en Michiel van Bakel (een blik op twee kanalen bezien vanuit het perspectief van een libelle) opgenomen in avondroute van het kunstprogramma.

Film
Het thema Traces keert ook terug in de filmprogrammering. Met de twee korte film-compilaties en The Grand Bizarre van regisseur Jodie Mack wordt hier aan bijgedragen en borduurt de Sound Vision Performance Night op donderdagavond in de Nicolaaskerk hierop voort.

Verder: het nu al historische bezoek van Cymande aan Vlieland wordt gevierd met de bijpassende documentaire Getting It Back: The Story of Cymande. Volgens velen is Silence of the Tides de beste natuurdocumentaire van het jaar. Dit jaar te zien in het filmprogramma, voor hen die dat nog niet eerder konden.

Het kunst- en filmprogramma van Into The Great Wide Open is rond
Constant, Sasha Litvintseva & Beny Wagner

Film voor de jongste generatie
Een traditie die niet mag ontbreken: de filmvoorstellingen voor de allerkleinste festivalbezoekers. Zowel op zaterdag- als zondagochtend om 10.00 uur in Podium Vlieland.

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.