De laatste puzzelstukjes: 13 nieuwe namen, maar ook kunst, kinderkunst en film

The Slow Show, Beth Orton, Jungle By Night, Douwe Bob en meer

Gepubliceerd op 6 juli 2016

Puzzelaars weten: de laatste stukjes leggen is het lekkerst. Dat gevoel dat alles op z’n plek valt daalt deze dagen ook neer op Team Into The Great Wide Open. De laatste acts worden geboekt, de kunstwerken krijgen hun bestemming, de filmselectie is rond en de kinderactiviteiten zijn bedacht. Het is allemaal bijna compleet.

Muziek

Vorig jaar in de regen en hopelijk dit keer in de volle zon de donkere, romantische rootsfolk van The Slow Show. Al jaren hoog op de verlanglijst van ons muziekteam en dit jaar voor het eerst op Vlieland: Beth Orton. Weinig bands die iedere show op Into The great Wide Open zó bijzonder weten te maken als dit negenkoppige ritmemonster uit Amsterdam: Jungle By Night. Ze komen allemaal en dan komt ook nog eens Douwe Bob. Jawel. In De Bolder speelde Douwe al regelmatig, volgend jaar volgt de HMH, maar in september eerst maar eens een eerste passage op Into The Great Wide Open. Maar er is meer. Wat dacht je van de rauwe Braziliaanse afrobeat van Bixiga 70 of de dromerige gitaarpop van het Australische Methyl Ethel. Drie Nederlandse bands die aan de vooravond van een internationale doorbraak staan zijn Amber Arcades, Klangstof en Bombay. De zonnige orgelpop van Jimmy Whispers met zijn droevige teksten en het mysterieuze talent Isaac Gracie die de popwereld in zijn ban houdt. Matt Maltese is jong en maakt aangrijpende pianopop en Crying Boys Cafe zullen velen versteld doen staan met een heel hip mengsel van beats, gospel, blues, indie en elektronica.

(Er is helaas ook een afzegging: Joan Shelley komt niet. Ze gaat met Wilco mee op tournee door de Verenigde Staten.)

Kunst

De een ziet wolken, de ander bergen, of rotsen: De installatie Sleeping Gold 2.0 van Grietje Schepers oogt als een natuurverschijnsel dat in menselijk tempo ademt. Blauwe Uur maakt Golven. Het multidisciplinaire collectief Blauwe Uur trekt als een golf over het eiland en biedt reislustige bezoekers een audiovisuele trip naar hun wereld. IsoScope van de Rotterdamse kunstenaar Joris Strijbos is een kinetische sound-and-light installatie. Het duo Soundtrackcity heeft op Vlieland samen met componiste en zangeres Evelien van den Broek geluidswandeling gemaakt met de titel Deep Down - The original masters of glitch. En in Establishing Eden richten de kunstenaars Broersen & Lukács zich op het ‘establishing shot’: het moment waarop een landschap gedefinieerd wordt en een hoofdrolspeler wordt.

(Het kunstprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds en de Mondriaan Stichting.)

Kinderkunst

Ook voor kinderen zijn er weer tal van creatieve en artistieke activiteiten. Zo is daar Veerman’s Verzameld Veldwerk: In opdracht van de Veerman ga jij op pad om een spannende missie te volbrengen. Bij De Broedplaats maak je door te experimenteren met stempeltechniek je eigen vogel. In De Studio bij het Strand kun je drie dagen spelen met licht. De jongste festivalbezoekers kunnen samen samen met hun ouders eindeloos onderzoeken, spelen, ontdekken en uitproberen bij Atelier Voelspriet. En wist je dat je van een jeans ook een rokje kan maken? of een shirt? Dat kan bij What happens when I cut here?

Film

De films die dit jaar worden vertoond zijn: Junun, El viento sabe que vuelvo a casa (The Winds Know That I'm Coming Back Home), The Jazz Loft According to W. Eugene Smith, Heart Of A Dog en de kinderfilm The Race. Daarnaast is er in de Nicolaas Kerk de live cinema voorstelling Moving Sealife Sounds - Een muzikale kleurmengeling van orgel, elektronica, piano en Moog die de soundtrack maken voor prikkelende en hypnotiserende beelden uit het onderwaterrijk. Ook wordt er een selectie korte films vertoont uit het programma van het International Film Festival Rotterdam.

Een overzicht van alle namen tot nu toe vind je op onze programmapagina. Inluisteren kan alvast met deze Spotify-lijst. Volg Into The Great Wide Open op Facebook, Twitter en Instagram en blijf op de hoogte.

From Form - onze onvolprezen huisontwerpers dit jaar - hebben het er maar druk mee. Met bijgaande beeldenreeks als klinkend resultaat.

itgwo-160706-gif-1.gif

itgwo-160706-gif-2.gif

itgwo-160706-gif-3.gif

itgwo-160706-gif-4.gif

itgwo-160706-gif-5.gif

De laatste puzzelstukjes: 13 nieuwe namen, maar ook kunst, kinderkunst en film
From Form

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.