Het Magische Materialen Magazijn

Call voor creatieve kinderprojecten met biobased materialen

Nieuws Gepubliceerd op 16 januari 2024

In het Kinderkunstprogramma van Into The Great Wide Open kunnen kinderen niet alleen spelen, iets doen of iets maken, maar ze worden ook meegenomen in een verhaal of een heel andere manier van kijken. Ze onderzoeken spannende materialen en vinden nieuwe dingen uit, ze komen met hun creatieve kinderbrein tot originele en innovatieve creaties en oplossingen om de wereld een stukje mooier en duurzamer te maken.

Het kinderkunstprogramma is al vanaf het eerste jaar een vast en substantieel onderdeel van het festival en biedt activiteiten en workshops voor kinderen van 0 t/m 14 jaar. In de samenstelling van het programma wordt samengewerkt met creatieven, (beeldend) kunstenaars en kunstdocenten die zich specialiseren of (verder) willen ontwikkelen in het uitvoeren van vernieuwende kinderkunstprojecten op locatie.

Kolder
Beeld door Louisiana van Onna
Kolder

Het Magische Materialen Magazijn

Dit jaar nemen we kinderen mee in de deels nog onontdekte mogelijkheden van biobased materialen en hoe deze nieuwe (en oude, het is maar hoe je ernaar kijkt) materialen kunnen worden ingezet voor creatieve en innovatieve toepassingen. Materialen die vanzelf lijken te ontstaan als onderdeel van de natuurlijke cyclus van leven en dood van plant of dier, maar ook materialen waarvan je je ook kunt afvragen of je ze wel kan en mág inzetten voor andere doelen dan waarvoor ze er zijn en zijn ontstaan.

Zeewieren;
Planten, kiemen, wortels;
Mycelium, schimmels;
Bomen, takken, bladeren, hars;
Riet, gras, stro;
Bacteriën en micro-organismen;
Grond, zand, stenen, kiezels; 
Mineralen, kristallen, zouten;
Materialen die dieren maken, spinnendraden, zijde, wol, vilt, leer.

Voor het Magische Materialen Magazijn tijdens Into The Great Wide Open 2024 zijn we op zoek naar projecten waar kinderen op een creatieve of innovatieve manier aan de slag kunnen gaan met dit soort materialen. 

Het Magische Materialen Magazijn tijdens Into The Great Wide Open 2024 wordt georganiseerd in samenwerking met Lab Vlieland, de creatieve proeftuin waar duurzame ideeën grond vinden en oplossingen en toepassingen worden bedacht voor het versnellen van de circulaire en klimaatpositieve transitie van het festival, het eiland en de rest van de wereld.

Het Magische Materialen Magazijn haakt ook aan bij een project rondom (zee)wieren dat wordt georganiseerd met Team Verstrengeld en Platform DIS.


Wil je een idee of projectvoorstel indienen voor Into The Great Wide Open 2024?

Dat kan tot 7 februari 2024 via onderstaand formulier. Hierin beschrijf je kort (max. 500 woorden) je idee of project en stel je jezelf voor als maker. Indien beschikbaar ontvangen we ook graag wat relevant beeldmateriaal. Alle voorstellen worden bekeken en in overweging genomen voor de komende editie van Into The Great Wide Open.

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.