“Eet je modder eigenlijk met een lepel of een vork?”

Museum of Modder Art

Gepubliceerd op 5 maart 2016

Als ik mijn kleutermeisje naar bed breng, hebben we het over de aankomende Vliekantie; Here Comes The Summer! Het kinderprogramma is bekend gemaakt en liggend nemen we het samen door. Het is duidelijk een kind van haar moeder: zoals ik mij extra kan verheugen op het moment dat namen of blokkenschema’s bekend worden gemaakt, zo zie ik haar ogen glimmen als ik vertel wat er allemaal is bedacht om de kinderen te vermaken. Ze ziet zichzelf alweer door de duinen en bossen op Vlieland banjeren en straalt bij de gedachten aan slapen in een tent. Van het kinderprogramma spreekt het Museum of Modder Art haar duidelijk aan. Ik, daarentegen, moet nog even wennen aan dit concept.

Als moeder die dol is op buiten en spelen voor haar kinderen, maar minder dol op wassen, roept het woord modder nou niet meteen positieve associaties op. Toch heeft recent onderzoek wederom uitgewezen dat een beetje modder voor je kind op z’n tijd eerder goed dan slecht is. We staan vaak negatief tegenover bacteriën, maar onderzoekers concluderen steeds vaker dat ze goed zijn voor ons immuunsysteem. Dus ik moet mij maar over mijn zogenaamde hygiënische bezwaren heen zetten. Op naar Vlieland en met onze handen in de drek.

De volgende ochtend raakt dochterlief niet meer uitgepraat over het moddermuseum en zoals het een goede 4-jarige betaamt, vuurt ze de ene naar de andere vraag op mij af. Omdat ik ook de antwoorden niet weet, maar mij wel inmiddels heb verzoend met het aankomende modderfestijn, schrijven we haar vragen op. We besluiten onze stoute modderlaarzen aan te trekken en mailen de vragen naar de directeuren van het museum, Remke en Iris. Gelukkig reageren de dames enthousiast en nemen onze vragen serieus. Een snelcursus modderkunsten voor gevorderden:

Hoe maak je de beste modder?

Voor het ene kunstwerk heb je lekker blubberige druipmodder nodig, voor het andere weer wat stevigere drek. Wat wel kan uitmaken is een goede wroet-techniek voor een optimaal vormbaar en toch stevig werkmateriaal. Maar de kunstenaars in ons museum werken vooral samen met de modder, ze vormen een team. Voor de ware ‘Modder Artist’ geldt, als je goed naar het materiaal luistert, heb je altijd de beste modder.

Kun je de modder ook eten?

Ja, modder smaakt hemels! (Bedankt Remke en Iris)

Wanneer weet je of je kunstwerk af is?

De modder zoekt samen met de kunstenaar zijn weg in het kunstwerk. Als het materiaal tot rust komt en zijn plek heeft gevonden, zou je het kunstwerk ‘af’ kunnen noemen. Uiteindelijk bepalen de kunstenaar en de modder dat. Soms begint modder weer te werken, bijvoorbeeld als het regent. Daardoor is het ook interessant om vaker per dag een bezoek aan het museum te brengen. Het is altijd weer nieuw en anders. Bovendien worden er aan de lopende band nieuwe museumstukken aangekocht.

Moet je ook stil zijn in dit museum?

Nee, in het Modder Art Museum mag je lawaai maken of juist heel rustig zijn, het kan allebei.

Zijn er ook van die koptelefoons die iets vertellen over de kunst?

Ja die zijn er zeker. Ze zitten vol met modder en smurrie. We laten de modder zelf vertellen. Dit is ook fijn voor mensen die niet tegen lawaai kunnen in een museum. Die zetten we zo’n koptelefoon op, dan kunnen ze lekker tot rust komen door te luisteren naar de modder in hun oren.

Wat is het duurste kunstwerk in het museum?

Alle museumstukken in het Museum of Modder Art zijn bagger, maar tegelijk van onschatbare waarde.

Hoe staat het museum aangeschreven?

Het museum is zeer prestigieus, maar heeft ook een nogal smoezelige reputatie. De museumdirecteuren zijn behoorlijk prut en worden regelmatig door het slijk gehaald. Hier genieten ze hier juist erg van.

Wat is de rol van modder in de geschiedenis van de kunst?

Modder is het oermateriaal, een voedingsbodem voor alle kunstenaars.

Is er een dresscode voor het museum?

Je kunt het beste je witste kleren aantrekken, daar komt de modder extra goed op uit. (Nogmaals bedankt Remke en Iris!).

Nadat ik de antwoorden op haar vragen aan mijn kleuter heb voorgelezen rent ze naar boven om haar witte nette rok en witte zomershirtje klaar te leggen, terwijl ze roept: “eet je modder eigenlijk met een lepel of een vork?”

“Eet je modder eigenlijk met een lepel of een vork?”

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.