Into The Great Wide Open zet duurzaam vervoer op de zeekaart
MenwhoSail
Kunstinstallaties worden zeilend naar het duurzame festival op Vlieland gebracht, samen met 2100 liter speciaalbier, ruim 400 dozen biologische wijn en 60 dozen siroop
Dinsdag 22 augustus vertrekken twee traditionele zeilschepen met de bijzondere vracht richting het festival Into The Great Wide Open op Vlieland. De paviljoentjalk ‘Pelikaan’ vervoert alle kunstwerken die op het festival worden tentoongesteld, samen met 2100 liter speciaalbier, 205 dozen wijn en 60 dozen siroop. In haar kielzog volgt het skûtsje ‘Vriendschap’ met nog eens 205 dozen wijn. Het is het vijfde jaar op rij dat de Stichting MenwhoSail dit duurzame vervoer over water realiseert voor het festival.
Bier en Wijn
De lading bier bestaat uit speciaalbier gebrouwen voor Into The Great Wide Open met Vlielands kraanwater en volgens Vlielands receptuur. De wijn die meegaat aan boord is van Grapedistrict en geheel biologisch.
De zeilreis
Op dinsdag 22 augustus vanaf 9.00 uur worden alle kunstwerken, het bier, de wijn en de siroop op de kade achter restaurant ‘Hangar” In Amsterdam-Noord geladen in de beide schepen. De paviljoentjalk en het skûtsje, traditionele zeilschepen uit respectievelijk 1904 en 1910, zeilen dan rond 13 uur richting Enkhuizen, om woensdag via Kornwerderzand de Waddenzee op te gaan richting Vlieland. Vermoedelijk zal donderdag in de loop van de ochtend de lading worden gelost op de kade van Vlieland. Een week later zijn de kunstwerken als onderdeel van het festival te bezoeken onder genot van een glas oesterbier of een biologisch wijntje.
Natuurlijke samenwerking
Voor Into The Great Wide Open is duurzaamheid vanaf het eerste jaar een leidend thema geweest. Zo waren ze het eerste grote festival dat bezoekers van gratis kraanwater voorzag en liepen ze voorop met ingrijpende stroombesparende oplossingen. Maar het festival gaat verder, ondertussen draaien alle aggregaten op biobrandstof (85% CO2 besparing), ook het wegtransport gaat dit jaar voor een deel fossiel-vrij, aan het sluiten van kringlopen wordt gewerkt, op weg naar een circulair festival. De samenwerking met stichting MenwhoSail om ook het transport over water naar het festival te verduurzamen lag daarom voor de hand.
Een fossiel-vrije vrachtlijndienst voor de Wadden?
Maar er wordt ook verder gekeken, door MenwhoSail en Lab Vlieland. Wat als deze losse afvaarten slechts een test zijn en kunnen worden uitgebouwd naar een fossiel-vrij goederen transportsysteem voor Nederland? Waarbij MenwhoSail het vervoer over water regelt en vanuit de verschillende distributie punten (Amsterdam, Harlingen, de Wadden havens, etc.) de vracht verder vervoert wordt door een netwerk van fietskoeriers, bakfietsen, en elektrische vrachtwagens. De ambitie is dan ook om een fossiel-vrije vrachtlijndienst te gaan opzetten voor, in eerste instantie, Noord-Nederland. Waar regelmatige afvaarten vanuit vaste havens, de mogelijkheid creëren voor producenten en afnemers om elkaar op een schonere wijze te bereiken. Iedereen die geïnteresseerd is om zijn goederen fossiel-vrij te laten vervoeren, nu of in de toekomst, wordt dan ook opgeroepen om zich te melden bij MenwhoSail, zodat er aan een netwerk gebouwd kan worden voor komend jaar. Het festival wordt hier dan ook gebruikt om een deel van de lijndienst te testen en te onderzoeken. Op naar een fossiel-vrije lijndienst voor de Wadden.
MenwhoSail
Stichting MenwhoSail heeft als doelstelling het verduurzamen van het nationale goederentransport over water. Door het gewoon te doen laat MenwhoSail zien dat het kan en brengt zij de noodzaak en de kansen van een duurzamer transportsysteem onder de aandacht. Dit gebeurt onder andere door voor evenementen en festivals goederen zeilend, snel en professioneel op plaats van bestemming te brengen. Maar MenwhoSail wil meer. Zij bouwt aan een plan voor een duurzame vrachtlijndienst voor Noord-Nederland en de Wadden, dit plan zal de komende tijd uitgewerkt, getest en uitgebouwd worden. Iedereen die hier iets aan bij wil dragen is van harte welkom om zich te melden.