De zomer van: Bombay

"Ik prikkel graag andere zintuigen."

Gepubliceerd op 31 augustus 2016

Mathias Janmaat, zanger en gitarist van Bombay, over toeristen in hometown Amsterdam: “Het lijkt me best vervelend om helemaal enthousiast in een stad aan te komen en gelijk overreden te worden door fietsers.”

Aangezien hij de meeste toeristische trekpleisters kan vermijden heeft Mathias er eigenlijk geen last van: de vakantiegangers in Amsterdam. Hij noemt het Damrak één van de lelijkste plekken van de stad, maar blijkbaar zijn er ook mensen die er enthousiast van worden. Zelf wordt hij enthousiast van steden zoals Parijs of Barcelona, laatst was hij nog in London en tijdens het afnemen van dit interview was hij alweer onderweg naar Keulen. 

De buzz van Parijs

“Parijs is misschien niet de meest populaire keuze voor een zomervakantie, maar de sfeer is ontzettend tof.” Een nadeel is wel dat alle inwoners zo extreem dicht op elkaar zitten. Het is er soms smerig en het is altijd druk, maar de buzz is daar goed. In Frankrijk nemen ze eten en drinken wat serieuzer dan in Nederland, ze hebben er een duidelijke mening over ontwikkeld. Dat vindt Mathias nou mooi. Toch zou hij er niet permanent willen wonen: “Amsterdam is leefbaarder. Er zijn her en der nog plekken waar het wel rustig is.”

 “Ik prikkel graag andere zintuigen.”

Zijn meest favoriete stad is toch wel Barcelona, door een zeer belangrijk element: “Barca staat toch wel bovenaan mijn lijstje aangezien daar stad, musea en cultuur zijn, maar het heeft ook een strand.” Zo kan hij een museum bezoeken en lekker eten en drinken, maar ook een boek lezen aan de zee. Mathias is tijdens zo’n vakantie minder bezig met muziek: “Ik prikkel graag andere zintuigen door te lezen en films te zien. Al haal ik alsnog wel inspiratie uit boeken voor songteksten qua taalgebruik en storylines.” 

365 dagen per jaar

Om een ultiem vakantiegevoel te creëren zou hij dan het liefst zonder zijn laptop en telefoon weg gaan. Dan ben je pas echt helemaal weg. Tot zijn spijt is deze goede intentie echter niet gelukt dit jaar. Het liefst neemt hij eigenlijk gewoon wel zijn laptop mee. Zijn tas met laptop en koptelefoon heeft hij 365 dagen per jaar bij zich. “Als ik mijn tas een keer ben vergeten, heb ik alsnog het gevoel dat ik ‘m bij me heb. Een soort van fantoompijndingetje.”

Vakantietip van Mathias Janmaat

“Ga naar Can Paixano in Barcelona.” Daar kun je volgens Mathias heerlijke tapas eten en zijn flessen Cava maar 3 of 4 euro. “Het zit vlakbij de boulevard, dus als het daar dicht gaat kan je met een paar flessen Cava op het strand verder feesten.” Dit alles heeft hij zelf jammer genoeg niet gedaan dit jaar. “Als je dit interview nou voor de zomer had gehouden, dan had ik een soort stok achter de deur gehad.” Helaas, Mathias. Die optredens in Frankrijk, Duitsland en door heel Nederland zijn gelukkig ook vakantieachtig. 

De zomer van: Bombay
Nick Helderman

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.