Vlielands Bier

Eilander en Parelduiker

Gepubliceerd op 26 augustus 2014

Speciaal voor Into The Great Wide Open worden er twee superlokale bieren ontwikkeld en gebrouwen op Here Comes The Summer, door Henriette Waal (de Buitenbrouwerij). Zij gebruikt bier om mensen te laten nadenken over water: ‘water zuiveren en bier brouwen was ooit iets wat mensen zelf deden. Daarom ontwierp ik de Buitenbrouwerij; een mobiele waterzuiveringsinstallatie annex bierbrouwerij op een aanhanger waarmee op locatie kan worden gebrouwen’.

Eilander en Parelduiker zijn gemaakt van 100% ongefilterd zoet water afkomstig van een zoetwaterbel in de duinen van Vlieland. Voordat dit zoete water op Vlieland uit de kraan komt worden de originele smaak en mineralen er uitgefilterd. Vervolgens worden nieuwe mineralen toegevoegd, zodat het water een neutrale smaak krijgt. In het Eilander en Parelduiker is de specifieke watersmaak van Vlieland juist uitgangspunt.

Eilander

Eilander is een oerblond bier van 6,2 %. In een blond bier proef je de smaak van het water goed, daarom is voor dit biertype gekozen. Eilander en Parelduiker zijn als karakters gekozen voor de twee bieren. Eilander staat voor de oorspronkelijke bewoner van Vlieland. Parelduiker vertegenwoordigt de exoot en staat symbool voor de toeristen die het eiland bezoeken.

Parelduiker

Parelduiker is een blond bier waaraan oesters zijn toegevoegd tijdens de vergisting. Een bier met dier, maar toch heel lekker. Het vergistingsproces en de oester beïnvloeden elkaar en geven het blond een uniek ziltig aroma. De oesters van Vlieland zijn voornamelijk japanse oesters. Ook de dieren in het oesterblond zijn japanse oesters.

Vlielands Bier
Ontwerp bierlabel: The Things We Are (Joost Stokhof)

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.