Meten is weten

Waar staat het festival op weg naar haar doelstelling?

Meten is weten is het programma waar Into The Great Wide Open haar eigen voetafdruk nauwkeurig in beeld brengt. Dit is een onmisbare stap in het streven naar een circulaire en klimaatpositief festival en wereld. Nodig om vooruitgang te meten en waar nodig bij te sturen. Hiervoor ontwikkelde Lab Vlieland i.s.m Greendeal Circular Festivals, De Universiteit Utrecht, The Revolution Foundation, Royal Haskoning DHV en ITGWO de ‘Green Deal Circular festivals Monitor’ een nieuwe festival monitor voor klimaat uitstoot en materiaalgebruik. Deze geavanceerde calculatiesheet brengt de festivalvoetafdruk nauwkeurig in beeld en is specifiek gebouwd door en voor festivals.

Verder gebruikt Into The Great Wide Open een cashless betaalsysteem, wat naast gebruiksgemak en geen festivalmunten meer, ook het verzamelen en analyseren van verkoopdata enorm vergemakkelijkt en veel nauwkeuriger maakt.

Klimato

Om nog meer inzicht te krijgen in onze klimaatvoetafdruk werken we dit jaar samen met de Zweedse Klimato tool. Door voor elk gerecht de hoeveelheden, het land van herkomst en de landbouwmethode per ingrediënt in te voeren, krijgen we een nauwkeurig beeld van de klimaatvoetafdruk van elk gerecht en de totale voedsel gerelateerde klimaatimpact van het festival. Goed om te bedenken is wel, dat deze tool nog geen ander duurzaamheidsfactoren berekent zoals; water, landgebruik, biodiversiteit, vruchtbare grond, etc..

Voor elk gerecht op ITGWO 2023 (en in het kookboek) hebben we dit jaar een een Klimato-score die aangeeft wat de klimaatvoetafdruk van het gerecht is. Klimato baseert haar labels op het One Planet Plate-concept van het WWF: om binnen de 1,5 graad opwarming uit het Parijs-klimaatakkoord te blijven, hebben wij allemaal een ’budget’ van gemiddeld 11 kilogram CO2e per week. Omgerekend kom je dan uit op zo’n halve kilo CO2e per maaltijd. Om het makkelijker te maken om deze kennis in te zetten voor betere voedselkeuzes, heeft Klimato drie labels bedacht:

Met ITGWO mikken we dan ook in de buurt van 0,5 kg CO2e per maaltijd. De ITGWO cateraars op het festival (en in het ITGWO kookboek) laten zien en proeven dat lage emissie maaltijden net zo, of nog lekkerder kunnen zijn dan wat men gewend is.

De individuele product emissie data worden vervolgens ook gekoppeld aan de digitale verkoopdata van het festival waarmee dan een zeer gedetailleerde voetafdruk voor drank en voedsel voor heel ITGWO berekend kan worden.

Aangezien voedsel en drank - de productie - verantwoordelijk zijn voor zo’n 25% van de totale uitstoot van het festival, valt hier enorm veel te winnen.

Rapportage

Wanneer na het festival alle benodigde data verzameld is wordt deze ingevoerd in de circulair en klimaatmonitor, waarna een visualisatie van de data gepubliceerd zal worden. Hiermee kan Into The Great Wide Open zelf haar beleid en vervolgstappen richting haar doelstelling bij sturen.

Maar hierdoor kunnen anderen ook zien hoe het er onder de motorkap van een festival ‘op weg naar Circulair en Klimaatpositief’ toegaat en hoe ver we eigenlijk zijn.