Een groene reis naar Into The Great Wide Open met de 'Goede Reis'
Into The Great Wide Open presenteert stappen naar een klimaatneutraal festival met ‘de Goede Reis’.
Met dit concept wordt de totale voetafdruk van het festival in één keer met minimaal 50% verkleind.
Into The Great Wide Open zet zich al jaren in voor een groenere (festival)wereld. Dit jaar wordt 5 euro van iedere verkochte Into The Great Wide Open kaart gebruikt om de volledige reis naar het festival, van alle bezoekers, klimaatneutraal te maken. Let op, dit geldt (nog niet) voor Here Comes The Summer.
Met deze stap is Into The Great Wide Open het eerste festival dat fossielvrij reizen voor haar bezoekers de norm maakt i.p.v. een optie. In totaal voorkomt het festival hiermee minimaal 50% van haar totale voetafdruk.
Hoe werkt dat dan?
Op iedere verkochte festivalticket zit De Goede Reis toeslag. Deze 5 euro krijgen bezoekers terug in de vorm van korting wanneer zij fossielvrij naar het festival reizen. De toeslag van bezoekers die niet per trein, fossielvrije festivalbus, elektrisch/biobrandstof, fiets, zeilboot of lopend komen wordt gebruikt om de gehele reis van alle festivalbezoekers klimaatneutraal te maken, dus ook de boot naar Vlieland. Het fossielvrij maken van de uitstoot van auto’s en alle bootovertochten zal middels *fuel replacement gebeuren.
Zo zijn bezoekers die groen reizen niet duurder uit, en betalen bezoekers die niet duurzaam reizen voor het fossielvrij maken van hun uitstoot plus de uitstoot van alle veerboot tochten naar het eiland. Met de Goede Reis maakt ITGWO groen reizen aantrekkelijk én voorkomt zij tegelijk de voetafdruk van alle reizen van haar bezoekers. Zo zet ITGWO een grote stap richting een klimaatneutraal festival.
Tijl Couzij, projectleider Lab Vlieland: "We zien dat de maatschappelijke discussie zich op het moment vooral richt op de voetafdruk van reizende artiesten en dat is goed, maar we moeten niet vergeten dat de uitstoot van de bezoekersreizen velen malen groter is. Voor de meeste festivals en evenementen geldt dat zo’n 50 tot 75% van hun totale uitstoot voortkomt uit de bezoekersreizen. Met de ‘Goede Reis’ wordt juist die uitstoot weggenomen. Het mooie van dit concept is dat andere festivals het gemakkelijk over kunnen nemen. In principe zouden de meeste Nederlandse festivals binnen een jaar tijd alle bezoekersreizen klimaatneutraal kunnen maken. Wij nodigen iedereen van harte uit om samen actie te onder nemen richting circulaire en klimaatneutrale festivals.“
Into The Great Wide Open is al jaren hard aan het werk om een circulair en klimaatneutraal festival te worden. Het festival is ondertussen vrij van wegwerp plastic en restafval in het gehele festivalterrein. Sinds 2017 draait de volledige energievoorziening op fossielvrije bronnen, bijna 40% van al het goederentransport en al het bouwmaterieel is fossielvrij. Alle crew, artiesten, en vrijwilligers’ bootovertochten waren fossielvrij en zo'n 30% van de bezoekers reist al duurzaam.
Vorig jaar had het festival een wereldprimeur: voor het eerst werden artiesten op duurzame biokerosine, klimaatneutraal ingevlogen. Voor het eerst in festival-geschiedenis werden artiesten op duurzame kerosine ingevlogen naar Into the Great Wide Open. Duurzame kerosine is een noodzakelijk alternatief voor de luchtvaartsector, zodat zij op korte termijn haar CO2 – uitstoot significant kan reduceren.
In 2020 maakt ITGWO dus de volgende grote stap en wordt de gehele uitstoot van bezoekersreizen geneutraliseerd met het nieuwe ‘De Goede Reis' concept. Verdere details voor bezoekers worden binnenkort bekend gemaakt.
Voor meer info over het vooruitstrevende duurzaamheidsprogramma kijk je op: https://intothegreatwideopen.nl/duurzaam
*fuel replacement
Alle fossiele brandstof, benodigd voor de auto en bootreizen van alle bezoekers wordt vervangen door 2de generatie biobrandstof (HVO-UCO B100, ook wel bekend als Blauwe Diesel). Deze biobrandstof wordt gemaakt van plantaardige gebruikte kook oliën (o.a. frituurvet) waardoor het geen landbouwgrond, voedselprijzen en biodiversiteit in de weg zit. Hiermee wordt 85-90% fossiele CO2 uitstoot voorkomen (WtW over de gehele productie en transport cyclus), alsook lokale uitstoot van SOx, NOx en fijnstof sterk verminderd.
Het vervangen van fossiele brandstof door biobrandstof gebeurt door deze brandstof in andere voertuigen op de weg en op zee te tanken, die anders fossiele brandstof zouden hebben gebruikt. Hierdoor is er geen ingewikkelde tank logistiek nodig en kunnen we ook voertuigen fossielvrij maken die zelf nog niet fossielvrij zijn. Het maakt immers voor fossiele CO2 uitstoot niet uit waar het wordt voorkomen, als het maar ergens wordt voorkomen.
Het grote voordeel van deze manier van fossiel brandstof gebruik voorkomen t.o.v. compenseren (door b.v. bomen planten), is dat er met deze biobrandstof geen nieuwe fossiele CO2 aan de atmosfeer wordt toegevoegd en dat deze korte koolstof CO2 reeds in de jaren ervoor is opgenomen - door de gebruikte planten/rest oliën.