Into The Great Wide Open 2014 weer grensverleggend

Gepubliceerd op 7 september 2014

Zes is een perfect getal. Het staat voor evenwicht en dat is precies het gevoel dat de zesde editie van Into The Great Wide Open op Vlieland teweeg bracht. Een editie waarin alles samen kwam.

Grenzen werden opgezocht en verlegd in de brede programmering. Hoogtepunten waren Benjamin Clementine, Woods, Fuck Buttons, The Miseries, de Steve Reichmarathon van Aart Strootman in het bos, Moonface, stargaze, Neneh Cherry (begeleid door RocketNumberNine), Melanie de Biasio, kinderkunstprogramma De Kolder, Nick Cave-documentaire 20.000 Days On Earth en weekendgast Typhoon, de logische afsluiter van het weekend.

Een andere grens werd verlegd met het nieuwe Fortweg-podium op de kop van het eiland. Voor het eerst bouwden wij samen met festivalontwerpers Triomf een podium zo dicht bij de Noordzee, in de duinen aan de strandkant van het eiland.

De kunstroute door de Vlielandse bossen en duinen was wederom de verbinding tussen het centrale Sportveld en de andere muzieklocaties. Werken die contrasteren en passen bij de natuurlijke omgeving van het eiland, zoals Habitat, het grote systeemplafond in het bos.

Ook brouwde Into The Great Wide Open zijn eigen eilandbier. Het Vlielands bier, dat tijdens Here Comes The Summer is gebrouwen door de Buitenbrouwerij werd door fijnproevers goed ontvangen. Sterker nog, het was binnen een dag op.

Het innovatieprogramma van Lab Vlieland, de werkplaats geïnitieerd door Stichting Into The Great Wide Open, maakte dit jaar grote stappen. De Stille Vloot, de verzamelnaam voor het elektrisch transport tijdens Into The Great Wide Open, kreeg een prominente plek. Daarnaast is er in samenwerking met omroep HUMAN een workshop onderzoeksjournalistiek opgestart, waar met een kritische blik gekeken wordt naar de duurzaamheid op het eiland.

The Things We Are (Joost Stokhof) heeft de afgelopen maanden als ‘designer in residence’ de look & feel van het festival vorm gegeven. Van posters en video’s om nieuwe namen aan te kondigen, tot het fysieke artwork op de festivalterreinen.

VPRO 3voor12, VPRO Vrije Geluiden en 3FM deden verslag van Into The Great Wide Open 2014.

De datum voor de volgende editie wordt in het najaar bekend gemaakt.

Into The Great Wide Open 2014 weer grensverleggend
Juri Hiensch

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.