Uitholling Bovenlangs

Acht jonge punkbands op één elpee + shows

Nieuws Gepubliceerd op 12 juli 2024

In juni 2024 kwamen acht punkbands uit de Lage Landen naar Vlieland, op uitnodiging van festival Into The Great Wide Open. De Bolder werd omgebouwd tot studio waar de bands ieder één nummer opnamen. Gebundeld vormen die tracks een onvolledig overzicht van de bloeiende punkscene in Nederland en omstreken. De een grappig, de ander grimmig maar stuk voor stuk sluitend bewijs van dezelfde boodschap: PUNK’S NOT DEAD!

Punk is dus terug. De verzamelplaat Uitholling Bovenlangs presenteert één Belgische punkband en zeven Nederlandse en biedt daarmee een onvolledig overzicht van de bloeiende punkscene in de Lage Landen. Een rake en diverse greep uit het totale aanbod – het gaat van grillig naar geschift, van grimmig naar grappig. Een LP op 45 toeren omdat 33 te langzaam is voor het razende brein van deze punks. De plaat verschijnt op 30 augustus via Plato Records. Kopen die handel.

Uitholling Bovenlangs
Artwork door KUTBRUNO
Uitholling Bovenlangs

Punk is terug! Goed terug, want opeens dik in de punkbands. En het zijn niet de punks van weleer die zich er met hernieuwde energie aan wagen. Het zijn jongeren, veelal onder de twintig, getergd door lockdowns en opgezadeld met een toekomstbeeld gehuld in smog, maar met nieuwe energie. Jongeren die zich niet laten hinderen door kennis en kunde van het muzikantenvak. Gewoon beginnen en kijken wat er van komt. Onbeslagen ten ijs. Gaan!

Punk is niet dood, nooit geweest ook! Sinds mensenheugenis sluimert het in afwachting van het juiste moment. Vergelijk het met de ondergronds woekerende wortelstok van de brandnetel, die als ondergewaardeerd onkruid ieders huid kan laten krijsen. Zijn de omstandigheden gunstig, dan schiet de brandnetel bij bossen uit de dorre grond. De netel gedijt goed in een stikstofrijk milieu. Zou dat de reden zijn voor de huidige punkbust? Een netelige kwestie. Een kwestie die de huidige lichting punks niet per se tot politieke dieren maakt, ofschoon de plaattitel wel politiek geduid kan worden. Een uitholling ontstaat als men materiaal uit een voorwerp wegneemt. Geld bij de minima of kansen bij de jeugd. Zoiets heet een uitholling onderlangs. Een Uitholling Bovenlangs vergt een Robin Hood-mentaliteit: ‘Steal from the rich, give to the poor’. Het Utrechtse No Brains ontkracht die mentaliteit; ze wensen zich een Private Jet. Gelijk hebben ze, vliegensvlug van A naar B, filemijden in het luchtruim. Vliegschaamte maakt braaf. Achterlicht uit Haarlem maakt van Pisse (wateren) een woest psychedelische ervaring. Apeshit uit Utrecht snauwt op z’n grooviest in je gezicht dat het lot hen niet welgezind is en het Hilversumse Clitteband overgiet hun basisschoolervaringen met de vibe van Brechts Driestuiversopera in een hedendaags punklicht. Eyesores (Harderwijk) ramt met Alienated accupunctuurnaalden in je vervreemde lijf. De laatste druppel adrenaline in je bloed schenk je aan het Groningse Frontsector, wier Doodsklok een weldaad zal blijken. Ooit waren we allemaal lieve kinderen; het Gentse Maria Iskariot plaatst als een opgevoerde tweetakt brommer vraagtekens bij die volkswijsheid en The Covids uit Amsterdam spelen zich met frisse verbazing over het verleden een weg naar een gouden toekomst.

Tracklist:
A1 Covids – No Kids
A2 No Brains – Private Jet
A3 Eyesores – Alienated
A4 Clitteband – Basisschool

B1 Maria Iskariot – Lief Klein Kind
B2 Apeshit – Starcrossed
B3 Achterlicht – Pisse
B4 Frontsector – Doodsklok

De planken op

Onder dezelfde naam gaan de Punkers de planken op. Op Into The Great Wide Open spelen op de heilige grond waar de plaat opgenomen werd, maar een paar dagen later ook in Paradiso. Op woensdag 4 september is de Amsterdamse poptempel plaats van bestemming. Kaarten zijn te koop via de website van Paradiso. 11 september spelen The Covids, No Brains en Eyesores in Vera Groningen. Frontsector doet een dj-set. Ben erbij. Ook die tickets zijn reeds te koop.

Uitholling Bovenlangs
Beeld door Texas Schiffmacher
Uitholling Bovenlangs

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.