Expeditie Vlieland

Welcome in the Water Bubble

Gepubliceerd op 3 september 2015

Kunstenaarscollectief Satellietgroep doet dit weekend artistiek veldonderzoek naar de kwetsbare waterbalans op het waddeneiland. Er zijn drie expedities naar water, met makers en experts. Met en voor badgasten en eilanders.

Vlieland wordt onderzocht als ‘Water Bubble’. Met de deelnemers probeert de Satellietgroep de omgang met water in verleden, heden en toekomst boven water te krijgen. Wat zijn aanknopingspunten die we als kansen zien? Wat waren vroeger de watertechnieken op het eiland?

Welke invloed heb je als festivalbezoeker op de waterhuishouding van het eiland? Het eiland is een kwetsbaar microklimaat, omgeven door zout zeewater en met een zoetwaterlens onder de duinen. In planten, tussen zandkorrels en zelfs in je eigen adem kan je water vinden en verzamelen.

We gaan met een aantal gast experts en lokale experts, badgasten en eilanders op expeditie naar water. Verschillende verschijningsvormen en eigenschappen van water op het eiland worden verkend. Ook de invloed van de mens op deze watersystemen wordt in kaart gebracht.

Vrijdag

Expeditie #:1 Drijvend Eiland

Over een zoetwaterbel in een zoutwater zee. Een dynamisch eiland dat vastgelegd wordt. Over zand erosie en aanwas en zand als (natuurlijke) waterzuivering.

16:00 - 19:00 uur

Zaterdag

Expeditie #2: Onder Water Wadden Wereld

Over tijd en geologie, schuimende waterbellen, oliebellen en gasbellen.

14:00 - 17:00 uur

Zondag

Expeditie #3: Zout Oase

Over ecologische zout gradiënten en de invloed op flora, fauna en mensen.

09:00 - 12:00 uur

De basis van Welcome to the Water Bubble is onderdeel van de kunstroute. Dit is het startpunt van de expedities, maar kom vooral ook langs buiten de expeditie-tijden!

Over Satellietgroep:

Kunstenaarscollectief Satellietgroep (Den Haag, 2006) onderzoekt vanuit de kunsten de impact van kusttransities in binnen- en buitenland. De complexe relatie van mens en water staat onder toenemende mondiale druk en vergroot de noodzaak van maatschappelijke betrokkenheid. In het Antropoceen komen ze tot het inzicht dat de mens een sturende factor is in veranderingsprocessen op aarde. De impact van de mens is nog nooit zo groot geweest. Satellietgroep host kunstenaars om in samenwerking met locals en experts op locatie veldonderzoek te doen om nieuwe werken en inzichten te genereren die bijdragen aan publiek en professioneel bewustzijn.

Het team curatoren van Satellietgroep bestaat uit Jacqueline Heerema, Ronald Boer en Francois Lombarts.

Expeditie Vlieland

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.