Into The Great Wide Open wint wederom IJzeren Podiumdier

Award voor meest indrukwekkende prestatie op het gebied van duurzaamheid

Nieuws Gepubliceerd op 20 januari 2024

Into The Great Wide Open is vanavond voor de tweede keer op rij verkozen tot organisatie met de meest indrukwekkende prestatie op het gebied van duurzaamheid. Dat werd bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de IJzeren Podiumdieren op muziekfestival en -conferentie Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Ben Houdijk
Beeld door Ben Houdijk

Klimaatpositieve ambities

Into The Great Wide Open heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en ziet, samen met Lab Vlieland, festivals als ideale proeftuin, aanjager en podium voor een duurzame transitie naar een sociale en circulaire samenleving. Into The Great Wide Open streeft ernaar om een volledig circulair en klimaatpositief festival te worden: de organisatie wil niet alleen toekomstige edities klimaatneutraal organiseren, maar ook de onvermijdelijke uitstoot van eerdere edities compenseren met behulp van stabiele koolstofopslag.

Bij de editie van 2023 werden wederom grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Het festival ging bijna helemaal van de aggregaten af in een pilot met energie van het vaste stroomnet en oplaadbare batterijen die de podia van stroom voorzagen. Daarmee werd 6000 liter diesel – en de uitstoot die daarmee gepaard gaat – bespaard, ten opzichte van de 9000 liter die we vorig jaar nog nodig hadden. Dankzij herbruikbaar servies, het uitbannen van restafvalbakken op het terrein en een minutieuze afvalscheiding wist Into The Great Wide Open niet eerder zoveel grondstoffen uit de verbrandingsoven te houden. Zo konden alle afvalstromen weer als grondstof worden ingezet.

Het festival werkte ook op andere manieren hard aan de beperking van de voetafdruk. Zo werd de crew fossielvrij naar Harlingen vervoerd en werden artiesten op Vlieland elektrisch rondgereden. Een groot deel van het materieel voor podia en terreinen voer met vrachtzeilschepen naar Vlieland. De niet te voorkomen restuitstoot, waarvan een groot deel door de reisbewegingen van bezoekers, wordt gecompenseerd met duurzame koolstofopslag.Juryrapport

De prijs voor ‘Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Duurzaamheid’ werd in 2022 in het leven geroepen, net als de prijs voor ‘Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Diversiteit en Inclusie’. Bij de uitreiking werd Into The Great Wide Open buitencategorie door de jury genoemd.

Uit het juryrapport: "Het advies Cultuur Natuurlijk van de raad voor Cultuur van afgelopen zomer benadrukte de potentiële synergie tussen duurzaamheid en cultuur. Hetzelfde advies stelt ook dat een aanzienlijke impuls nodig is om de verduurzaming van de cultuursector te versnellen. Het advies richt zich op zowel de cultuursector als op gemeenten, provincies, rijkscultuurfondsen en betrokken departementen.  

Voor Into The Great Wide Open is dat Gefundenes Fressen en business as usual om het maar eens in goed Nederlands te zeggen. Het afgelopen jaar heeft deze organisatie reuzenstappen gezet naar klimaatneutraliteit. Hun streven naar een duurzame praktijk wordt daarnaast ook nog eens onderwezen en aan de mens gebracht buiten de eigen organisatie. Ze meten, ze weten, ze zijn buitencategorie.

Over de IJzeren Podiumdieren

De IJzeren Podiumdieren zijn vakprijzen die sinds 1997 jaarlijks worden uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De IJzeren Podiumdieren zijn peer-to peer prijzen: professionals uit het podium- en festivalcircuit kunnen collega’s nomineren, waarna een jury de winnaars selecteert.Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.