Stichting Into The Great Wide Open organiseert festivals zoals Into The Great Wide Open en Here Comes The Summer. Muziek staat daarbij centraal, maar het is vooral de context die deze festivals eigen maakt. Midden in de natuur op misschien wel het mooiste Waddeneiland van Nederland. Verrassende programmering, beeldende kunst, film, uitdagende kinderactiviteiten en voldoende rust en ruimte om er optimaal te kunnen genieten.

De Kritieke Massa gaat over meer dan alleen het grotere geheel dat nodig is om een kantelpunt te veroorzaken. Eigenlijk kunnen we juist hoop putten uit de enkeling, de uitbijter, de eerste die tegen de stroom in beweegt om daarmee een kentering op gang te brengen. Deze individuele strijdbaarheid is de rode draad van het filmprogramma dat dit jaar weer te zien is in samenwerking met International Film Festival Rotterdam. Over het programma was eerder al te lezen, filmprogrammeur Peter van Hoof schetst wat perspectief over de makers van de films die deze dagen te zien zijn. 

Vorig jaar was Op de Schans voor het eerst Op het Eiland. Het programma van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA), schrijver Alma Mathijsen en SMIB'er slash suit-meesterbrein Bonne Reijn vindt normaal gesproken plaats in het hart van de hoofdstad, in de woonkamer van Bonne. Daar lezen aanstormende schrijvers, dichters, artiesten en rappers voor uit ongepubliceerd werk, en voltrekt zich een open mic waar iedereen aan mee kan doen. Voor De Uitzending van zondag 30 augustus komt het gezelschap weer naar Vlieland, met Ray Fuego, Jerry Afriyie, Babeth Fonchie, Firoza Mulahella en Maxime Garcia Diaz. 

Heugelijks nieuws: 'Input / Output', de campagne van Into The Great Wide Open 2019 heeft een Red Dot: Best of the Best gewonnen. De campagne die door voormalig designer in residence Studio Bas Koopmans in samenwerking met data design studio CLEVERºFRANKE werd ontwikkeld rond het festivalthema Possible Futures, won in de categorie Brands & Communication Design. Door deze onderscheiding te winnen, wordt het project genomineerd voor de Red Dot: Grand Prix, de hoogste prijs in de competitie.

Into The Great Wide Open gaat door. Niet als samenzijn op Vlieland, maar wel in andere vormen. Alles dat normaliter op het eiland tot uiting komt, vindt tussen 27 augustus en 2 september zijn weerslag in een Uitzending, een Tijdschrift en een Doos. Daarnaast is er een filmprogramma in samenwerking met IFFR, reist rapper S10 naar Vlieland voor een schrijfkamp en streamen DJ St. Paul en kunstenaar Rob Sweere bijzondere projecten. 

Een jaar zonder festivals zorgt voor veel financiële schade in de culturele sector, ook bij Into The Great Wide Open, het popculturele samenzijn dat sinds 2009 plaatsvindt op Vlieland. De organisatie mag zich echter gelukkig prijzen dat het vanuit verschillende hoeken gesteund wordt. Een groot deel van de bezoekers heeft een deel van zijn geld gedoneerd en verschillende subsidies blijven overeind. Into The Great Wide Open is graag transparant over zijn omgang met deze geldstromen.