Sinkane

'Spelen in Atomic Bomb maakte me duidelijk dat ik tot alles in staat ben'

Gepubliceerd op 7 september 2014

Sinkane: het kan heel goed zijn dat je die naam kent van zijn solowerk. In 2012 releasete hij 'Mars', op DFA, met daarop de aansprekende tracks Runnin', Jeeper Creeper en Warm Spell. Die plaat bracht hem op onder andere Motel Mozaïque, de Affaire en Le Guess Who?. De kans is minder groot dat je hem kent als onderdeel van Caribou's Vibration Ensemble, waarmee hij in een dream team opstelling met – naast Caribou zelf – onder andere Marshall Allen (The Sun Ra Arkestra), Kieran Hebden (beter bekend als Four Tet) en James Holden een paar zeer exclusieve gigs deed. Sinds dit jaar kan je hem ook nog van iets anders kennen: Atomic Bomb, a tribute to William Onyeabor: het project waarmee artiesten van nu een hommage brengen aan die roemruchte Nigeriaanse afrofunkpionier uit de jaren '70. Geïnitieerd door David Byrne, tourt Sinkane samen met leden van Beastie Boys, LCD Soundsystem, Hot Chip en The Rapture de wereld rond. Genoeg reden voor een gesprek.

Sinkane's nieuwste album heet 'Mean Love', en is op eerste beluistering logische opvolger op Mars. Misschien nog wel met iets meer aandacht voor 'het liedje'. Maar het is ook een persoonlijkere plaat. In hoeverre is de manier waarop 'Mean Love' is opgenomen anders dan 'Mars'? Sinkane: “Ik ben vrijwel direct na het afronden van 'Mars' begonnen aan 'Mean Love'. Mijn vriend Greg Lofaro heeft de plaat gecoproduceerd, net als bij 'Mars'. Daardoor was het opnameproces ongeveer hetzelfde, maar om het fris te houden, waren we er samen wel op gebrandt om een aantal zaken helemaal anders anders te doen. Ikzelf maakte de demo's voor deze plaat, en schoof ze daarna door naar Greg. Hij luisterde er vervolgens naar, en beantwoordde mijn demo's met opmerkingen over wat hij er wel en niet tof aan vond.” Tekstueel gezien hadden de twee ook een klik: “Greg heeft de teksten geschreven. We hebben samen veel tijd besteed aan nadenken waarover we wilden dat de teksten zouden gaan. Hij is daar vervolgens mee aan de slag gegaan.”

Sade

“Hear Sinkane's Neon-Flecked, Sade-Esque 'Hold Tight'” (Spin), “The song is definitely a slow burner with strong drums and swells of elevation giving it a Sade-esque feel.” (Okayplayer) en “getting some sade vibes off this. feelin it.” (iemand op Soundcloud). Het moge duidelijk zijn: De eerste track van 'Mean Love' die Sinkane' de wereld inslingerde doet bij veel mensen sterk denken aan Sade. Waarom deze track?: “Ik koos ervoor om te teasen met 'Hold Tight' omdat die track volgens mij erg klinkt als Sade, en ik dacht dat mensen dat wel leuk zouden vinden.. Grapje natuurlijk. Nee, echt.” Een van de eerste reviews van 'Mean Love', roemde de plaat, maar gaf als kanttekening dat de sound 'all over the place' is. Toch worstelt Sinkane nooit met het combineren van al die invloeden: “Nee, het kost me geen moeite om focus te houden. Ik vind het juist erg prettig om me door van alles te laten beïnvloeden. Het maakt het leven interessant.”

Sinkane als bandleider

In de lead stonden enkele redenen waarvan je Sinkane zou kunnen kennen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn verleden als sessiemuzikant bij Yeasayer en Of Montreal. Nu staat hij er helemaal alleen voor, als bandleider. Over die relatief nieuwe rol zegt hij het volgende: “Het is spannend om nu mijn eigen ding te kunnen doen. Ik zou graag geloven dat die rol mij perfect past, maar daar ben ik zelf ook nog niet helemaal over uit. We zullen het zien, ik vind het in ieder geval een grote uitdaging.”

Als we het toch hebben over het leiden van een band, kunnen we natuurlijk nauwelijks om Sinkane's rol in Atomic Bomb heen. Die liveshow stond in Nederland op Lowlands en was een groot succes. Hoe was het voor Sinkane om deze bijna veertig jaar oude muziek uit te dragen?: “Het is een van de grootst behaalde prestaties die ik ooit volbracht. Ik mocht spelen met mijn muzikale helden, die inmiddels ook mijn beste vrienden zijn geworden. Het heeft me laten zien dat er geen grenzen zijn tot waartoe ik in staat ben. Ik ben zo blij dat ik onderdeel ben van de show en kijk erg uit naar de shows die nog gaan komen.”

De toekomst

Ondanks het feit dat Sinkane in een recent interview met Stereogum aangaf dat er nog best wat songs van het opnameproces van 'Mean Love' over zijn, waarmee hij te zijner tijd weer aan de slag zou willen gaan, heeft dat voor hem op dit moment weinig prioriteit: “Het kan zijn dat ik die nummers in een later stadium nog af ga maken, wie weet. Ik ben op het moment niet echt bezig met die tracks. Op het moment ben ik gefocust op het perfectioneren van mijn liveshow en de tour.” En met die tour staat hij dit weekend op Into The Great Wide Open: “Ik heb een aantal dingen gehoord over het festival. Ik heb er veel zin om, om voor jullie te spelen en nieuwe vrienden te maken!"

Sinkane

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.