De Jeugd x Nnelg

Floortje en Merlijn gaan in gesprek met de rapper

Interview Gepubliceerd op 11 oktober 2022

Jaarlijks denkt een groep 14 tot 18-jarigen mee over het programma van Into The Great Wide Open én creëert het zijn eigen tegenbeweging binnen het festival. De Jeugd heeft zijn eigen hangout, host shows en ontwerpt eigen merch. Daarnaast blijken ze ook waardige interviewers.

De Jeugd x Nnelg

Het is een prachtige zaterdag op Vlieland. Het zonlicht spiekt door de bomen bij De IJsbaan, waar diepe bassen over het veld bonken. Hiphop-pionier Hef is net begonnen met zijn show, maar De Jeugd is even afgeleid. Ze zijn in afwachting van Nnelg, die een tijd geleden nog bekend stond als Yung Nnelg. Die nam namelijk in de zomer van 2021 op Vlieland een plaat op en geeft vandaag een eerste glimp daarvan.

De Jeugdleden – of beter gezegd interviewers – Floortje en Merlijn kijken elkaar gespannen aan. 'Weet jij al je vragen uit je hoofd?' Totdat ze een rustige jongen gekleed in Ajax-tenue over het pad zien struinen. Dan valt alle spanning weg.

De Jeugd x Nnelg

Hoe was jij op de middelbare school?
Ik haalde goede cijfers. Ik ben wel in de 4e klas blijven zitten helaas; maar ja, we kwamen gewoon terug het vijfde jaar. Ik heb met een 8,5 mijn wiskunde gehaald. Wiskunde A je weet toch. Ik was aardig. Had geen vijanden en ik pestte niemand. Ik kon het met iedereen vinden.

Heb je ook gestudeerd na je middelbare school?
Ik heb het geprobeerd bij de Hogeschool van Amsterdam. Daar heb ik vier jaar gestudeerd. Toen dacht ik: weet je wat, ik ga me inschrijven voor de leerschool van het leven. Ik ga stoppen met school.

Gewoon doen.
Gewoon doen man.

Wat voor muziek luisterde je vroeger? Waarmee ben je opgegroeid?
Ik ben met hiphop opgegroeid. Vooral uit Amerika. Kanye West, Lil Wayne. Maar ook met Nederlandstalige hiphop; dus een Hef, Kempi of Green Gang.

Heeft die muziek nog steeds invloed op jouw nieuwe muziek?
Jazeker. Ik heb ook heel veel Ghanees-talige muziek geluisterd. Daar heb ik veel inspiratie uit gehaald. Van naar de kerk gaan en zien hoe zo’n band speelt. Dat probeer ik nu ook toe te passen in mijn processen.

Weet jij nog de eerste keer dat je bent uitgegaan? Hoe was dat?
Ja man, de eerste keer dat ik uitging was Club Home. Ik was nog te jong om binnen te komen. Maar ik kwam binnen. Volgens mij met een fake-ID of zo. Het was spannend man. Ik wist niet wat er gebeurde, je weet toch, ik wist niet echt hoe ik me moest manoeuvreren of whatever. Maar ja, Club Home man.

Je hebt je artiestennaam veranderd. De Yung is eraf, Wat was de gedachte?
Het staat voor persoonlijke groei als artiest.

Wat kunnen we verwachten van het nieuwe album?
Het album is echt een concept. Je moet het van begin tot eind luisteren. In geluiden ga je horen wat mij heeft geïnspireerd om te doen wat ik nu doe. En wat mij heeft gemaakt tot wie ik nu ben.

Wat is iets dat jij van Kamp Nnelg hebt meegenomen?
Wat mij heeft geïnspireerd van dat kamp was het voorbereiden van een schrijverskamp maar daarbij wel een percentage overhouden voor de magie die er kan plaatsvinden. Dus niet alles van A tot Z helemaal dicht plannen; maar van A tot M.

Ruimte om te improviseren.
Ja man, en NOPQRSTUVWXYZ laat je gewoon open.

Slotakkoord

De Jeugd vroeg Nnelg welke tracks hem inspireerden voor zijn huidige werk. Zelf vulden ze de lijst aan met top-picks uit Nnelg's repertoire. Check de playlist hieronder.

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.