Meten is weten

Waar staat het festival op weg naar haar doelstelling?

Meten is weten is het programma waar Into The Great Wide Open haar eigen voetafdruk nauwkeurig in beeld brengt. Dit is een onmisbare stap in het streven naar een circulaire en klimaatpositief festival en wereld. Nodig om vooruitgang te meten en waar nodig bij te sturen. Hiervoor ontwikkelde Lab Vlieland i.s.m Greendeal Circular Festivals, De Universiteit Utrecht, The Revolution Foundation, Royal Haskoning DHV en ITGWO een nieuwe festival monitor voor klimaat uitstoot en materiaalgebruik. Deze geavanceerde calculatiesheet brengt de festival voetafdruk nauwkeurig in beeld en is specifiek gebouwd door en voor festivals.

Om de benodigde data te verzamelen is er een handleiding voor festivalorganisaties ontwikkeld die de benodigde stappen voor het data verzamelen op een rijtje zet.

Verder stapt Into The Great Wide Open dit jaar over naar een cashless betaalsysteem, wat naast gebruiksgemak en geen festivalmunten meer, ook het verzamelen en analyseren van verkoopdata enorm vergemakkelijkt en veel nauwkeuriger maakt.

Wanneer na het festival alle benodigde data verzameld is wordt deze ingevoerd in de circulair en klimaatmonitor, waarna een visualisatie van de data gepubliceerd zal worden. Hiermee kan Into The Great Wide Open zelf haar beleid en vervolgstappen richting haar doelstelling bij sturen.

Maar hierdoor kunnen anderen ook zien hoe het er onder de motorkap van een festival ‘op weg naar Circulair en Klimaatpositief’ toegaat en hoe ver we eigenlijk zijn.