Tom van De Toegift is rotonde-kunst en adoreert die plaat met blauwe hoes van Feu! Chatterton

Interview Gepubliceerd op 28 augustus 2023
Interview: Michael Oudman | Beeld: Rosa Meininger

Op ons vorig jaar geïntroduceerde podium De Kuil spelen veelbelovende, veelal Nederlandse artiesten. Maar ook op de andere podia vind je aanstromend talent, dat soms op Into The Great Wide Open hun eerste festivalshow speelt. Hoog tijd om ze te introduceren aan het grote publiek. De Toegift is aan zet.

Het interviewverzoek valt samen met de vakantieperiode die het festivalseizoen doormidden breekt voor de zes bandleden van De Toegift. Gitarist Tom Gudde maakt tijd voor het beantwoorden van de vragen vanuit de zonnige Ardennen voordat het smakelijke staartje van het seizoen zich aandient.

Tom van De Toegift is rotonde-kunst en adoreert die plaat met blauwe hoes van Feu! Chatterton

Waar in de Ardennen logeer je?

“Helemaal in het zuiden, vlak bij Bouillon.”


Mooi daar. Hou je van speciaalbier?

“Ja, er zitten veel brouwerijen hier. We hebben wel al allemaal flessen Aldi-wijn ingekocht, en zijn hier nu vooral voor de natuur.”


Halen jullie meer inspiratie uit de natuur of uit de stad?

“De verhalen die we vertellen komen heel erg uit de stad. Je hoort daar mensen praten, een zinnetje zeggen dat grappig is. Ik schrijf al die dingen die ik hoor op, en ik weet dat Maxim (tekst, zang, piano en gitaar, red.) dat ook altijd doet.”


Welke stad is ‘de stad’ voor jullie?

“Maxim en ik wonen allebei in Breda, en komen vaak in Rotterdam om in drukke kroegen gesprekken af te luisteren. Maxims roots zijn ook heel belangrijk geweest, sommige teksten gaan daarom over Vlissingen en Walcheren. Zelf heb ik meer connectie met Schouwen-Duiveland, waar mijn opa en vader vandaan komen. Daarom voelen we ons ook erg verbonden met de Zeeuwse natuur.”


Welk persoon of welke band betekent muzikaal het meest voor jullie?

“We sturen vaak Spotify-lijstjes naar elkaar door. Voor het nieuwe album hebben we er alweer drie of vier, die alle bandleden aanvullen. Maxim luistert veel naar Big Thief, en ik haal veel uit die plaat met die blauwe hoes van Feu! Chatterton, Palais D’Argille. Dat is echt een blauwdruk voor hoe muziek moet klinken. Tekstueel halen we veel uit Spinvis en Eefje de Visser. En Maxim ook uit de boeken van Toon Tellegen.”


Als je nog voor één iemand een liedje zou mogen schrijven, voor wie dan?

“Dat moet wel voor mijn ouders zijn. Maxim heeft een prachtige post mortem ode aan zijn moeder geschreven. Mijn ouders zijn nog gezond en wel, en juist daarom zou ik iets voor ze willen schrijven.”

Op welke zin uit jullie repertoire ben je het meest trots?

“‘Zo waren de dagen’ hebben we heel snel opgenomen, maar Maxim heeft in z’n eentje nog het laatste stukje op zijn kamer opgenomen, en dat is heel mooi. Hij zegt niet altijd waar zijn teksten over gaan en dat hoeft ook niet. Ik denk dat dit een knipoog is naar z’n moeder. ‘Mijn hoofd is leeg, mijn hart is vol, de tijd staat stil en ik loop maar wat rond.’”

Welke overleden artiest zou je willen ontmoeten, en wat zou je hem dan willen vragen?

“Ik ga voor George Harrison. Ik heb geen hele specifieke vraag voor hem, maar ik wil wel graag weten hoe bepaalde gedachtestromen tot liedjes zijn gekomen, zowel solo als met The Beatles. Ik zou hem de oren van z’n kop vragen.”

Met welk kunstwerk identificeren jullie je?

“Van die rotonde-kunst. Kunst in een alledaagse omgeving, waarbij je je afvraagt waarom het er in godsnaam staat. Het kan ook erg verrassend zijn, want soms is het goed en is er over nagedacht, en soms helemaal niet. Wij verrassen mensen ook graag. Als we live spelen komen mensen soms kijken zonder echt een idee te hebben wat ze gaan zien, behalve dat ze weten dat het Nederlandstalige muziek is. Het doel is dan om boeiender te zijn dan ze dachten.”

Eb of vloed?

“Eb. Het geeft rust en het geeft bloot. Heel mooi is dat.”

Heb je weleens wadgelopen?

“Nee. Is dat leuk? Het is nog nooit in me opgekomen. Ik ben ook nog nooit op Vlieland geweest, alleen nog maar op Ameland.”

OK. Zeeland of de Wadden?

“Zeeland. Ik vind het heel interessant, met zijn geschiedenis. Ook de dorpjes spreken me heel erg aan. De Wadden zijn ook gewoon zo ver weg voor me, maar als ik er vaker zou komen, zou ik daar denk ik ook van kunnen gaan houden.”

Hou je van strandwandelingen?

“Ja, heel erg. Ik vind het fantastisch, ook juist als het guur is, je bent dan even één met de natuur.”

Mossels of oesters?

“Mosselen. Ik ga eerlijk zijn, tot twee weken terug had ik ze nog nooit gegeten. Ik vind het best oké, maar zou het nooit zelf thuis koken. Oesters heb ik nog nooit gegeten, dat lijkt me echt heel goor. In de band is trouwens een tweedeling. Maxim zegt heel overtuigend dat het ‘mossels’ is. De rest van de band denkt dat het ‘mosselen’ is.”

Wat is jullie lievelings-festivaleten?

“Volgens mij spreek ik nu voor velen binnen de band, het zijn van die Japanse pannenkoeken, ik kom even niet op de naam.”

Okonomiyaki.

“Ja dat ja! Schrijf maar dat ik dat zei. Er is zo’n tentje dat vaak op festivals staat. Ik eet dat áltijd als ik het zie. Moet ik nu ook vertellen wat het lievelingsdrinken is? Dan ga ik voor een Long Island Iced Tea. De backstage-cocktailbar op Best Kept Secret is daar heel berucht om. Erg onhandig eigenlijk, zo’n cocktailbar.”

Hoe zie je jullie muziek? Als de wind door het bladerdek, als de woeste zee of als de slow motion stroboscoop van de vuurtoren?

“Live zijn we de woeste zee. Onvoorspelbaar en het ronkt echt. Je voelt dat het elk moment kan omslaan. Op de plaat zijn we meer een fijne bries door het bladerdek.”

Hoe ziet jullie perfecte optreden eruit?

“Als we op een fijne locatie spelen, waar mensen echt de mogelijkheid krijgen goed te luisteren.”

Heb je dus liever dat mensen luisteren dan dansen?

“Een beetje flauw, maar beide kan. Live is het goed als mensen lekker dansen en af en toe een zin meekrijgen. Dan kunnen ze thuis nog eens luisteren naar wat Maxim allemaal zong.”

Gaan jullie nog andere bands bekijken op Into The Great Wide Open?

“Ik wil graag Véras zien. Ik heb hem nog nooit live gezien. Ik vind zijn muziek echt jaloersmakend goed en de productie heel gaaf. Ook wil ik naar Charlotte Adigéry, ik heb haar al twee keer gezien. Op de Best Kept Secret-video van haar optreden zie je mij en Maxim helemaal uit ons dak gaan vooraan. Ik ben groot fan.”

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.