Portretten van Jens van der Velde

Gepubliceerd op 24 oktober 2014

Fotograaf Jens van der Velde nam zijn tijd voor deze serie artiestenportretten. Hij fotografeert namelijk ouderwets analoog. Tijdens het festival zelf is het voor fotografen het hele weekend door rennen en vliegen om op het juiste moment de juiste artiest voor de camera te krijgen. In het geval van Jens volgde daarna een periode van ontwikkelen, controleren, quotes van artiesten verzamelen en vervolgens zijn portretten te digitaliseren.

Het resultaat mag er zijn. De foto's hebben dezelfde ruigte als de natuur van Vlieland, inclusief de groffe korrels die overal zichtbaar zijn.

Jens zegt zelf het volgende over deze serie foto's:

Met de digitale snelheid van vandaag kies ik bij een portretfoto juist om niet in datzelfde razende tempo een beeld te creëren en daarom analoog te werken. De aanwezige analoge beperkingen dragen samen met een uitzonderlijke hoge kwaliteit, rust en vrijheid allemaal bij aan het uiteindelijk beeld, wat voor mij tot nu toe de perfecte mix is. Doordat ik zelf ontwikkel heb ik het negatief vaak in m’n handen en ontdek ik de uiteindelijke keuze stapsgewijs. Ook maak ik zelf afdrukken of ben hier bij zeer groot formaat nauw bij betrokken, maar dit gebeurt nadat het beeld is gedigitaliseerd.

Ik fotografeer voornamelijk in de muziek en mode en wilde juist met mijn werkwijze een serie maken van de artiesten/bands voor Into The Great Wide Open. Met weinig tijd en op lokatie werken ben ik bekend, maar nog niet eerder heb ik in zo’n korte periode zoveel portretfoto’s op eenzelfde lokatie gemaakt en ook nog eens zeer gelimiteerd te zijn in tijd. Alle beelden zijn namelijk vlak voor of na het optreden gemaakt. Veel bewegingsvrijheid is er dan niet. Zo nu en dan was er iets meer tijd zoals bij Kovacs, Ben Howard en Typhoon (hij vond die rit in de Tesla echt fantastisch), maar doorgaans niet meer (regelmatig zelfs minder) dan 3 minuten. Dan moet alles kloppen om het beeld te zien, te kunnen maken én dat alle portretfoto’s samen een boeiende serie vormen. Voor een flink aantal jaren!

Bird Courage nam de moeite om uitgebreid te reageren:

The band had an amazing time in Vlieland, it really is a beautiful setting and looking back on the brief time we spent there it almost feels like it was a dream. Personally, I made so many vivid memories from the festival, snapshots of which I run over and over in my mind. It's sort of a calming thing to do, to escape and daydream now that we're back in the hustle and bustle, the concrete jungle of NYC.

A sense of escape, beauty and freedom at the same time.

In retrospect to me it fells like we were on another planet in Vlieland. The hush spreading through the sea of people nestled in the pine trees as we made our first few notes on Bospodium, seeing looks of excitement and wonder in children's faces. Magic in the forest. Feeling the sand between my toes walking along a beautiful stretch of beach, watching sailboats glide along the horizon. A sense of escape, beauty and freedom at the same time. We would love to come back to planet Vlieland.

Bekijk hieronder de hele serie.

Portretten van Jens van der Velde
Jens van der Velde

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.