Fast forward naar de toekomst

Festivalvoorspellingen door Niek Nellen

Gepubliceerd op 25 augustus 2018

Into The Great Wide Open is een vooruitstrevend festival: het boekt vernieuwende artiesten, programmeert zeer veel kunst, werkt toe naar een fossielvrij festival en denkt na over haar plek in de wereld. De bezoekers op hun beurt zien zichzelf stiekem (geef toe) als ietwat verlichte geesten die het ook allemaal wel weten. Een klein festival, in een klein land, met een select groepje mensen - die gezamenlijk denken dat ze vooruitstrevend bezig zijn!

Maar durven we allemaal echt ver vooruit te denken? Denken we wel na wat de onherroepelijke vooruitgang van de tijd zal doen met dat kleine festival in de zee? Want hoe goed de programmeurs, beleidsmakers en bakmoeders van ITGWO het ook voor hebben met de wereld en elkaar, de wereld geeft geen moer om een alternatief kutfestival op een stinkeiland in de waddenzee (ik parafraseer hier voor de wereld, ikzelf vind ITGWO helemaal leuk).

Daarom ben ik gevraagd om voor ITGWO ver, ver, ver de toekomst in te kijken. Op volgorde van minst naar meest ‘science-fiction’ schetsen we een aantal scenario's om de vraag te beantwoorden:

Hoe zit ITGWO er in de verre toekomst uit?

fragment-2.jpg?449f8cabd3
ITGWO is klimaatneutraal

Realiteit over 50 jaar

ITGWO doet goed hun best om zo weinig mogelijk impact te maken op het klimaat. Zo kun je dit jaar je Fjällräven Kånken Knäckebröd-rugzak en Northface-backpack linea-recta vanuit je herenhuis in Amsterdam naar Vlieland verschepen, zodat jij zonder rugpijn met de trein kan reizen! Handig! Goed voor het klimaat!

In de toekomst zou ITGWO echter nog veel verder (moeten) gaan:

Conclusie: goed bezig ITGWO, maar ook weer niet doorslaan in uw klimaatneutraal gedrag opdat we nog gewoon scheten mogen laten in de toekomst
Recommended reading: Pandora’s Lab: Seven Stories of Science Gone Wrong

fragment-1.jpg?a59d2c86f6

De perfecte dj-hits worden u voorgekauwd

Realiteit over 15 jaar


Over 75 wordt er nog steeds goede muziek gemaakt, echter heeft de muziekindustrie tegen die tijd zo’n vernuftig distributiesysteem verzonnen (op basis van quantumcomputers die biometrische data van doelgroepen analyseert en via geavanceerde algoritmen en koppeling van streamingsapps liedjes aanraadt) dat mensen eigenlijk alleen maar de perfecte muziek te horen krijgen.

Eindresultaat: mensen willen eigenlijk alleen nog maar horen wat ze denken te willen horen, lees Abba, Toto en Drake.

Er spelen in de toekomst nog genoeg bandjes op ITGWO, maar de dansvloer wordt over 75 jaar (nog steeds) gedomineerd door dezelfde hits die we ons nu zonder enige vorm van terughoudendheid weekend na weekend in het gezicht laten duwen. St. Paul heeft reeds zijn valiante strijd gestaakt om de dansvloer te bevolken met smaakvolle muziek en draait ook “gewoon” hits. Hij is een lege man. Een huls van zijn vroegere zelf.

Conclusie: wees behoedzaam voor alles dat goed voelt, voordat we over 75 jaar nog steeds op dezelfde nostalgische drek dansen. Kijkt vooruit!

Recommended reading: Hit Makers: The Science of Popularity in an Age of Distraction

fragment-3.jpg?88b0704217
Kunst is niet meer vrijblijvend
Realiteit over 112 jaar

Over pakweg een eeuw is de mensheid erachter gekomen dat democratie echt heel, heel veel werk is. Als in: echt heeeeeeeel veel werk. Een totalitaire fascistische staat met lieve, aardige leiders werkt stukken beter. Deze leiders worden middels hersenscans geselecteerd, waarbij bepaalde patronen in het neuraal netwerk een indicatie zijn voor hoe groot de kans is, dat zij hun macht zullen misbruiken. Resultaat: lieve knuffeldictators die het goed voorhebben met het volk en stukken efficiënter zijn dan politieke partijen die zich ieder 4 jaar verversen (en zelden via het FIFO-systeem).

ITGWO mag van deze totalitaire regering blijven bestaan, onder de voorwaarde dat alle kunst op het eiland iets te betekenen heeft. De tijd van abstracte en ambigue kunst is voorbij. Daar heeft namelijk helemaal niemand iets aan. Elk kunstwerk dat zich achter absurdisme durft te verstoppen, kan rekenen op directe afrekening door de ‘Kunst ten Behoeve van Menselijke Ontplooiing’-adviesraad die alle kunst in Nederland inkoopt op basis van vooraf geselecteerde emotioneel-rationele categorieën. Net als de voedselschijf wordt een mens geacht een aantal heftige emoties te ondergaan per week, met kunst als hapklaar, inzetbaar medium om die emoties op te wekken. Zo moet het  kunst/catharsis-coëfficiënt van het festival een bepaald niveau bereiken, waardoor bezoekers met een licht weeïg gevoel van onbehagen na een dag weer als zeer productieve leden van de maatschappij aan de slag kunnen.

Een systeemplafond in het bos zit er dus niet meer in.

Conclusie: kunst mag best raar of kut zijn toch?

Recommended reading: Starship Troopers

fragment-4.jpg?34f103a676

Perfecte CRISPR baby’s op het festival

Realiteit binnen 50 tot 250 jaar (ethisch vraagstuk bepaalt de snelheid van de vooruitgang)


Aanpassingen in het menselijk genoom liggen binnen handbereik! Met nieuwe technologieën zoals CRISPR kunnen we in de toekomst aanpassingen maken in het DNA van onze baby's. Ouders hoeven dus niet meer af te wachten hoe hun baby (50/50 mix papa’s  en mama’s genen) uit zal pakken, maar kunnen voortaan hun baby inrichten als een nieuwe IKEA woonkamer! Vol blond haar, dikke piemel, super lange vingers, scherp zicht, onderdanig, goed in exacte vakken - kies maar uit!

Deze ontwikkeling zal een gigantische impact op de mensheid hebben, want wie bepaalt wat een ‘beter kind’ is? Zijn mankementen en zwaktes (met uitzondering van bepaalde enge, erfelijke ziektes) nou niet juist wat ons menselijk maakt? We moeten dus erg voorzichtig zijn met hen ongelimiteerd knippen in baby’s.

Ik kan met echter wel twee superhandige, niet al te ingrijpende, aanpassingen in ITGWO-baby’s voorstellen. Ingrepen waar iedereen vast en zeker achter kan gaan staan:

Verder voorzie ik geen ethische en maatschappelijke vraagstukken bij designerbaby’s!

Conclusie: ongelimiteerd knippen en plakken in het menselijk genoom: alleen als papa en mama dan chill ITGWO kunnen beleven

Recommended reading: The Gene: An Intimate History
 

fragment-5.jpg?93a048a7d4--- FULL ON ROBOTS BABY
Realiteit over 150 jaar


Over 250 jaar zijn er robots die niet te onderscheiden zijn van mensen. Ze zijn wel sterker, slimmer en cooler dan ons. Er zijn verder geen conflicten en ze doen gezellig mee in de maatschappij.

Conclusie: hopelijk komen er robots. Dat zou echt awesome zijn.

Recommended reading: THE COMPLETE ROBOT - ASIMOV

Aliens komen er aan en we hebben nog maar 1700 jaar te leven
Realiteit over 40.000 jaar
 

In 1977 lanceerde NASA de Voyager, een ruimtesonde die op dit moment in de Kuyper Belt zweeft (heel ver weg). Aan boord van de Voyager bevindt zich een gouden plaat waarin een dwarsdoorsnede van menselijke cultuur (in de jaren 70) is gegraveerd met o.a. de klassieker ‘Johnny B. Goode’ van Chuck Berry. Deze sonde zal over 40.000 jaar de ster Gliese 445 bereiken, die zich op een redelijk korte afstand van 17,6 lichtjaar van onze zon bevindt.


Aliens vinden de sonde rond het jaar 42.018, besluiten dat ze wel op een planeet willen wonen die hits kan produceren als Johnny B. Goode en komen met hun schepen die met 1% van lichtsnelheid (1.000.000 km/u) kunnen vliegen naar aarde. Dat duurt dus 1700 jaar.


In het jaar 43.718 zouden we dus zomaar door aliens vernietigd kunnen worden omdat Carl Sagan zo graag een gouden plaat de ruimte in wilden knallen.

Voor ITGWO betekent dit dat het festival voortaan door een vergevorderd ras vernietigd/ingenomen/gesubsidieerd zal worden! Wie weet, dat zou zomaar goed uit kunnen pakken! Het zou in ieder geval betekenen dat ITGWO het meer dan 400 eeuwen heeft volgehouden, wat wel een dikke pluim voor de programmeurs zou zijn! Dat zou bijna net zo lang zijn als Pinkpop!

Conclusie: het zou echt fijn zijn als we binnen nu en 40.000 jaar iets ambitieuzer zijn met ons ruimteprogramma zodat we die gouden plaat terug kunnen halen. Plus, ik wil godverdomme nog mensen op Mars zien voordat ik doodga.

Recommended reading: The Three Body Problem

Afsluitend:
Zo zien we maar weer, er kan van alles goed (mis) gaan in de toekomst! Geniet dus van de tiende editie van ITGWO want mogelijk verkloten we alles voordat je erg in hebt.

Fast forward naar de toekomst

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.