Kom soep voor Oekraïne

Benefietkeuken te vinden op Into The Great Wide Open

Verdieping Gepubliceerd op 2 september 2022

Kom langs!
Kom kleien!
Kom Soep!

Mirror Soup Kitchen, te vinden bij De Pukkel, kookt tijdens het festival elke dag precies de (vegan) soep zoals die op dezelfde dag in de gaarkeuken van Lviv bereidt wordt. De soep wordt geserveerd in het openluchtatelier van Koffiekopsalon, waar ook nog eens je eigen soepkom van Friese klei kan maken. Kom langs en eet een soepie mee. Alle opbrengsten gaan direct naar het Kukhina kunstenaarscollectief in Lviv, Oekraïne.

Beeld door Alice Angelini
Kom soep voor Oekraïne

Over Mirror Soup Kitchen
Het idee voor Mirror Soup Kitchen ontstond ruim twee jaar geleden toen in Beiroet Rani Al Rajji, een bevriende clubeigenaar begon met koken voor zijn gemeenschap in het verwoeste centrum van de stad. De explosie in de haven was het laatste zetje om niet meer te dansen maar om vanuit zijn club honderden simpele maaltijden per dag te bereiden en te serveren. Om hem te steunen besloten buren Jasper van den Berg en Arne Hendriks om vanuit hun huizen precies deze recepten wekelijks te gaan spiegelen en te gaan verkopen aan hun vrienden en mensen uit de buurt. Deze manier, met exact dezelfde bordjes, ingrediënten en opmaak, én de regelmaat van het koken zorgde ervoor dat de aandacht vastgehouden werd op de plaats van urgentie en niet met de tijd vervloog.

Nu kookt Jasper van den Berg samen met Roel Wouters zolang het nodig is voor een gaarkeuken in Oekraïne. Onder de naam Mirror Soup Kitchen spiegelen zij sinds begin maart 2022 vrijwel iedere vrijdag dezelfde soeprecepten als die van het activistische kunstenaarscollectief Kukhnia uit de Oekraïense stad Lviv. Dit collectief kookt eenvoudige, vegetarische soepen vanuit huis en delen deze uit aan oorlogsvluchtelingen of andere mensen in nood. Inmiddels doen ze dit vanuit 7 locaties in Lviv.

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.