Publiek laat zevende Into The Great Wide Open stralen

Gepubliceerd op 7 september 2015

This is not a miracle, this is voodoo.”

De woorden van de Nigeriaanse Seun Kuti direct na zijn show symboliseren de positieve energie die veel artiesten meenamen naar een door het weer geteisterd Vlieland. Veertien uur na hun vertrek uit Lagos toverde hij de wolken weg en zorgde voor een dansend Sportveld. De Belgische supergroep Oscar and the Wolf wiegde het publiek vervolgens soepel de nacht in. Op vrijdagavond droeg het publiek Savages frontvrouw Jehnny Beth letterlijk op handen, tekenend voor hun onmisbare bijdrage aan weer een bijzondere festivaleditie.

Ryley Walker, STUFF., Con Brio, Bewilder, Maarten Vos, de verrassingsoptredens van Typhoon, Kenny B en weekendgasten Afterpartees behoren tot de veelgenoemde hoogtepunten.

Tieners kregen hun Hangout. Een plek met een randje, waar HotmamaHot samen met kinderen een festivalterrein opbouwden en organiseerden. De gedrukte Kolderkrant keerde terug op veler verzoek. De kunstroute door bos- en duingebied gaf opnieuw een podium aan veelbelovende kunstenaars. Overdag en in de nacht verbonden de verschillende beeldende kunstwerken de festivallocaties met elkaar. Onderdeel daarvan was de start van een samenwerking met Museum De Lakenhal en Satellietgroep. Films waren te zien in Podium Vlieland en in de open lucht. De live soundtrack die Bombay speelde bij de stille film Vampyr werd druk bezocht.

Into The Great Wide Open is uitgegroeid tot een beweging die breder gaat dan het produceren van een festival. Het hele jaar zocht zusterstichting LAB Vlieland naar innovatieve projecten die bijdragen aan onderzoek naar duurzaamheid. Gerealiseerde voorbeelden en presentaties waren onder andere terug te vinden in De Strandtuin van Weltevree. Tien dagen lang een zelfvoorzienende nederzetting bij de duinovergang van Kampeerterrein Stortemelk.

Jimme Bakker en Johnny Brankaert gaven de afgelopen maanden als ‘designers in residence’ de look & feel van het festival vorm. Van posters en video’s om nieuwe namen aan te kondigen, tot het fysieke artwork op de festivalterreinen.

Voordat afsluiter Fresku het podium betrad, verwoordde publicist Bas Heijne de tijdens het festival ingezette inzameling voor Stichting Vluchteling en VluchtelingenWerk Nederland. Heijne: ’Wat je ook doet, je doet het nooit goed, maar dat is geen reden om niets te doen.’

VPRO 3voor12, VPRO Vrije Geluiden Radio en 3FM deden verslag van Into The Great Wide Open 2015.

De TV-uitzending van VPRO is aanstaande zaterdag (12 september) rond 22.30 uur op NPO 3.

De datum voor de volgende editie wordt in het najaar bekend gemaakt.

Publiek laat zevende Into The Great Wide Open stralen
Juri Hiensch

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.