Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?

Terugblik Gepubliceerd op 5 september 2023

Bij Into The Great Wide Open laten we graag zien dat dingen kunnen. Op het gebied van muziek, kunst en zingeving, maar ook wat duurzaamheid en innovatie betreft. We kijken wat dat betreft terug op een geslaagde editie, waar 6000 bezoekers (plus crew, plus artiesten) genoten van een stralend Vlieland en vier dagen vol hoogtepunten.

Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
Publiek bij De Kuil - foto door Marleen Annema

Er was een fijne balans tussen rust en ruimte, reuring en rafelranden. Als meest duurzame festival verstevigden we onze koppositie. Maar: het kan altijd beter. Daarom werden er deze editie wederom nieuwe maatregelen genomen om onze circulaire en klimaatpositieve toekomstdroom waar te maken. Op naar de volgende in 2024, waar ongetwijfeld nóg meer beter kan.


Duurzame stappen

Het festival ging door de inzet van Lab Vlieland bijna helemaal van de aggregaten af in een pilot met energie van het vaste stroomnet en oplaadbare batterijen die de podia van stroom voorzagen. Daarmee werd 6000 liter diesel – en de uitstoot die daarmee gepaard gaat – bespaard, ten opzichte van de 9000 liter die we vorig jaar nog nodig hadden. Dankzij herbruikbaar servies, het uitbannen van restafvalbakken op het terrein en een minutieuze afvalscheiding wisten we niet eerder zoveel grondstoffen uit de verbrandingsoven te houden. Zo kunnen alle afvalstromen weer als grondstof worden ingezet.

We maakten ons ook op andere manieren hard voor de beperking van onze voetafdruk. Zo werd crew fossielvrij naar Harlingen vervoerd en werden artiesten – voor zover ze er sowieso zelf al niet liever voor kozen zich te voet of te fiets te verplaatsen – op Vlieland elektrisch rondgereden. Een groot deel van het materieel voor podia en terreinen voer met vrachtzeilschepen naar Vlieland. De niet te voorkomen restuitstoot, waarvan een groot deel door de reisbewegingen van bezoekers, wordt gecompenseerd met duurzame koolstofopslag.

Het jongste publiek droeg ook een steentje bij. Het Kolderprogramma werd omgedoopt tot duurzaam kinderkunstlaboratorium, waar naar hartenlust werd geëxperimenteerd met nieuwe materialen en slimme manieren om verspilling tegen te gaan. Daar kunnen we nog een hoop van leren.


Louter muzikale hoogtepunten

Er werden steengoede shows gegeven op Vlieland, dat nog steeds zorgt voor net dat beetje extra. We horen het maar al te vaak, in krantenkoppen en rondzingend onder het publiek: eigenlijk is het eiland de hoofdact. Een cliché dat we liever niet gebruiken, maar toch jaar na jaar weer waarheid blijkt te zijn. Maar dan nog: c'est le ton qui fait la musique. Veel verschillende shows werden door het publiek als hoogtepunt bestempeld. Nieuwe gitaarbands als Sprints en Ditz konden rekenen op veel bekijks, in De Kuil trok de Utrechtse dj Ajuma het bos helemaal vol. Bij Grove kwam in de middagzon op De Tokkelbaan alles samen. Een maatschappijkritische noot, woest dansend bezongen. Acts als Warhaus, Agar Agar, Charlotte Adigéry en Squid, die op eerdere edities nog in een onbekendere hoedanigheid indruk maakten, wisten hun in de tussentijd vergaarde populariteit waar te maken. We zijn benieuwd welke artiesten de komende jaren hun huidige podium ontgroeien.

Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
Iguana Death Cult bij De Tokkelbaan - foto door Sjoerd Knol
Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
Lander & Adriaan bij De Open Plek - foto door Rogier Boogaard

De muzikanten voelden zich thuis op het eiland waar we al sinds 2009 warm worden ontvangen. Jasper Verhulst, bassist van Altın Gün, hielp bijvoorbeeld drie dagen als vrijwilliger, draaide plaatjes én sloot op zondag het volle Sportveld af. Clara Cappagli van Agar Agar vertelde vanaf datzelfde podium dat Into The Great Wide Open het eerste festival is waaraan ze zélf vroegen of ze alsjeblieft terug mochten komen. Nabihah Iqbal kon haar euforie vanaf het podium maar moeilijk voor zich houden en vroeg het voltallige publiek bij De Open Plek om een selfie. November Ultra verzuchtte op de boot terug: ‘It truly was a dream to sing my little songs here, on this island, surrounded by so much kindness, talent and natural beauty’. En Hamish Hawk liet op social media weten: ‘Never laid eyes on a festival quite like it.’ Dat zijn de complimenten waar je het als team voor doet.

Never laid eyes on a festival quite like it

— Hamish Hawk

Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
Charlotte Adigéry & Bolis Pupul bij De Open Plek - foto door Rogier Boogaard
Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
Georgia bij het Sportveld - foto door Alex Heuvink

Geestverruimende kunst

In de kunstroute stond de geestverruimende werking van het Waddengebied centraal, en daarmee de zintuiglijke ervaring. Geurkunstenaar Frank Bloem deconstrueerde de geuren van de zomer en wist specifiek die van het Vlielandse dennenbos te vangen, zowel in een installatie als in het parfum Dennenlust, dat in beperkte oplage te koop was (en uitverkocht). Brackish Collective liet het brakwater-duingebied tot leven komen met een proeverij van verrassende plantenextracten uit het gebied.

Andere werken bedienden tegelijkertijd ogen én oren, zoals de drie bijzondere klankkasten van Pelle Schilling – een talent om in de gaten te houden – en [tik] van Jurjen Alkema & Andrea Dröes. Vica Pacheco's Mitote was prachtig intiem en zorgde voor verstilling, waar de werken van Jop Vissers Vorstenbosch en Heleen Blanken juist expliciet zinnen prikkelden door te spelen met licht.

Het thema kwam ook terug in twee videowerken: Arrullo, van Mexicaans kunstenaarsduo Amauta García en David Camargo, en Nothing But Fingers van Rijksakademie-resident Moe Satt uit Myanmar. Ook bijzonder was het voorproefje van de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië 2024; afgevaardigden Renzo Martens en Congolees kunstcollectief CATPC presenteerden een aantal bijzondere werken en projecten, waaronder een hologram in het donkere bos.

Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
LongStringInstallation_v2.1_53.2984720, 5.0841818 van Pelle Schilling - foto door Marleen Annema

Lekker eten en drinken als sleutel tot een betere wereld

Bezoekers kwamen op culinair gebied niets tekort. Tientallen cateraars uit alle windstreken zorgden goed voor de innerlijke mens. Het eten en drinken droeg bij aan een smaakvol verblijf, maar we wilden er ook mee laten zien dat het een sleutel is tot een betere wereld. Er werd geen vlees geserveerd – iets wat bij onze crewcatering al eerder de norm was – en we kozen veelal voor ingrediënten afkomstig uit de lokale of regionale omgeving. Door de hoeveelheden, herkomst en landbouwmethode per ingrediënt bij te houden bouwen we aan een nauwkeuriger beeld van de uitstoot door de gerechten die we hebben gegeten. Zo kunnen we nog concreter nadenken over de impact van ons voedselprogramma op de wereld om ons heen.

De Vuurplaats werd gerund door het Rotterdamse restaurant Rotonde, dat in april een Groene Michelinster ontving en louter kraakverse gerechten serveerde van het open vuur. De diners bij De Keukenkaravaan, onze rollende keukens gemaakt van oude bagagekarren van Rederij Doeksen, vielen ook weer in de smaak. Elke dag verzorgde een ander team een menu met daarachter een bijzonder verhaal.

Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
Openingsdiner bij De Vuurplaats door Café Soigné - foto door Vincent van den Brink
Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
Openingsdiner bij De Vuurplaats door Café Soigné - foto door Vincent van den Brink

Ook het verhaal van Zeevonkje, ons eigen festivalbier dat in Fortuna Vlieland werd gebrouwen, is vastgelegd. Zowel in blockchain-database ChefChain (één van de duurzame innovaties die door Innofest op Into The Great Wide Open werden getest), als in de podcast Vonkjes vangen door culinair journalist Hiske Versprille.

Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
Zeevonkje - foto door Vincent van den Brink

Het ITGWO 2023 kookboek

Onze podia zijn nog niet eens helemaal afgebroken, toch kijken we alweer reikhalzend uit naar volgend jaar. De kans is groot dat wanneer jij dit leest, je nog vervuld bent van Waddenweemoed en terugverlangt naar dat fijne eiland Vlieland. Gelukkig bedachten we iets kleins voor in de tussentijd: een toetje voor ITGWO 2023, dat naadloos overgaat in de amuse van ITGWO 2024. We presenteren jullie een duurzaam kookboek, waarmee je in de maanden die voor je liggen alle geuren, smaken en kleuren die je op Vlieland tot je nam thuis kunt reproduceren – om zo je herinneringen aan dit jaar én je zin in volgend jaar in leven te houden. Want je weet wat ze zeggen: de liefde vindt via mond, smaakpapillen en buik een weg naar het hart. We vroegen acht restaurants en cateraars die op ITGWO 2023 kookten én de (kinder)chefs van het Kliekjesdiner om hun favoriete recepten met ons te delen en ziehier: een kookboek om je vingers bij af te likken.

Bak de polenta-lupinetaart van Oan Tafel, bereid de mosselceviche van Het MosselNet en maak indruk met de beroemde geblakerde prei van restaurant Rotonde. Dat en nog veel meer kun je nu in je eigen keuken uitproberen. Het kookboek staat niet alleen bol van het lekkers, het sluit ook precies aan bij de duurzame ambities van ons festival. Zo maken we eten toekomstbestendig. Want dat vinden we belangrijk: lekker koken met aandacht en liefde voor onze mooie aardbol, waarop we hopelijk nog vele festivals samen met jullie het leven mogen vieren.

Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
Polenta-lupinetaart met onkruidpesto van Oan Tafel - foto door Vincent van den Brink
Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
Geblakerde prei met XO-saus van Restaurant Rotonde - foto door Vincent van den Brink

Neem al het lekkers dat je op Vlieland proefde mee naar huis en verras geliefden, vrienden, familie en buren met je kookkunsten. Of nog beter: kook gezellig samen. En drink er vooral iets lekkers bij!

Vlieland wordt weer netjes opgeleverd

Met VSV Vlieland, de voetbalclub die ons zo genereus van hun veld gebruik laat maken, maakten we een sportshirt dat gretig aftrek vond. Zo gretig dat al op vrijdag een herbestelling kon worden geplaatst. Met de opbrengst zorgen we dat het Sportveld weer piekfijn opgeleverd wordt. Dat doen we ook met de rest van het eiland: in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer maken we ons hard voor het behoud van natuur. Deze week worden met de hand duizenden dennenappels teruggelegd op De Open Plek, en bij De Tokkelbaan is het duin door zesduizend paar voeten ingelopen, precies wat moest gebeuren op die locatie. Crew en bezoekers gingen respectvol om met de natuur, maar het is ook fijn dat Vlieland weer wordt teruggegeven aan de eilanders, de menselijke én de dierlijke. Hopelijk mogen we het volgend jaar weer even lenen.

Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
De Tokkelbaan tijdens Into The Great Wide Open 2023 - foto door Marleen Annema
Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
De Tokkelbaan na Into The Great Wide Open 2023

Voetbalshirt en overige merchandise

Niet alle items in De Winkel waren tot het einde van het festival op voorraad. Het voetbalshirt kan je nog tot uiterlijk zondag 10 september online aanschaffen, dan nemen we jouw bestelling mee in een éénmalige herdruk. De overige items zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Into The Great Wide Open 2023: kan het beter?
VSV x ITGWO voetbalshirt - foto door Marieke de Graaff

Geef je mening

We horen heel graag wat jullie van Into The Great Wide Open 2023 vonden. Wat was zeer geslaagd, wat kan volgende keer beter? Welke acts vond je het beste, en wie of wat zie je volgend jaar graag op de podia of in het bos? Hoe beviel het herbruikbare servies? Laat het ons uiterlijk zondag 17 september weten. Dankjewel!

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.