Vijf tips van Floris Burgers

In aanloop naar september vissen kenners en leken de krenten uit de programma-pap

Tips Gepubliceerd op 24 augustus 2022
Interview: Sarah Famke Oortgijsen | Beeld: Tom van Huisstede

Wie alle namen op het affiche kent weet al precies waar linksvoor te staan, maar voor de gemiddelde mens is het inlezen en -luisteren geblazen, die line-up. Hartstikke leuk, maar een beetje begeleiding om je door het ruime aanbod te gidsen kan nooit kwaad. Daarom tippen diverse festivalgangers – van kenners tot leken, van incrowd tot first-timers – in aanloop naar Into The Great Wide Open 2022 waar je wezen moet, die eerste vier dagen van september. Want naar welke optredens willen bands zelf kijken, nu ze toch op het eiland zijn en de boot morgen pas weer afvaart? In welk stuk ongerepte Vlielandse natuur zweet je volgens de boswachter het best je kater uit nadat het laat werd in De Bolder, op welke boekingen zijn onze programmeurs zelf het meest trots en waar eet je eigenlijk de beste kibbeling?

Vijf tips van Floris Burgers

Bij Into The Great Wide Open hebben we niet alleen programmeurs voor muziek en kunst – we nemen onze food line-up minstens zo serieus. Floris Burgers (de grapjes over zijn achternaam heeft hij vaak genoeg gehoord, dus houd ze voor je) is al zeven jaar actief voor het festival en denkt als Food Programmeur na over alles dat met eten te maken heeft. Van de brede variëteit aan voedsel tot de precieze locaties van de cateraars en hun terrassen: Floris heeft er nauwgezet over nagedacht. Je kunt hem in Amsterdam ook treffen als tafelheer bij V R R en in zijn vrije tijd mag hij – natuurlijk – graag een flink potje koken. Favoriete bezigheid? Je raadt het al: uit eten gaan. Wat zich ook makkelijk laat raden is dat Floris’ tips over het culinaire aanbod gaan.

Midnight snack bij Yoigokochi

“Laat je ‘s nachts verrassen door de Japanse keuken op hoog niveau. Hier vind je de allerbeste ramen en sashimi. Yoigokochi Sake Importers brengt de lekkerste saké van Japan naar Europa. Naar Into The Great Wide Open nemen ze steevast Japanse chefs mee om de night snack op het Bolderplein te verzorgen. Dit jaar komen ze met chef Tosao van Coevorden, hij leerde de Japanse keuken van zijn moeder. Inmiddels is hij chef-kok en eigenaar van zijn eigen zaak De Japanner in Amsterdam."

Oesters bij Zijpe Stijl

"Zijpe Stijl, bekend van de biologische vis- schelp- en schaaldieren op vele festivals is al jarenlang vaste prik op Het Sportveld. Mijn favoriete schelpdier, de oester, is er ook verkrijgbaar. Deze zilte snack en het waddeneiland gaan natuurlijk hand in hand.”

Brood of bar bij Bois

"Bij restaurant Bois uit Zaandam komen hedendaagse smaken en oude technieken samen. Hun puristische en ruige stijl nemen ze mee naar Vlieland. Bij de vuurplaats op Het Sportveld koken ze volledig vegetarisch. Met producten uit de Nederlandse open velden en bossen fermenteren, roken en braden ze wat af. Je kan er terecht voor een heerlijke brunch met de perfecte desem die wordt gebakken door bakkerij Solinger en er zijn elke dag verschillende zoetwaren verkrijgbaar. 's Avonds kun je er dineren. Je kunt losse gerechten bestellen, kiezen voor de befaamde Bois Burger met kimchi of een speciaal plekje aan de bar reserveren voor een vijfgangendiner, dat in shifts drie keer per avond plaatsvindt. Je kunt een plek reserveren door je overdag te melden bij Bois.“

De Keukenkaravaan

“In coronatijd hebben we oude bagagekarren van rederij Doeksen volledig omgebouwd tot mobiele keuken. Ze werden vorig jaar voor het eerst gebruikt bij De Blik Vooruit, een klein evenement op Vlieland dat in het teken stond van lokaal eten en de duurzaamheidstransitie in voedsel. Komende festivaleditie staat elke dag een andere topchef op het programma. Ze reizen voor één dag af naar Vlieland en hebben allemaal een bijzonder verhaal dat ze feilloos weten te vertalen naar een diner, dat vanuit de mobiele keuken wordt geserveerd: Fa. Pekelhaaring, BAK, Wads Smaakhuis en ook Yoigokochi met De Japanner, die ik in de eerste tip al noemde.”

Pannenkoeken in de Dorpsstraat

“Niet alleen op het festivalterrein, ook op de rest van het eiland kun je lekker eten, van verse krokante kibbeling bij de Zeebaas tot perfect zompige worteltaart bij Leut. Een pannenkoek bij De Lickebaert, vooral met appel en veel stroop, blijft een ultieme guilty pleasure.”

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.