Met Bumble B. Boy waan je je op een kinderfeest voor volwassenen

Interview Gepubliceerd op 31 juli 2023
Interview: Michael Oudman | Beeld: Bumble B. Boy

Op ons vorig jaar geïntroduceerde podium De Kuil spelen veelbelovende, veelal Nederlandse artiesten. Maar ook op de andere podia vind je aanstromend talent, dat soms op Into The Great Wide Open hun eerste festivalshow speelt. Hoog tijd om ze te introduceren aan het grote publiek. First up: Bumble B. Boy.

In dit licht verontrustende interview blijkt waarom je je kinderen misschien beter thuis kunt houden als kinderentertainer slash muzikant Bumble B. Boy optreedt. Het immer in een imkerpak gehulde alter ego van Tom Harden vertelt over allergie, suiker, de wens om een eigen verjaardagslied te schrijven en de glimlach van een kind.

Waarom ben je kinderentertainer geworden?

“Omdat ik als kind nooit geëntertaind ben. Ik ben opgegroeid in een compound in Australië zonder kabel en internet en kreeg thuisscholing. Toen ik op mijn tweeëntwintigste ontsnapte ging er een wereld voor me open. Ik ging zelf optreden op verjaardagsfeestjes, en wilde een steeds groter publiek. Ik ben nooit meer terug geweest in het compound, maar moest laatst wel even in Australië zijn. Voor zaken, zeg je dan. Even snel ‘onschuldig’ zeggen tegen de rechter en weer terug.”

Welke overleden artiest zou je wel eens willen ontmoeten?

“Lenny Kravitz. Hij leverde de perfecte combinatie tussen kinderentertainment en muziek voor volwassenen.”

Weet je zeker dat hij dood is?

“Ik weet het vrij zeker. Misschien moet je het even fact checken.”

Bumble B., ben je wel eens gestoken door een hommel?

“Nee. Omdat ik mijn imkerpak draag. Ik weet niet zeker of ik allergisch ben, maar ik ben als de dood om daar achter te komen. Kinderfeestjes zijn meestal buiten, in de wilde natuur. Hommels gaan dood nadat ze je gestoken hebben, ik denk dat dat is omdat ze daarmee hun ziel overdragen aan je. Voor de zekerheid draag ik dus altijd dat pak.”

Met Bumble B. Boy waan je je op een kinderfeest voor volwassenen

Wat inspireert jou?

“Laat opblijven en kindertelevisie kijken of onderzoek doen op het internet. Inmiddels is het algoritme helemaal ingespeeld op mijn verlangens. Ik kijk hele avonden Peppa Pig. Soms ga ik ook naar Walibi of de Efteling om daar alles te filmen wat ik zie. Mensen vragen dan regelmatig om te stoppen met op hun kind inzoomen. Als ik uitleg dat ik dit voor m’n werk doe snappen ze het vaak wel. En als ze het niet snappen loop ik gewoon weg.”

Je mag nog maar voor één iemand een liedje schrijven, wie zou dat dan zijn?

“Ik zou graag mijn eigen Happy Birthday-liedje schrijven. Wist je dat er intellectueel eigendom op zit, van Disney ofzo? Ik kon dat dus eigenlijk nooit zingen op feestjes, ik wil niet in de illegaliteit glijden. Vaak zong ik dus maar het Teletubbie-lied. Daarom wil ik voor alle jarige jongens en meiden een nieuw lied schrijven, waarvan ik dan het intellectuele eigendom heb. Ik hoop dat tijdens mijn optreden iedereen glimlacht. Smiles for miles. Of het nou de glimlach van een kind, een baby of een bejaarde is, ik hou van allemaal.”

Als je een kunstwerk zou zijn, welke?

“Ik zou geen kunstwerk zijn, maar een heel museum. In de kunstwereld is het tegenwoordig een ding om kinderdagverblijven voor volwassenen te maken. Met kleurtjes, zoetigheden, allemaal zodat je er leuke foto’s voor kan maken voor op internet. Bijvoorbeeld het Museum of Ice Cream, in New York. Dat zou ik willen zijn.”

Wat wil je graag eten op Into The Great Wide Open?

“Veel glucose en dextrose om lekker veel energie van te krijgen. Ik gebruik geen drugs en ik drink niet, dat kun je als kinderentertainer niet doen. Die dextrosetabletten zijn heel handig. Je kunt ze overal verstoppen, of je kunt ze oplossen in water in een camelbag. Die kan ik prima verstoppen in mijn pak, zodat ik met een slangetje de hele dag kan drinken. Ik krijg er zoveel energie van dat ik vergeet te eten.”

Welke act ga je zelf zien?

Altın Gün. Verder houd ik erg van bands met allitererende namen. Dat werkt goed voor kinderen, dat blijft lekker hangen. Vandaar Bumble B. Boy. Maar ik zou dus ook Agar Agar en Cloud Café willen zien. Ook wil ik graag naar Squid. Die zanger heeft zo’n gekke stem, daar moet ik altijd van giechelen.”

Ben je heel ITGWO op Vlieland?

“Nee, alleen op de dag dat ik optreed. Ik blijf er wel slapen, maar daarna roept de plicht. September is een drukke maand voor kinderfeestjes, want het is negen maanden na kerst. Snap je?”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ja. Ik ga samen met de NPO een kinderprogramma maken. Daar ben ik van overtuigd – ze reageren alleen nog niet op mijn mails. Ken je het boek The Secret? Daarin staat dat je alles moet manifesteren. Volgens mij wordt het een grote hit.”

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.