Een nieuw makerskamp op Vlieland

Gepubliceerd op 26 juli 2022

Begin juli ontmoet de groep van vier creatieve makers Maru Asmellash, Faouziat Biera Faous, Monai Nailah McCullough en Piet Langeveld elkaar voor het eerst. In navolging van eerdere kampen die plaatsvonden tijdens Into The Great Wide Open, onder andere Nnelg en S10, begon deze nieuwe groep onder de titel Kamp Guernica. Vanuit eigen ervaringen, een gedeelde nieuwsgierigheid en het interesse naar elkaars diverse culturele achtergronden, gaan ze het gesprek met elkaar aan. 

De werktitel van deze nieuwe formatie van makers refereert aan het originele werk Guernica de la Ecologica van Claudy Jongstra waarmee ze gaan samenwerken. Het originele kunstwerk Guernica de la Ecologica, straks te zien in de enige kerk van Vlieland, refereert naar Picasso's schilderij Guernica, waarmee hij een aanklacht vormde tegen oorlogsgeweld. Na een eerste ontmoeting met Claudy Jongstra wordt uitgewisseld over vaardigheden die de groep deelt, zoals weven en kleurextractie, en gaan ze de 10.000 jaar oude duinen in op zoek naar kleur, geïnspireerd door het werk Guernica de la Ecologica.

Een nieuw makerskamp op Vlieland
Beeld door Anke Riesenkamp
Een nieuw makerskamp op Vlieland

What we touched, what we saw, is what we experimented with.

— Monai Nailah McCullough

In de loop van het project, de conceptvorming en in onderzoek naar de materialen, besluit de groep verder te gaan onder de projectnaam Vlieland in Color. De makers duiken samen de geschiedenis van kleuren in – plantenpigmenten die werden gebruikt als een van de eerste kleurstoffen – en hoe botanische kleurextractie een verloren vorm van kennis is. Vlieland in Color laat zien hoe je verbinding kunt maken met deze eeuwenoude technologie, en dus weer contact kunt maken met de natuur en de biosfeer. En hoe het 'makers-activism' dat ook in het werk van Claudy zo'n grote rol speelt kan worden voortgezet. Zo rijst ook de vraag op hoe je iets creëert dat het bewustzijn verhoogt, en wat opnieuw verbinding maakt?

Op het eiland ontdekken ze bijvoorbeeld een ‘sun stressed’ koolzaadplant in zijn eentje, onderaan de vuurtoren, dat een pigment creëert dat ontzettend dichtbij de uitgebreide en complexe geschiedenis van de kleur blauw ligt. Maar blauw is niet de enige kleur op Vlieland; van gierst tot mos, tot zeewier, kamperfoelie en strandrozen - alles uniek in vorm, kleur, maat en pigment. Tijdens het kamp bouwen de makers voort op de vaardigheden die ze al hadden, maar ook om samen iets nieuws van elkaar en hun omgeving te leren. Tegelijkertijd stellen ze zichzelf de vraag wat de betekenis van de kleuren is. Wat is de Nederlandse vlag zonder het blauw, en de vlag van Vlieland zonder het groen, waar ook het blauw weer voor nodig is? Hoe gebruiken we deze kleuren? Hoe verbinden we ons met wat een specifieke kleur betekent voor de geschiedenis van de mens in verschillende culturen?

Tijdens Into The Great Wide Open 2022 presenteren ze het resultaat. Wees welkom.


Vlieland in Color is een project van
Maru Asmellash - Co-founder The New Originals & Directeur Karzerne Reigersbos
Faouziat Biera Faous - Creative Director & Stylist Daily Paper
Monai Nailah McCullough - Horticulturist & Founder Planthood Amsterdam
Piet Langeveld - Kunstenaar & Founder van Mattttttttter

The ongoing process and transition to using plants as the main source of saturation needs to be front and center, to begin to slow down and create with the circadian rhythm of the earth and its fruits and give back its people.”

— Monai Nailah McCullough

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.