Het witte doek op Vlieland

Een duik in het filmprogramma van Into The Great Wide Open

Gepubliceerd op 27 juli 2016

Vaak is de lucht boven Vlieland al mooi genoeg om uren naar te staren. Maar dat zou zonde zijn, want dan mis je een hoop moois op het witte doek van Into the Great Wide Open. Het filmprogramma is ook dit jaar weer met zorg samengesteld uit films die muziek, theater, kunst en het eilandleven in zich vereenzelvigen. De zeelucht en het zand tussen je tenen voegen daarbij alleen maar toe aan de ervaring.

De connectie met Vlieland is snel gemaakt bij de Chileense documentaire El viento sabe que vuelvo a casa (The Winds Know That I'm Coming Back Home), waarin een regisseur op een mistig eiland voor de kust van Chili op zoek gaat naar figuranten voor zijn nieuwe film. Maar ook een loft in het New York van de jaren vijftig en zestig, waar alle grote namen uit de jazzwereld samenkwamen, is ineens helemaal niet zo ver weg. Dat zie je in The Jazz Loft According to W. Eugene Smith
Net als op het festival komen in het filmprogramma allerlei culturen samen. Sterregisseur Paul Thomas Anderson, bekend van Boogie Nights, Magnolia en The Master, documenteerde een opnamesessie van het album Junun in een mysterieus kasteel in India. Leden van Radiohead ontmoetten een Israëlische componist en Indiase muzikanten voor deze bijna hypnotiserende jamsessie. 
Ook kun je in Podium Vlieland terecht voor films die je misschien net gemist hebt in de bioscoop. Heart of a dog is de ode van Laurie Anderson aan haar overleden hond, maar gaat natuurlijk ook over haar partner Lou Reed, die er ook niet meer is. Ook Les Ogres is heel persoonlijke film. Hij is gebaseerd op de jeugd van maakster Léa Fehner in een reizend theater gezelschap, waar iedereen lief en leed deelt. Het is niet lang zoeken naar de overeenkomsten met het jaarlijkse circus op Vlieland. 
Verder is er nog een korte filmprogramma met hoogtepunten van het International Film Festival Rotterdam, en natuurlijk ook programmering voor de kinderen: het de stoere film The Race en een serie korte films. 
 

el-viento-sabe-que-vuelvo-a-casa-film-still-2.jpg

En ook buiten de bioscoop gebeuren er bijzondere dingen op het scherm. Ga eens op zaterdagavond naar de kerk en ontdek oude onderwaterfilms uit de jaren veertig en vijftig, met muziek op het kerkorgel van Matteo Mijderwijck en uit de laptop van Dyane Donck. 
Tot slot mogen we hier nog een primeurtje bekend maken. Er komt een speciale en unieke performance van de Amerikaanse animator Martha Colburn met een soundtrack van onze eigen Jacco Gardner. Zo is cinema op Into the Great Wide Open een integraal onderdeel van het programma. Ruk je ogen dus even los van je smartphone, de bands of de opwaaiende zomerjurk van je buurvrouw op de camping en vertrouw ze toe aan het grote scherm. Je zult niet teleurgesteld worden.

Het witte doek op Vlieland
The Jazz Loft According to W. Eugene Smith

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.