Het Kamp van Sarah Neutkens

Componist, pianist en kunstenaar Sarah Neutkens reisde in het najaar van 2020 af naar Vlieland om te werken aan nieuwe muziek. Op uitnodiging van Into The Great Wide Open sloeg de aanstormende autodidact de handen ineen met een aantal muzikale gasten.

Het Kamp van Sarah Neutkens
Beeld door Tom van Huisstede

Over Sarah Neutkens

Sarah Neutkens (1998) is een een eigenzinnig talent binnen de moderne gecomponeerde muziek, iemand die zich net zo makkelijk laat inspireren door Bach en Brahms als door R.E.M. en Nick Cave. Ze volgde bewust geen conservatoriumopleiding, maar maakte de afgelopen jaren op eigen voorwaarden naam binnen de Nederlandse muziekwereld. Ze debuteerde in 2016 met de EP Hexagon en volgde die release in 2018 op met Cumulus, dat verscheen op haar eigen label Neutra Records. Vorig jaar bracht Neutkens in samenwerking met The Dutch String Collective Pieces For Strings uit, dit jaar sloeg ze de handen ineen met het Nederlands Saxofoon Octet voor September.

Neutkens is een selfmade kunstenaar die alle touwtjes in eigen handen heeft. Ze doet haar eigen boekingen, heeft zelf contact met de pers en maakt – samen met haar vader, kunstenaar en barokmuzikant Harjo Neutkens – haar eigen artwork. Daarnaast is ze werkzaam als onafhankelijk model en beeldend kunstenares.

Het Kamp

Een week lang maakte Neutkens nieuwe muziek op het eiland, samen met speciale gasten Kika Sprangers, Berend Dubbe, Hampus Lindwall en leden van het Nederlands Kamerkoor.

Het Kamp van Sarah Neutkens ving begin december in alle vroegte aan in Harlingen Haven. Vanuit daar voer Sarah met zeilschip De Albatros naar Vlieland. Dat deed ze in gezelschap van de 26-jarige saxofonist, componist en bandleider Kika Sprangers. Na een barre tocht werkte het duo in Brouwerij Fortuna aan twee melancholische en minimalistische stukken, waarin Sprangers' saxofoon bij vlagen als de zee klinkt:

In de Nicolaaskerk, de zeventiende-eeuwse kerk in de Vlielandse Dorpsstraat, werkte Sarah samen met de Zweedse, in Parijs gevestigde organist Hampus Lindwall en drummer, producer en stemkunstenaar Berend Dubbe, onder meer bekend van Bettie Serveert. Met behulp van het orgel, dat stamt uit circa 1780, maakte het drietal een bezwerende bewerking van In Dreams Begin Responsibilities, een kort verhaal van de Amerikaanse schrijver Delmore Schwartz. Het stuk van Sarah, Hampus en Berend heet My Father Thinks of My Mother.

Het slotstuk van Het Kamp van Sarah Neutkens werd gevormd door een samenwerking tussen Sarah en leden van het Nederlands Kamerkoor, volgens Sarah een van de meest iconische gezelschappen van Nederland. Op Vlieland werkte Sarah met Imre Ploeg aan haar bewerking van Stabat Mater, een van de beroemdste Latijnse gedichten uit de middeleeuwen, over Maria die rouwt bij de gekruisigde Christus. Door het Stabat Mater op muziek te zetten, vestigt Sarah zich in een lange traditie van componisten. Na hun sessies op Vlieland voeren Sarah en Imre naar het bij Amsterdam gelegen Vuurtoreneiland, om daar met vier zangers van het Kamerkoor op te nemen. Het eindresultaat verscheen rond de Paasdagen van 2021.

De documentaire

Van Het Kamp van Sarah Neutkens werd een documentaire gemaakt. In de documentaire vertelt Sarah, die bewust geen conservatoriumopleiding volgde, over haar visie op componeren. "Het moet geen werken worden", zegt ze. Ze beschrijft hoe ze de muziek in haar hoofd hoort en hoe ze dat vervolgens met een hoop monnikenwerk richting de realiteit brengt. "Het is eigenlijk gekkenwerk, maar het is zo fijn als je het dan hoort, als de musici het spelen. Het is een groot, waanzinnig toeval en het is een hele leuke weg om lekker in je uppie te bewandelen."

Het Kamp van Sarah Neutkens werd gemaakt door:
Het team van Into The Great Wide Open
Sarah Neutkens

Artiesten
Sarah Neutkens
Kiki Sprangers
Berend Dubbe
Hampus Lindwall
Nederlands Kamerkoor

Regie
Thomas Bierens

Redactie
Thomas Bierens
Ferry Roseboom
Pim van Dinther
Niek Nellen
Nienke Bodewes

Productie
Margriet Colenbrander
Isabelle van Lieshout

Presentatie
Vera Siemons

Camera
Dammes Kieft
Nicky Pajkic

Geluid
Live Concert Recording | Philip ten Brink
Dammes Kieft

Edit
Sander van der Aa
Thomas Bierens

Kleurcorrectie
Nikolai Swartz

Mixage
Philip ten Brink
Hens Zimmerman

Met dank aan
Bojan Bajic
Brian Boswijk
Eva Dekker
Fortuna Vlieland
Gemeente Vlieland
Imre Ploeg
Kampeerterrein Stortemelk
Klaas Houter
Lennard de Haan
Nicolaaskerk Vlieland
Olchert Brouwer
Tom van Huisstede
Vuurtoreneiland
Zeger van der Zel / zeilschip Albatros

Tracks
Sarah Neutkens & Kika Sprangers: Last Call, Cleaning the Bar
Sarah Neutkens, Hampus Lindwall en Berend Dubbe: My Father Thinks of my Mother
Sarah Neutkens & Nederlands Kamerkoor Stabat Mater

Mede mogelijk gemaakt door
Fonds Podiumkunsten
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Mondriaan Fonds
Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Vuurtorengenootschap
NTR
NPO

Speciale dank aan de donateurs die hun kaartje (of een deel hiervan) hebben gedoneerd aan ons festival.