Johnny Brankaert, Designer in Residence 2015

"Ik bestudeer altijd eerst de wortels van datgene waarmee ik bezig ben"

Gepubliceerd op 11 februari 2015

Into The Great Wide Open heeft een nieuwe designer in residence, dus is het tijd voor een korte introductie. Johnny Brankaert neemt de ambt als jaarlijks wisselende ontwerper over van Joost Stokhof (The Things We Are), designer in residence van vorig jaar. Wie is Johnny Brankaert? Wat is zijn achtergrond? Wat is zijn artistieke visie? En heeft hij een beetje zin in komend jaar?

"It's all about your roots." Daar begint het allemaal mee voor de 26-jarige Johnny. Hij leeft deze leus al jaren, omdat het hem helpt om zo echt en eerlijk mogelijk te blijven in zijn werk. Johnny's eerste stap is daarom bij elke opdracht dezelfde: "de geschiedenis leren door veel research te doen. Door de wortels op te graven, kom je immers dichter bij de kern". Dat was de rode draad van zijn opdrachten tijdens zijn opleiding grafisch ontwerp in Rotterdam, op de Willem de Kooning Academie. Voor zijn project bij Into The Great Wide Open is zijn methode niet veel anders. Johnny kijkt rond op Vlieland, luistert naar de verhalen van en over het eiland en verdiept zich in het verleden van het festival.

"Wat mij meteen al opviel, was dat de wolken en de lucht boven Vlieland veel verschillende kleuren laten zien. Oranje, blauw, paars, groen, noem maar op". Johnny vertaalde dit palet naar de kleuren die sinds een paar weken op de achtergrond van de website te zien zijn. Deze kleurencombinaties kunnen op ieder moment van de dag veranderen, gelijk aan de hemel boven Vlieland. "Vorig jaar had de website overdag een andere kleur dan 's nachts. Toen ik hoorde dat de techniek zich niet beperkt tot twee kleuren, kwam ik op het idee om een verloop te ontwikkelen voor de achtergrondkleuren. Want het is toch zonde om de techniek, die er al is, niet optimaal te benutten?"

Into The Great Wide Open 2015 is inmiddels al uitverkocht, dus blijft er volgens Johnny een hoop ruimte over om verhalen te vertellen. "Wat wil het festival eigenlijk nog allemaal vertellen?", is de vraag die hem constant bezighoudt. En in welke vorm moeten deze verhalen dan verteld worden? Johnny noemt zich een man van de letters, met liefde voor typografie. Zo schreef hij zijn afstudeerscriptie over het ontwerpen en de schoonheid van letters. Volgens Johnny is vorm dan ook net zo belangrijk als inhoud.

Of Johnny uitkijkt naar komend jaar? "Natuurlijk! Dit project is een droom voor elk grafisch ontwerper, daar ben ik van overtuigd. De vrijheid en tijd die me gegeven wordt bij het ontwerpen, het inspirerende karakter van zowel Vlieland als Into The Great Wide Open en de ideëen die daaruit voortkomen geven een enorme boost. Een beetje beangstigend is het ook wel hoor. Het eiland en het festival zijn niet nieuw, maar mijn rol daarin wel. Het voelt nu nog een beetje alsof ik op reis ben in een mooi land, waar ik alles van wil weten om er zo mijn eigen weg te kunnen vinden."

Johnny Brankaert, Designer in Residence 2015
Tyson Ernste

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.