Tips van programmeur Bas Jansen

Gepubliceerd op 1 september 2015

Ons enige indoor muziekpodium De Bolder is soms een wat onderbelichte plek tijdens het weekend in september. Misschien niet gek, met al die mooie buitenpodia die op Vlieland verrijzen en het goede weer wat we door de jaren heen hebben gehad. Terwijl het een geweldig podium is, waar de afgelopen zeven jaar ook veel in is geïnvesteerd door Kampeerterrein Stortemelk: chiquere geluids- en lichtsystemen, een nieuwe vloer, bar, plafondpanelen en nog meer.

Campingbaas Jan van der Veen boekt er al jaren de hele zomer lang diverse bands en voor veel Nederlandse muzikanten is de zomer niet meer compleet zonder een show op Vlieland. In De Bolder dus. Ook zijn er inmiddels een aantal fraaie platen opgenomen – o.a. door (ex-)Into The Great Wide Open-acts Moss, Bewilder, Clean Pete. Om maar even aan te geven hoe goed de akoestiek er kan zijn.

Het is voor sommigen al bijna niet meer voor te stellen dat in de eerste jaren artiesten als Fink, Ben Howard en Savages gewoon in De Bolder speelden. De show van Gonjasufi daar was om hele andere redenen onvergetelijk. Tijdens ons voorjaarsfestival Here Comes The Summer is De Bolder trouwens sowieso het epicentrum, waar we geweldige shows zagen van Villagers, Other Lives, Friska Viljor, Alamo Race Track, Veronica Falls en Spinvis.

En dus heeft De Bolder komend weekend weer een terechte prominente plek in ons blokkenschema met bijzondere bands. Op donderdag openen we meteen furieus met de Duitse postpunkers Die Nerven. Dat bijpraten over hoe de boottocht was, doet men later maar.

Daarna WEVAL, een van Neerlands beste nieuwe elektronische acts, die we vrij last-minute gelukkig nog aan ons programma hebben kunnen toevoegen. Ze maakten al een toffe EP, deden een paar goeie festivals (Grasnapolsky, Motel Mozaique, Best Kept Secret) en mogen al remixes maken voor grote buitenlandse acts. En toch beginnen ze gevoelsmatig pas net en kunnen we nog een hoop mooie dingen van ze verwachten. Wat mij betreft te beginnen op Vlieland. Voor als je houdt van de wat warmere electronica als Pional en John Talabot.

Op vrijdag opent het Los Angeliaanse WAND, de nieuwe vandaaldragers der Amerikaanse fuzzrock, in het kielzog van streekgenoten als Ty Segall en Thee Oh Sees. Onwaarschijnlijke goeie liveband en met alweer hun derde album in een jaar in aantocht ook net zo hyperproductief als die genoemde streekgenoten. Nog zo’n goeie live show mogen we verwachten van Girl Band. Deze Ieren komen binnenkort met hun debuutalbum Holding Hands With Jamie via Rough Trade. Die plaat is aardig adembenemend geworden, heftig en venijnig.

Daarna bergen we de gitaren even op en is de vrijdagnacht helemaal voor Antal en Hunee, twee waanzinnige ras-dj’s. Voor een Into The Great Wide Open-Bolderdansnacht best wel wat anders dan anders, en daarom past dat ook weer perfect. Super goeie, originele, bijna ambachtelijke dj’s die altijd schatgraven naar de best soul, psychedelica, afrobeat, disco en house. Best heel fier zijn we er op dat deze Rush Hour-grootheden in De Bolder komen draaien.

Op zaterdag opent de Engelse popcrooner en aanstaand hitmachine Oscar de Bolderavond. Zijn bescheiden zomerhits Beautiful Words en Daffodil Days komen zo stiekem al wel op een landelijk radiostation voorbij. Een heel album wordt later dit jaar verwacht, dit kan wel eens zo’n “toen nog in De Bolder gezien”-act worden. Check ter voorbereiding ook even deze twee akoestische versies die hij deed voor 3voor12-radio. The Afterveins schrijven ook hits, maar dan wel in een heel ander genre: grimmige slackerrock. Goed eigenwijze Rotterdamse schoffies, met altijd opzienbarende optredens.

De bekendste Bolderband van 2015 is zZz, die met hun derde album – Juggernaut – sterk terugkwamen na wat jaren op de achtergrond en sindsdien een spoor van vernieling achterlieten in clubs en op festivals. Wie laat je anders diep in de nacht een ranzig sleazefeest geven.

Weekendgasten Afterpartees geven de Afterpartee op zondag. Het hoe en wat houden ze nog een beetje voor zichzelf, maar dat het anders (en meer) wordt dan een reguliere Afterpartees-show staat vast. Een beter einde van deze editie konden wij niet verzinnen. Want wat zijn wij fan van deze Limburgse powerpoppers - de nieuwe Ramones, gewoon uit Horst (Limburg). De Bolder, de CBGB van de Waddeneilanden.

Tips van programmeur Bas Jansen
Ruben van Vliet

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.