Meten is weten
Waar staat het festival op weg naar haar doelstelling?
Meten is weten is het programma waar Into The Great Wide Open haar eigen voetafdruk nauwkeurig in beeld brengt. Dit is een onmisbare stap in het streven naar een circulaire en klimaatpositief festival en wereld. Nodig om vooruitgang te meten en waar nodig bij te sturen. Hiervoor ontwikkelde Lab Vlieland i.s.m Greendeal Circular Festivals, De Universiteit Utrecht, The Revolution Foundation, Royal Haskoning DHV en ITGWO de ‘Green Deal Circular festivals Monitor’ een nieuwe festival monitor voor klimaat uitstoot en materiaalgebruik. Deze geavanceerde GDCF monitor brengt de festivalvoetafdruk nauwkeurig in beeld en is specifiek gebouwd door en voor festivals. Deze wordt ondertussen door zo’n 40 festivals in Europa gebruikt.
Verder gebruikt Into The Great Wide Open een cashless betaalsysteem, wat naast gebruiksgemak en geen festivalmunten meer, ook het verzamelen en analyseren van verkoopdata enorm vergemakkelijkt en veel nauwkeuriger maakt.
Klimato
Om nog meer inzicht te krijgen in onze klimaatvoetafdruk werken we net als vorig jaar samen met de Zweedse Klimato tool. Door voor elk gerecht de hoeveelheden, het land van herkomst en de landbouwmethode per ingrediënt in te voeren, krijgen we een nauwkeurig beeld van de klimaatvoetafdruk van elk gerecht en de totale voedsel gerelateerde klimaatimpact van het festival. De tool meet vanaf dit jaar ook andere duurzaamheidsfactoren zoals; water, landgebruik, landgebruik.
Voor elk gerecht op ITGWO 2024 hebben we dit jaar een een Klimato-score die aangeeft wat de klimaatvoetafdruk van het gerecht is. Klimato baseert haar labels op het One Planet Plate-concept van het WWF: om binnen de 1,5 graad opwarming uit het Parijs-klimaatakkoord te blijven, hebben wij allemaal een ’budget’ van gemiddeld 11 kilogram CO2e per week. Omgerekend kom je dan uit op zo’n halve kilo CO2e per maaltijd. Om het makkelijker te maken om deze kennis in te zetten voor betere voedselkeuzes, heeft Klimato drie labels bedacht:
Met ITGWO mikken we dan ook in de buurt van 0,5 kg CO2e per maaltijd.
Na vorig jaar weten we dat de gemiddelde ITGWO festival maaltijd op ongeveer 0,4 kg zat. Dat is heel goed nieuws, dit bewijst dat een heerlijk, aantrekkelijk en gezond festival menu mogelijk is binnen de klimaatgrenzen. De ITGWO cateraars laten zien en proeven dat lage emissie maaltijden net zo, of nog lekkerder kunnen zijn dan wat men gewend is.
De individuele product emissie data - individuele maaltijden - worden vervolgens ook gekoppeld aan de digitale verkoopdata van het festival waarmee dan een zeer gedetailleerde voetafdruk voor drank en voedsel voor heel ITGWO berekend kan worden.
Aangezien voedsel en drank - de productie - verantwoordelijk zijn voor zo’n 20% van de totale uitstoot van het festival, valt hier enorm veel te winnen.
Rapportage
Van vorig jaar weten we dus nu heel aardig hoe de voetafdruk eruitziet. Om deze te visualiseren op een Into The Great Wide Open manier hebben we er een infographic van gemaakt. Hierop is te zien wat de stand van zaken na de 2023 editie was.
Wanneer na het festival alle benodigde data voor 2024 verzameld is, wordt deze ingevoerd in de GDCF monitor, waarna een visualisatie van de data gepubliceerd zal worden. Hiermee kan Into The Great Wide Open vervolgens beter onderlegde keuzes maken voor het toekomstige duurzaamheid beleid.
Ook kunnen anderen zien hoe het er onder de motorkap van een festival ‘op weg naar Circulair en Klimaatpositief’ toegaat en hoe ver we eigenlijk zijn.