Butcha brouwt kombucha op Vlielandse wijze

Deel 1 - Butcha & Bojan in het wild

Gepubliceerd op 13 augustus 2019

Kombucha is een drankje op basis van gefermenteerde thee. Dit gebrouwen drankje bevat circa drie keer minder suiker dan gewone frisdrank, zit vol goede bacteriën en heeft een smaak die geraffineerd genoeg is om de speciaal bier drinker een plezier te doen die even geen alcohol wil. Butcha Wild Fermented Drinks is dit jaar speciaal voor Into The Great Wide Open een festival kombucha aan het brouwen met ingrediënten van het eiland. Het hele proces houden ze bij voor POST. In deel 1 gaan ze op jacht naar ingrediënten op het eiland. 

"Omdat het brouwproces ongeveer 3 weken in beslag neemt, pakten we begin augustus de boot bij Harlingen richting Vlieland voor een dag wildplukken in de duinen. Met regen op de vooruit reden we vanuit Amsterdam richting het hoge Noorden, waar rederij Doeksen ons opwachtte. En hoe verder Doeksen ons richting het eiland voer, hoe meer de zonnestralen doorbraken en wij ons al gauw in een heel andere wereld waanden dan het dagelijkse gebrouw in de Amsterdamse houthavens."

"Om er zeker van te zijn dat we met een koffer vol interessante en eetbare ingrediënten weer het eiland zouden verlaten, hadden we afgesproken met Vlielander Bojan die ons de juiste plekjes zou wijzen. Een ‘flamboyant man’ zo werd ons vooraf verteld, die naast de exploitatie van een ijssalon en bioscoopzaal bezig is met de bouw van een lokale bierbrouwerij. We vonden Bojan voor zijn ijssalon in de dorpsstraat en direct hadden we beiden een man-crush te pakken. Nonchalante surflook, een innemende blik en een vat vol spontane verhalen. Hij belande 19 jaar geleden in Nederland en is sindsdien niet meer weg te denken uit het lokale straatbeeld. Onder het motto ‘echte rijkdom is delen’ organiseert hij gratis openlucht filmavonden in de duinen en nam hij ons een dag op sleeptouw." 1565083517_butcha-vlieland-135.jpg?f39d273914Foto: Bojan en de Butchajongens

"In een knalrode oude Landrover reden we richting de bierbrouwerij en zittend naast deze vrijbuiter voelde we ons ineens heel stads. Een golf van jaloezie overspoelde ons toen plots boven een duinpan de brouwerij verscheen. Waar we een oude loods met brouwketels hadden verwacht, zagen we een uit natuurhout opgetrokken, state of the art brouwerij met acht 3000 liter vergisting tanks, een volautomatische afvullijn en een kapel met proeflokaal. Prachtig!

Na een korte rondleiding was het tijd om de handen uit de mouwen te steken en kon het wildplukken beginnen. Er zijn niet veel regels verbonden aan het plukken uit de natuur, maar één ding staat vast: wat niet in het seizoen is, valt ook niet te plukken. Gelukkig start in augustus het seizoen van een aantal ingrediënten die perfect zijn voor het op smaak brengen van kombucha: rozenbottels en duindoornbes. We kennen rozenbottels natuurlijk van Roosvicee, maar wie enig google speurwerk doet, komt er al snel achter dat het een superfood is. Vanuit culinair oogpunt daarbij een mooi ingrediënt om naast zoete tonen ook bitter toe te voegen. Dan duindoornbes, nog zo’n vitaminebom. Klein van stuk, maar het bevat maar liefst 7 keer zoveel vitamine C als een citroen. Duindoornbes heeft een intense frisse smaak wat iets weg heeft van passievrucht." [Tekst gaat verder onder de afbeeldingen]

butcha-vlieland-64.jpg?78c61eda221565083525_butcha-vlieland-145.jpg?05f251558b

butcha-vlieland-75.jpg?385db4953b

"Na 3 uur plukken waren onze tassen gevuld met rozenbottels en duindoorntakken (duindoorn groeit als kool, dus wees gerust) en wachtte ons niets meer dan een verfrissende duik in de Waddenzee. Dobberend in de zee en kijkend naar het strand, wisten we dat we nog iets misten. Een final touch wat alles samenbrengt. Een snufje zout in de vorm van zeesla! Hier was natuurlijk al vooraf over nagedacht, maar het klinkt zo een stuk romantischer.

Om 17 uur stond Doeksen ons weer op te wachten om ons naar vaste wal te brengen. Met een auto vol vers geplukte rozenbottels, duindoornbessen en zeesla reden we als kleine blije uitgewaaide jongens terug naar de hoofdstad. Op naar onze eigen brouwkeuken, geïnspireerd door VlieflamBoyand."

Meer weten over de kombucha's van Butcha? Neem dan eens een kijkje op hun website of Instagram.  

butcha-vlieland-205.jpg?f81f68fe3f

butcha-vlieland-215.jpg?bcf525a25d

butcha-vlieland-234.jpg?b0a4b3e9fe

Butcha brouwt kombucha op Vlielandse wijze

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.