Even bellen met de boswachter

Het broedseizoen op Vlieland is gewoon in volle gang

Gepubliceerd op 23 mei 2020

De wereld staat op zijn kop, maar de natuur trekt zich van de coronacrisis weinig aan. Tijd voor een geruststellend belletje met Anke Bruin-Kommerij, boswachter bij Staatsbosbeheer Vlieland, die vertelt over broedende strandplevieren, de werkzaamheden bij de Vuurboetsduin en de stand van zaken op natuurkampeerterrein de Lange Paal. “En ondertussen zit ik uit te kijken over de Waddenzee. We zijn mazzelaars hier.”

Het is rustig op Vlieland. Gasten zijn er amper en de eilanders hebben - deels daardoor – minder om handen. “Het doet ons een plezier dat veel Vlielanders nu genieten van hun eiland”, vertelt Anke. “Voor mensen die van de natuur houden is dit ook wel een topperiode. Alles broedt.” De eerste jonge ganzen, bergeenden en lepelaars zijn bijvoorbeeld al gesignaleerd op Vlieland. “De vlinders worden ook alweer gezien en de orchideeën staan in bloei.”

Op het strand broeden daarnaast strandplevieren, die bijna niet zichtbaar zijn in de jonge duinen. “Ze hebben een hele goede schutkleur, zeker de jongen. Als ze niet bewegen, zie je ze niet. Maar er wordt wel veel gewandeld, er zijn loslopende honden en er rijden auto’s, dus we moeten zorgen dat mensen rekening houden met die vogeltjes. Het is balen als ze daar gestoord worden, want het zijn heel kwetsbare beestjes en er zijn er niet zo veel van, dus we moeten zuinig op ze zijn.”

Het werk van Staatsbosbeheer gaat dus gewoon door, al zit een bak koffie op kantoor er momenteel niet in. Men werkt thuis of buiten. Op het Vuurboetsduin bijvoorbeeld, een van de plekken op het eiland die Into The Great Wide Open de afgelopen jaren graag aandeed. “Alle trappen daar zijn vernieuwd, aan de laatste vanuit het dorp wordt nu nog hard gewerkt. Er zijn trappen met tribunefuncties, de hekken rond de vuurtoren gaan weg en er zijn nieuwe picknickbanken. Het is een heel mooi project, een samenwerking tussen allerlei Vlielander bedrijven.”


Andere werkzaamheden komen wat meer in het gedrang. Zo zijn er momenteel geen excursies mogelijk en moeten bij het oormerken van de lammetjes mondkapjes worden gedragen. Daar tegenover staat dat natuurkampeerterrein de Lange Paal nog nooit zo goed voorbereid was op de komst van de eerste gasten van het jaar, die – met een slag om de arm – vanaf 1 juli welkom zijn. “We doen er alles aan om te zorgen dat mensen toch op vakantie kunnen komen, want we snappen heel goed dat mensen uit de stad hier op adem willen komen. Maar het vraagt ook veel van de gasten, dus we moeten het samen doen. Je kunt gewoon wandelen en fietsen, maar verder gelden op Vlieland dezelfde maatregelen als aan de wal. Er is hier niet getest op de aanwezigheid van het coronavirus, dus de gasten en wij moeten niet denken dat hier alles maar kan. Dat is natuurlijk niet het geval, wij hebben ons hier ook te houden aan de anderhalve meter afstand, aan het handen wassen en het niezen in de ellenboog.” Samen met de gemeente en lokale ondernemers heeft Staatsbosbeheer inmiddels een flyer met de regelgeving gemaakt, die ook online te vinden is.


Voor de natuur is het misschien wel goed dat er een keer geen festivals met duizenden bezoekers plaatsvinden op het eiland, maar toch zullen Anke en de rest van het Staatbosbeheer-team Into The Great Wide Open missen. “Dat was een van de eerste dingen die we tegen elkaar zeiden, dat vinden we ook echt heel erg. We missen onze vaste gasten. Het zijn allemaal zulke leuke mensen en we zijn het zo gewend dat iedereen nu zo’n beetje binnenrolt op Lange Paal. Dat is nu anders.”

Even bellen met de boswachter

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.