Groene actie op Stortemelk

Kampeerders kunnen weer zaaien en oogsten met uitleentuintjes

Nieuws Gepubliceerd op 26 juli 2023

Het project Uitleentuin bij Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland is weer gelanceerd. Begin juli zijn met hulp van enthousiaste gasten de handzame tuintjes gevuld met kruiden en eetbare planten.

Groene actie op Stortemelk

Het project loopt al sinds 2020 en is een groot succes. Een viertal grote 'flippertuinen' met daarin draagbare uitleentuintjes staat verspreid over het terrein. Je kan zo'n uitleentuintje meenemen naar je kampeerplek en na gebruik weer terug zetten voor de volgende gasten van Stortemelk.

De inspiratie voor het project vond kunstenaar en tuinfantast PJ Roggeband bij de compostmachine van Lab Vlieland. De machine, die achter restaurant De Bolder opgesteld staat, verwerkt al jaren afval van camping- en festivalgasten tot hoogwaardige compost. Maar tot nu toe kende Vlieland amper bestemming voor dat ‘zwarte goud’: er vindt op het eiland geen landbouw plaats, het overgrote deel van het voedsel wordt van de wal gehaald. Door de Vlielandse compost als voeding voor de uitleentuinen te gebruiken, laat Roggeband op een prikkelende manier zien dat het ook anders kan, en dat je kunt eten van je afval.

Het project startte als een samenwerking tussen Into The Great Wide Open, Eilandschool De Jutter, Kampeerterrein Stortemelk, Lab Vlieland en PJ Roggeband, en werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mienskipsfonds.

Dit jaar is een groot aantal houten bakjes gemaakt door leerlingen van de Guyotschool (voor doven en slechthorenden) uit Haren. Opmerkelijk detail: het hout dat gebruikt werd was afkomstig van de overbodig geworden 'coronaschotten' uit 2020.

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.