Kunstklanken

Maak kennis met de kunstwerken en kunstenaars die tijdens Into The Great Wide Open 2023 op Vlieland neerstrijken. De vijfdelige podcast wordt gemaakt door kunstliefhebber en programmamaker Luuk Heezen.

Aflevering 1: Jop Vissers Vorstenbosch

Jop Vissers Vorstenbosch maakt voor Into The Great Wide Open 2023 een installatie van lichtschilderijen: 25 stalen frames met daarin beschilderde platen plexiglas, die door het verglijdende led-licht dat erachter zit steeds een andere gedaante aannemen. Ieder schilderij vraagt erom als uniek werk te worden bekeken, maar de 25 schilderijen samen geven het grotere lichtkunstwerk zijn bijzondere contour: een formatie van horizontale strepen, in sterk contrast met de verticale bomen, die doet denken aan een zwerm vogels of een ruimteschip.

Aflevering 2: Pelle Schilling

In deze aflevering hoor je kunstenaar Pelle Schilling, die een fascinatie heeft voor kinetische instrumenten. Voor Into The Great Wide Open bouwt hij drie houten klankkasten, waar je met je lichaam op en met je hoofd in kunt liggen. Tussen de klankkasten en de omringende bomen zijn meterslange pianosnaren gespannen, waardoor er door de beweging van de bomen in de wind een overrompelende compositie te horen én te voelen is.

Aflevering 3: Frank Bloem

Een warm dennenbos aan het eind van een hete zomerdag heeft een opwindende geur die maar moeilijk te bevatten is. Pas sinds kort is bekend dat het opwindende karakter komt van nitromusken, geurstoffen die al decennia als lustopwekkend worden beschouwd. In de jaren 80 stonden op de waddeneilanden veel volgroeide dennenbossen, totdat die steeds meer werden vermengd met loofbomen en andere beplanting en de geur veranderde.

In de installatie Dennenlust brengt Frank Bloem het warme dennenbos weer tot leven, via twaalf stippen op bomen die elk een andere bedwelmende geur verspreiden. Frank heeft deze geuren speciaal voor het festival ook vermengd in een gelijknamig parfum, dat in beperkte oplage te koop is.

Aflevering 4: Heleen Blanken

Voor Into The Great Wide Open plaatst Heleen Blanken een architectonisch bouwwerk midden in het bos: een witte kapel, waarin door speciaal prismaglas het licht wordt gereflecteerd, vervormd en gebroken. Deze installatie met de titel SIN▲TθPIUM maakt zichtbaar wat niet direct met het blote oog te zien is: de natuurlijke harmonie van golven en patronen.

Heleen werkt in verschillende disciplines, zoals video, scenografie, installatie en sculptuur, en onderzoekt hoe begrippen als techniek, het menselijke en het natuurlijke zich tot elkaar verhouden.