De kerstfilms van dit jaar zijn verre van feel-good

En bovendien alleen vanuit de woonkamer te bekijken

Gepubliceerd op 19 december 2020

Minimaal vijf weken lang alle filmtheaters en bioscopen dicht. Paniek in de tent. Althans bij filmprogrammeur Peter van Hoof, bij wie dit vooruitzicht een zeker crisis management vereiste. Geen zorgen, hij heeft in dit artikel de juiste survivalstrategie samengesteld om de komende weken hoopvol te blijven. Film brengt immers verlichting in donkere tijden. Vanaf de bank dan maar.

Eerst een paar grondregels die juist nu van levensbelang zijn:
- Blijf de komende tijd in ieder geval uit de buurt bij je televisie. Het risico van een earworm die zich naar binnen vreet is te groot. 
- Wees voorzichtig met Netflix. Het is een moeras van middelmatigheid dat kijkverslaving van de ongezonde soort in de hand werkt.

Gelukkig zijn er gezonde alternatieven voor het leven op en rondom de bank. 

Vitamine Cineville
Veel bioscoopbezoekers hebben hun Cineville abonnement nog door laten lopen. Cineville, het abbonnement voor filmhuizen in verschillende grote steden, maakt immers 90% van dat abonnementsgeld rechtstreeks over naar de aangesloten filmtheaters. In ruil daarvoor hebben ze in no-time Vitamine Cineville opgericht, een streamingdienst waarop ruim 170 bioscoopfilms te zien zijn. 

your-name-movie-poster-0.jpg?3cf9924159

Your Name (Makoto Shinkai, 2016)
Wakker worden in het lichaam van een ander is een van die onmogelijke dingen waar film goed raad mee weet. Your Name gaat grootscheeps met die fantasie aan de haal. In de meeslepende Japanse anime kruipen een jongen uit Tokio en een tienermeisje van het platteland in elkaars huid zonder elkaar ooit te hebben ontmoet. Met humor worden de misverstanden en onhandigheden die dat met zich meebrengt breed uitgemeten. Vlak daarna vergeten ze allebei weer wat hen voor bizars is overkomen. Hun herinneringen vervagen maar ze voelen wel allebei dat ze iets kwijt zijn, dat ze iemand zoeken — de ander die ze niet kennen.

Te zien op Vitamine Cineville

Picl
Een platform waarbij je bioscoopfilms thuis kunt bekijken. Het geld daarvoor maak je over op de rekening van je favoriete bioscoop - en ze kunnen onze steun goed gebruiken. Oorspronkelijk stond deze brief vol met bioscooptips, waarvan de eerste gelukkig de prullenbak niet in hoefde, want daar was Picl. Kijk bijvoorbeeld een van de hoogtepunten van het afgelopen IDFA terug.

e5a4c9c9-4b72-463d-8f79-c0b58e2510e1.jpg?1c7280a20c

White Cube (Renzo Martens, 2020)
Renzo Martens is terug. De witte man die opnieuw zinnige dingen te zeggen heeft over hoe het Westen met Afrika omgaat. En laat zien hoe het volgens hem ook anders kan.

Als Martens voor de vertoning van zijn vorige film Enjoy Poverty door Tate Modern in Londen wordt uitgenodigd, ziet hij er overal Unilever logo’s. Dit is het startpunt van White Cube, een film die de relatie toont tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem. Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. De nieuwe film vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren.

Meer horen over wat Renzo Martens drijft, kan in deze aflevering van Nooit Meer Slapen.

Pepr
Pepr
is onderdeel van Picl, een nieuw podium voor films van zwarte makers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora.

763.jpeg?995b9f0cab

Billie (James Erskine, 2020)
Documentaire over het tumultueuze leven van Billie Holiday, met nooit eerder gehoorde tapes en interviews. In 1971 ging journalist Linda Lipnack Kuehl van start met het schrijven van een biografie van Billie Holiday. In acht jaar tijd verzamelde ze ruim 200 opnames van interviews met mensen die het tumultueuze leven van Holiday van dichtbij meemaakten. Linda’s boek is echter nooit afgerond, en de tapes nooit gehoord, tot nu in de documentaire Billie.

Te zien op Pepr

Cinetree
Nog een goed initiatief voor filmliefhebbers: Cintetree. Voor 8,- per maand kun je elke maand weer putten uit 10 nieuwe films, en ook is er een groot archief van waaruit je films kunt leasen. 

rocks-0hero-928x523.jpg?23477a337b

Rocks (Sarah Gavron, 2020)
Als je een film over Oost-Londense tienermeisjes wil maken, kan je maar beter advies inwinnen bij Oost-Londense tienermeisjes. Regisseur Sarah Gavron en scenarist Theresa Ikoko gingen de scholen in en de straten op, omringden zich met een groep getalenteerde jonge - en iets oudere - vrouwen en kwamen uit op Rocks: een energieke, stoere en kwetsbare film over een energiek, stoer en kwetsbaar Brits-Nigeriaans meisje van vijftien dat opeens voor haar jongere broertje moet zorgen.

Te zien op Cinetree. 

21-blogheader-blue.jpeg?7a6f1f4259

IFFR
Er is een stip aan de horizon: op 22 december maakt het International Film Festival Rotterdam het programma bekend van de wintereditie, die plaatsvindt van 1 tot 7 februari 2021. Er komt overigens dit jaar ook nog een extra zomereditie: van 2 tot 6 juni 2021, om het vijftigjarig bestaan van het festival alsnog op gepaste manier te vieren.
 

Jean-Luc Godard
Moeten we dan alleen maar naar schermen kijken om verantwoord cultureel gedrag op het gebied van film te vertonen? Zeker niet. In de podcast La musique de Jean-Luc Godard luister je verspreid over vijf afleveringen naar de muziek uit de films van Jean-Luc Godard, ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag. Een beetje Franse taalkennis helpt wel om de context te begrijpen.

Peter van Hoof wenst je veel sterkte de komende tijd.

De kerstfilms van dit jaar zijn verre van feel-good

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.