Herfstige appeltaart uit het vuistje

Een recept à la Public Pie

Gepubliceerd op 14 oktober 2020

Niets is lekkerder dan een huis binnenstappen waar net een appeltaart in de oven staat. Als nou blijkt dat er niet eentje is gebakken maar twaalf, dan zal de visite zich al helemaal tevreden op de bank vlijen. Public Pie bedacht deze kleine appeltaartjes eigenlijk voor op festivals omdat ze zo lekker uit de hand te eten zijn. Maar ook voor het besparen van afwas of als lekkernij bij een wandeling zijn deze kleine hapjes heel geschikt. Ziehier een recept naar gebruik als op het eiland dus, en ook kan er visueel nog even terug verlangd worden naar de combinatie van appeltaart en dennenbos.

public-pie-apple-pie.jpg?d53c26f405
Trek een schort aan, was je handen en bakken maar. 

Wat heb je nodig: 
- Mengkommen (2x)
- Plasticfolie 
- Bakpapier 
- Schaar
- Snijplank 
- Schilmesje
- Bakvorm voor muffins
- Kwastje 

Ingrediëntenlijst voor 12 appeltaartjes
Voor het deeg:
- 400 gram bloem (wit) 
- 100 gram meel (volkoren) 
- ½ theelepel zout 
- 250 gram roomboter 
- 125 gram fijne suiker  
- ¼ citroen (rasp) 
- 1 ei

Voor de vulling:
- 6-7 Elstar appels 
- 1 eetlepel kaneel 
- 12 halve walnoten 

Optioneel: 
- Kweeperengelei of abrikozenjam 
- 250 ml Slagroom + 1/2 theelepel poedersuiker

Het recept
1. Deeg maken
We raden je aan om dit met je handen te doen. 
Eerst meng je alle droge ingrediënten in een kom: bloem, meel en zout. In een andere kom meng je de natte ingrediënten. 
Snij eerst de koude roomboter in blokjes van 2 cm en doe die in een kom. Daarbij doe je suiker, citroenrasp en ei. Meng alles door elkaar. Voeg de droge ingrediënten erbij en maak een mooie egale bal.  Je kunt het deeg nu overzetten van de kom op het werkblad.  
Druk de bal een beetje plat, dat rolt straks makkelijker uit. 
Wikkel de bal in plasticfolie en leg het een uurtje in de koelkast om te rusten. 

2. Bakpapier op maat knippen
Meestal kun je uit de breedte van je bakpapierrol 3 vierkantjes van ongeveer 10cm  knippen. Knip 12 bakpapiertjes in totaal. 

3. Appels schillen 
Schil de appels, verwijder het klokhuis en halveer ze net zo lang totdat je 8 partjes  overhoudt. Verdeel ieder partje nu in 5 stukjes en verzamel ze in een mengkom. Meng er dan de kaneel door. 

4. Pak het deeg uit de koelkast

5. Verwarm de oven voor op 175C
Wij gebruiken een heteluchtoven (elektrisch).  
De baktijd kan iets afwijken als je een andere oven hebt. 

6. Deegplakjes maken
Strooi wat bloem over het werkblad en rol daar de deegbal op uit. Maak een lap  van 3-5 mm dik. Tijdens het rollen draai je het deeg een paar keer om zodat het  niet vast gaat plakken aan het werkblad. Als je de juiste dikte hebt bereikt, snij je vierkante plakjes uit het deeg, even groot of iets kleiner als de bakpapiertjes.  Leg het deegplakje op het bakpapiertje en stapel ze op. 

7. Appeltaartjes maken
Druk steeds een bakpapiertje met deeg in de muffinvorm. Zorg dat je het deeg goed tegen de muffinvorm aandrukt dan ontstaat vanzelf het  “kroontje”. Onderin leg je een halve walnoot en daarop appelstukjes.  Vul ze goed, want de appeltjes zullen in de oven iets slinken.

8. Appeltaartjes bakken
Zet de gevulde muffinvorm midden in de oven op een rooster en bak de  appeltaartjes in 30min gaar. Ze zijn klaar als het deeg wat bruin ziet. Ondertussen  kun je eventueel slagroom kloppen. 

9. Appeltaartjes afwerken
Laat de appeltaartjes nu 15 min. afkoelen en smeer ze dan in met kweeperengelei  of leng wat abrikozenjam aan met een beetje kokend water, zodat het fijn uitsmeert. 

10. Nu kan het genieten beginnen. Om Into The Great Wide Open nog iets meer te proeven zet je nu een aflevering van Vloed op en een kruk tegen de radiator (een goed alternatief voor het ovenbankje van Public Pie).

Gelukt of mislukt, het lijkt Public Pie leuk de resulaten te zien op Instagram (#publicpie) of via de mail: info@publicpie.nl. 

Fotograaf Tom van Huisstede maakte tijdens Here Comes The Summer 2017 (wat was het koud, hè) een serie foto's van de befaamde appeltaarten in de maak: 

img-9634-min.jpg?dc427aca84img-9633-min.jpg?77131e5c57img-9632-min.jpg?8001ef9f6eimg-9631-min.jpg?417bd8e20fimg-9626-min.jpg?2660b861e6
 

Herfstige appeltaart uit het vuistje

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.