De Into The Great Wide Open survival gids

Door: Niek Nellen

Gepubliceerd op 29 augustus 2017

Into The Great Wide Open is klein: weinig mensen, klein eiland, kleine organisatie, een paar podia. En toch voelt het, vooral als je er bent, heel groot. Er hangt echt, me volledig bewust van hoe new-age dit gaat klinken, een oneindig gevoel van vrijheid. Je kunt 's ochtends maar liefst 5 kilometer fietsen, je vrouw en kinderen achterlaten, Belle & Sebastian kijken en je daarna verzuipen in de zilte zee - allemaal zonder ook maar een hek of ‘nee’ tegen te komen.

Het risico dus, is dat je, dronken door dit gevoel van vrijheid, domme dingen gaat doen. De meeste bezoekers zijn namelijk zo geconditioneerd en gezoogd aan de tepel van rust, reinheid en regelmaat dat een influx van vrijheid de gemiddelde 27-jarige Northface dragende e-marketingstrateeg de das om kan doen (ik beschrijf hier, jammer genoeg, mezelf).

Daarom hier een aantal muzikale, spirituele en praktische tips.

Ryley Walker
Zo bijna de Beppy Kraft van Vlieland aan het worden - bijna elk jaar (ok, voor de tweede keer) staat de charmantste, tokkelvirtuoos van het Zuidelijk halfrond op Vlieland. Niet zo gek dus dat Johan Gijsen, de programmeur van, een oogje heeft op deze (misschien toch wel geniale) muzikant. En dat is ook helemaal niet erg: als programmeurs hun eigen smaak niet uiten in het programma van hun festival dan zijn het geen goede programmeurs. Je maakt mij niet wijs dat Bløf elk jaar op Concert At Sea staat omdat de programmeur zo’n goede smaak heeft.

Dronken het bos inlopen
Ik raad vooral aan om ‘s avonds een keer dronken het bos in te lopen: alle spanning van het gevoel te verdwalen zonder de daadwerkelijke risico’s. 
Een beetje hetzelfde als mijn blanke, middenklasse opvoeding dus.

Ga Belle & Sebastian kijken
Waarschijnlijk heeft St. Paul al met zijn vervelende, encyclopedische kennis van de popmuziek je de pis lauw zitten te maken over hoe GOED en GEWELDIG die Schotse zeikers van Belle & Sebastian wel niet zijn. Kom je thuis na een dag lang werken, loop je je keuken in, staat daar een man in Ralph Lauren polo shirt ongevraagd en onuitgenodigd op je te wachten om je te vertellen dat hij 1. je auto de beek in heeft gereden en 2. Belle & Sebastian geniaal is.

Het vervelendste is: hij heeft gelijk. Belle & Sebastian is inderdaad geweldig. Dus luister naar Paul en ga kijken. Ik ga je niet vertellen waarom, ik ga alleen vertellen dat als je niet gaat, Paul en ik je auto in de beek komen rijden.
post-tips-boterham-01.png
De Boterham
Ik (Niek) ga artiesten interviewen over alles behalve muziek. Over boterhammen, en medicijnen, en haat voor bepaalde soorten papier, en dikke auto’s die aan snot gereden worden. De normale dingen van het leven dus.

Ik raad iedereen aan om er enigzins rekening mee te houden.

Joost van Bellen
Wow! Ik dacht dat Joost gestopt was met draaien? Blijkbaar niet.
Leuke anekdote: ik heb voor regionale (Horster) tv Joost ooit geinterviewd en toen ik hem vroeg wat hij van Justice vond - onderwijl druk en trots wijzend naar mijn Justice shirt - zei hij dat het “oude koek” was. Hahaha, dat was echt lullig Joost (en grappig). 
Ga Joost kijken als je een DJ-set wil waar echt ALLES in kan zitten. Joost draait euroravetechnodiscocarnavalsnor-shit en hij let vooral (net als St. Paul bijvoorbeeld) heel goed op wat zijn publiek wil. Als Joost om 5:00 in de Bolder draait en ik er nog in mijn eentje sta graag Phantom Part 2 van Justice, Joost!

post-tips-bomenland-01.png
Bomenland

“Op het Vlieland zulen vast weinig in het oog springende landmarks te vinden zijn” dacht ik in 2014 toen ik op het plattegrondje van Vlieland (te vinden naast de Bolder) keek. Mijn oog gleed over saaie dorpsnamen, straten met doodnormale namen, en plots zag ik het staan: “BOMENLAND”
 

“Holy shit, dat moet wel vet zijn” dacht ik, “allemaal hutten, en touwen tussen bomen door”. Ik verzamelde mijn recalcitrante band (zij verwachtten niet veel van Bomenland) en hypte ze de hele weg op over deze superleuke hypothetische attractie.

Na de helse toch van 3,4 kilometer (wind in de rug) kwamen we aan bij het eind evan het Eiland. Huh? Bomenland lag toch midden op Vlieland. 

Op de terugweg begon de bittere realisatie tot me door te dringen… we waren gewoon door bomenland heen gefietst. Bomenland was… niet meer dan… een bos. Een bos!

De man/vrouw die bomenland, bomenland heeft genoemd, heeft oneindig veel lef en ballen. Dit is nog eens marketing. Dit is #cultuurmarketing van de bovenste plank. Ik ga mijn oven voortaan gebakkenluchtland noemen. 

Bomenland man, ik krijg nog 3,4 km fietsen en gebroken vertrouwenpunten van mijn band, van jou terug.

Korte muziektips:
Blanck Mass
Acute zwartgallige depressie en onuitstaanbare drang om catatonische stulpen te combineren met 80’s night fever danspasjes. Disco doom voor de doemdenkers.

Bonuspunten: Doe stoer bij je vrienden met je donkere muzieksmaak (“ik luister soms gewoon nare muziek Edward, niet iedereen luistert de hele dag van die softe Radiohead shit”.)

Donnie
Hippe hiphop voor jongeren die Ronnie zijn ontgroeid en een SMIB trui hebben. Niet om flauw te zijn, Donnie is vet grappig en cool.

Bonuspunten: Doe stoer bij je vrienden omdat je die Noisey shit ook meekrijgt (Dit is NU, dit is wat de jeugd leuk vindt Edward, niet iedereen heeft zijn bijkeuken volgebouwd met Nick Drake re-issues!)

Khruangbin
Funkier dan alle andere funk georiënteerde acts op het festival (looking at you Foxygen). Goed om ook die ietwat obscuurdere indie cred punten te scoren.

Bonuspunten: de naam wél goed uitspreken. (Nee Edward, het is Khruangbing! Je zegt zeker ook nog steeds Sun OOoooooooh. Sukkel)

post-tips-ramses-01.png
Ramses3000
Ik ga geen grapjes maken over hoe blank Vlieland is tijdens ITGWO… maar dat is het wel. Gelukkig maar dat er een paar geniale, ecclectische, Arabisch georienteerde plaatjes gedraaid gaan worden.
Door de blankste jongen van Brabant.
Die dat verdiend heeft door jarenlang de beste Chaabi tunes naar Europ te halen als de helft van Cairo Liberation Front.
Hij mag dan de blankste jongen van Brabant zijn, van binnen is hij gemaakt van Naan en Korg Midi controllers. Deze set wil je niet missen.
Bonuspunten: doen alsof je een obscure sample herkent (Edward, ik zweer, deze sample zat ook in de set van Islam Chipsy laatst in Londen. Is van سمهان Asmahān geloof ik!)

laatste tip:
Geniet. ITGWO is, zonder te dollen, een prachtig en speciaal festival.
Heel veel plezier iedereen.
kus, Niek

De Into The Great Wide Open survival gids

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.