De Dagdelen

Een koortsdroom van dertien muzikanten en schrijvers

Onder de naam Op de Schans nodigden schrijver Alma Mathijsen, stijlicoon Bonne Reijn en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) zes schrijvers, vier muzikanten en twee kunstenaars uit voor een verblijf op Vlieland. De groep verzamelde verhalen van het eiland en vertaalde deze naar hun eigen kunstvormen. De daaruit voortgekomen literatuur, muziek en beeldende kunst komen samen in een audioserie die alle kanten op schiet en toch één geheel vormt.

Dertien schrijvers en muzikanten reisden in april 2021 af naar het Waddeneiland. Een week lang lieten zij zich meevoeren door het ritme van de dag met als vertrekpunt de Vlielandse nacht, ochtend, middag en avond. Het resultaat is De Dagdelen: een vierdelige audioserie die aanvoelt als een dichtbundel. Schrijvers voeren gesprekken met de zee, komen aan, vertrekken, en verlangen om het einde van het eiland aan te raken. Muzikanten vertalen de geluiden van de Vlielandse dagdelen tot een nieuw verhaal.

Aan dit project werkten mee: Kim David Bots, Kees Koenders, Boris de Klerk, Maarten van der Kamp, Munganyende Hélène Christelle, Thomas Verbogt, Lisette Ma Neza, Maartje Wortel, Gijsje Heemskerk, Lyckle de Jong, Carel Alphenaar, Alma Mathijsen en Bonne Reijn.

Nacht

Alles begint in het donker, net als de verhalen in deze aflevering. We stappen op een boot en uiteindelijk zullen we ons afvragen of spijt hetzelfde is als wraak.

Ochtend

Het krieken en rammelen van de ochtend. Sommigen zullen lijden aan verhoogde waakzaamheid, om daarvan terug te veren sluiten we af met een vlinderlied.

Middag

De middag is niet voor iedereen. Een ongemakkelijke brug tussen de ochtend en de avond. Een goed moment om ons af te vragen hoe we water het liefst beleven.

Avond

De avond spreekt ons zachtjes toe, legt ons in bed. Als we heel erg boffen krijgen we misschien een preek.