De zomer van: Crying Boys Cafe

“Het cruciale doel van op vakantie gaan is de mentale ontlading.”

Gepubliceerd op 26 augustus 2016

De beste man is niet gestrest te krijgen, maar hij zoekt toch naar een zekere rust op vakantie. Reizen doet hij liever niet, maar toch ook weer wel. Jasper Hupkens, zanger van Crying Boys Cafe, is een filosoof in hart en nieren, koning van de tegenstrijdigheid en bewonderaar van de Amerikaanse reiziger en muziekverzamelaar Alan Lomax.

Op vakantie gaan of reizen?

Jasper zou graag nog eens naar Chili of Peru willen gaan, maar reist eigenlijk liever niet. Reizen ziet hij als inspannend, want dan is het doel vooral om alles te zien wat zo’n prachtig land als Peru te bieden heeft en daarbij hoort toch vaak het vroege opstaan. Daarom gaat hij liever op vakantie, wat al veel rustgevender aandoet aangezien hij dan kan uitslapen, een beetje kan voetballen en aan het einde van de dag een fris biertje kan drinken. 

De boodschap van de palmboom: let it go. 

“Mensen hebben vaak het gevoel dat ze altijd wat moeten doen, of het nou om werk of om reizen gaat.” Jaspers wijze raad is dan ook: gun jezelf rust en let it go. Er worden bij optredens van Crying Boys Cafe vaak palmbomen op het podium neergezet. Aanvankelijk zal het publiek denken dat een dergelijk decorstuk voornamelijk een exotische en vakantieachtige uitstraling dient te geven aan het geheel. De boom staat echter voor het constante algemene verlangen om weg te gaan, wat niet altijd zou moeten hoeven. “Bekijk wat er wel goed is aan het leven. Kijk om je heen.”

“Het is anders als je muziek vindt in haar eigen ontstaansomgeving.”

Ondanks dat hij liever niet reist en eerder rust ambieert dan inspanning, zou Jasper toch een keer de Amerikaan Alan Lomax willen nareizen. Lomax begon tijdens de jaren dertig met het verzamelen van muziekfragmenten om zo het Amerikaanse culturele erfgoed vast te leggen. Zo werden er onder andere folk, jazz en blues liederen vastgelegd door de musicoloog en antropoloog. Jasper ziet zo’n soort reis wel zitten. Het liefst zou hij dan de muziek ervaren zonder dat hij daadwerkelijk een toeschouwer van een concert is: “Mensen maken muziek dan gewoon om het maken.” Lokale muziek moet je zelf vinden, vindt hij. Het is dan minder beïnvloed door de wereld, waardoor het meer op zichzelf staat. “Wereldmuziek is een genre geworden. Er zijn zoveel reizende muzikanten tegenwoordig, maar het is anders als je muziek vindt in haar eigen ontstaansomgeving.” 

De vakantietip van Jasper Hupkens

Ondanks deze gekoesterde droom om Amerika door te reizen, laat hij zich graag meeslepen naar Noord-Afrika. “Mijn ouders hebben daar fantastische dingen gezien, later ging ik ook mee naar landen als Marokko, Tunesië, Algerije en Egypte.” Hij heeft veel geleerd over de gewoontes en gebruiken daar, wat ons kan helpen onze landgenoten met Noord-Afrikaanse wortels beter te leren begrijpen. Jasper vond de mensen, de cultuur, de geuren en de kleuren daar prachtig: “Ga er dus heen! Ga erheen!” 

De zomer van: Crying Boys Cafe

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.