Zeevonkje, een frisse Session IPA

Derde samenwerking tussen ITGWO, Brand en Fortuna

Nieuws Gepubliceerd op 29 augustus 2023
Tekst en beeld: Sarah Famke Oortgijsen | Etiket: Roosje Klap

Na twee succesvolle collabs – de Wanda Weizen en de Vlierefluiter – sloegen Brand bier en Fortuna Vlieland wederom speciaal voor Into The Great Wide Open de handen ineen.

Het brouwproces, inclusief de spannende zoektocht naar het naamgevende ingrediënt, werd ter plaatse in een podcast vastgelegd door schrijver en (culinair) journalist Hiske Versprille:

Brands brouwmeester Rob Habets bedacht ditmaal een recept voor een heerlijk lichte Session IPA. De biertjes werden met Vlielands eigen water – uit de zoetwaterbel onder het eiland – gebrouwen, en dat allemaal op zonnestroom – zelfs de ingrediënten die niet op het eiland te vinden waren zijn emissievrij van vaste wal naar Vlieland gebracht. Er is geen fossiele brandstof aan te pas gekomen. Best wel heel bijzonder, zeggen wij van WC-eend.

Zeevonkje, een frisse Session IPA
Zeevonkje, een frisse Session IPA

Toen de basis-IPA er was, gebrouwen met vier soorten hop, voegde Fortuna’s Bojan Bajic er smaken van het eiland aan toe. Er werd brandnetel geplukt, een beetje vlierbloesem en wat bloemen van de rozenbottel – allemaal binnen een straal van enkele tientallen meters rond de Vlielandse brouwerij in de duinen.

Zeevonkje, een frisse Session IPA
Zeevonkje, een frisse Session IPA

Maar er moest ook nog iets speciááls in. En dus toog het gezelschap in het holst van de nacht naar het strand, om daar een wel heel bijzonder ingrediënt te vangen. Niemand weet of het een plant of een diertje is, maar dat zeevonk – vooral na zwoele dagen – de zee magisch doet oplichten is een spectaculair gegeven. Een homeopatische hoeveelheid werd de volgende dag plechtig aan de brouwketel toegevoegd. Vierduizend liter speciaalbier met de naam Zeevonkje stond wekenlang te borrelen, om vlak voor het festival naar fusten overgeheveld te worden, alwaar het bij elke bar rijkelijk uit de tap stroomt.

Zeevonkje, een frisse Session IPA
Etiket door Roosje Klap

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.