Nieuwe eilander samenwerkingen Into The Great Wide Open

Gepubliceerd op 22 augustus 2017

Into The Great Wide Open voelt zich sinds jaar en dag gedragen door Vlieland in het algemeen en tal van eilander bedrijven en instellingen in het bijzonder. Vervoerders en verhuurders, de grondwerker, tal van ondernemers, maar ook de mensen op het Gemeentehuis en van Staatsbosbeheer. Men spant zich met man en macht in om Team Into The Great Wide Open mogelijk te maken. (En ja, men houdt de makers ook in het gareel waar nodig.)

Dit jaar gaat ITGWO een aantal nieuwe samenwerkingen aan.
De meest in het oog springende is wellicht de entree van Leut. Edith en haar crew gaan de bezoekers op De Open Plek vergasten op koffie, thee en taart. ‘We zijn al weken druk aan het voorbereiden’, meldt Edith Bekker die staat te popelen om de koffie-unit die in samenwerking met haar leverancier DutchBeans is ontwikkeld te showen.

Ook nieuw op de menukaart van het festival zijn De Woesties. Zij blazen de oesterhandel van Gerrit Grijpstra nieuw leven in, tot blijdschap van Eva Verboon, lid van de horeca-keuzecommissie. ‘De oesters van het Wad mogen nou eenmaal niet op ons menu ontbreken.’
 Uiteraard zijn ook MIN12, Nils Kosters Vlielander Bunkerkaas en de ijsco’s van Harry Jurjens weer verkrijgbaar op het festival.


Een educatief partnerschap, zo heet de samenwerking die ITGWO dit jaar aangaat met De Jutter. De 24 leerlingen van klas 1-2 (voortgezet onderwijs) gaan een ‘meeloopstage’ aan. Thijs Speelman nam het initiatief. Hij stelt: ‘Ik ben van mening dat het festival een enorme meerwaarde kan zijn voor onze leerlingen als ze het festival voor van de andere kant kunnen zien.’ In de praktijk komen diverse makers op De Jutter vertellen hoe het festival geproduceerd wordt. Vervolgens gaan de leerlingen in vier groepen aan de slag met een aantal (praktische) uitdagingen waar ITGWO mee te maken heeft.


Ook Lab Vlieland - partner van Into The Great Wide Open - stelt zich open voor eilanders. Zo kunnen eigenaren van dieselvoertuigen tegen kostprijs biobrandstof betrekken. Lab Vlielander Tijl Couzy: ‘Wie een diesel rijdt en biobrandstof wil uitproberen op Vlieland is van harte welkom om te komen tanken tussen 29 en 30 augustus op Havenweg 66 bij het Lab Vlieland-huisje. Deze tweede generatie biobrandstof, gemaakt van organische reststromen, kan zonder technische aanpassing, problemen of nare geuren getankt worden door alle dieselvoertuigen en machines. Iedereen is welkom.’ Het festival laat dit jaar voor de tweede maal in successie alle aggregaten op biodiesel, alsmede alle wegvoertuigen waar een beroep op wordt gedaan.


Tot slot: op Stortemelk is sinds eind juli een snelcomposteermachine van Ecocreation in gebruik. Dit apparaat kan dagelijks 150 kilo (on)gekookt groenafval, etensresten en biologisch afbreekbare borden, bestek en bekers verwerken tot compost. Op 30 augustus om 17.30u vindt een demonstratie plaats waarvoor met name horeca-ondernemers worden uitgenodigd. Men ziet dan de machine in vol bedrijf en er wordt getoond hoe de sluitende business-case eruit ziet.

Nieuwe eilander samenwerkingen Into The Great Wide Open

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.