‘Wij Water’ het logische vervolg op de Vlielandse theetuin

Door: Pop-Up City

Gepubliceerd op 18 augustus 2017

Net als in 2016 is ook dit jaar de Theetuin van Lab Vlieland een van de ‘smaakmakers’ op Into The Great Wide Open. Dit jaar is de Theetuin onderdeel van het project Wij Water. Het project laat omschrijven als horeca waarin focus op duurzaamheid en het gebruik van lokale producten resulteren in bijzondere en smaakvolle (ijs)theeën, bier, watercocktails en huisgemaakte limonades. Allemaal producten gemaakt van Vlielands kraanwater. Dit gebeurt in de waterbar genaamd BRAK. Hier richt men zich naast het composteren van groenafval dit jaar ook op de (lokale) waterkringloop als onmisbaar onderdeel van ieders leven. Hiermee wil Lab Vlieland een groter bewustzijn en vooral een werkend en beleefbaar voorbeeld neerzetten rondom duurzame afvalverwerking en watergebruik op Vlieland, en daarbuiten.

De eerste zaadjes

In 2015 werden de eerste zaadjes gepland voor de Theetuin, door tijdens de toenmalige editie van Into The Great Wide Open zo’n 400 kg. ongekookt groente- en fruitafval bij de cateraars op te halen en vervolgens te composteren. De kruiden die in de compost werden gepland (o.a. munt, citroenmelisse, tijm, kamille) werden met lokale Vlielandse producten als rozebottels, vlierbloesems en dennennaalden verwerkt tot smaakvolle (ijs)theeën en cocktails die men tijdens Into The Great Wide Open 2016 kon kopen. Ook dit jaar is de Theetuin weer op het festival te vinden, maar nu als onderdeel van Wij Water, het project dat de herwaardering van kraanwater tot doel heeft.

1503055552_site-illustraties-thee.jpg
 

Theetuin 2.0 – De Wij Waterbar BRAK

In vergelijking met vorig jaar heeft Lab Vlieland het composteringsproces dat ten grondslag ligt aan de Theetuin uitgebreid. Er wordt ook ‘aan de voorkant’ ingezameld, wat betekent dat disposables, afbreekbaar (groen)afval en etensresten van het publiek ook meegaan in de compoststroom, zegt initiatiefnemer Tijl Couzij. Echter is het grootste verschil ten opzichte van vorig jaar dat de Theetuin 2.0 tijdens Into The Great Wide Open 2017 deel uit maakt van een groter geheel: Wij Water. De focus ligt daarbij niet meer alleen op de circulaire groenafvalstroom, maar juist ook op de waterkringloop. In de zoektocht naar een herwaardering en optimale benutting van het water op Vlieland is de waterbar BRAK (een van de drie onderdelen van de Wij Water) ontworpen als een grote waterzuiveringsinstallatie. Hier zal lokaal zee- en regenwater opgevangen en gezuiverd worden tot drinkbaar water. Dat is, als de certificering hiervoor rond komt, stelt Couzij. Wanneer dit het geval is, kunnen dit jaar de (ijs)theeën in BRAK –evenals Vlielands bier, speciale watercocktails en siroop limonades- op basis van lokaal -gefilterd water geschonken en gedronken worden. Couzij: “Dat zou betekenen dat we de volgende stap hebben weten te zetten van de Theetuin (groenkringloop sluiten) naar BRAK (de waterbar) waar we ook de waterkringloop erbij pakken.”

(Lokale) spin-off

De Theetuin en Wij Water zijn beiden voorbeelden van de vele projecten van Lab Vlieland –dat hierin samenwerkt met onder andere Weltevree, Dopper, Studio Rooijas en Monk- die de circulaire transitie moeten versnellen. Into The Great Wide Open dient als één van de podia waarop de projecten kunnen worden ontwikkeld en getest, met het doel een groter effect en spin-off op de (lokale) omgeving te creëren. Couzij: “Projecten als de Theetuin en de Wij Water van Lab Vlieland werken als een soort drietrapsraket. Een festival als Into The Great Wide Open dient als testsite waar het publiek en de omgeving in aanraking komt met de projecten en bijbehorende ambities, resulterend in een spin-off naar die lokale omgeving (bijvoorbeeld Vlieland). Het uiteindelijke doel, de derde trede, is om dit vervolgens door te vertalen naar heel Nederland en daarbuiten”. Deze ambities van Lab Vlieland zijn zichtbaar in bijvoorbeeld het feit dat het composteringsproces rond Into The Great Wide Open wordt ingezet om Vlieland – dat geen groenafval scheidt – een concreet voorbeeld te geven welke enorme voordelen lokaal composteren voor het eiland kan hebben. Daarom wordt het composteringsproject uitgebreid over een langere periode, waarbij het in samenwerking met de lokale camping Stortemelk een maand lang gaat composteren. Ook worden eilandbewoners en lokale horeca van informatie voorzien en uitgenodigd om te komen kijken. Dit moet het draagvlak en de kennis rondom de mogelijkheden van lokaal composteren vergroten en een spin-off richting het eiland in gang zetten. “Uiteindelijk willen we in samenwerking met. met lokale partijen en de bewoners, van Vlieland een nog mooier, CO2-vrij en zo duurzaam mogelijk eiland maken”, aldus Couzij.  

— De Theetuin 2.0, onderdeel van Wij Water,  is van 31 augustus tot en met 3 september aanwezig tijdens Into The Great Wide Open 2017 op Vlieland op de festival locatie ‘Bij de Ijsbaan’. Voor meer informatie over de Theetuin en Wij Water en het werk van Lab Vlieland, kijk op www.labvlieland.nl.

‘Wij Water’ het logische vervolg op de Vlielandse theetuin

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.