Herbruikbaar servies is de norm

Een afvalvrij festivalterrein is mogelijk

Into The Great Wide Open stapte in 2022 in samenwerking met Paardekooper volledig over op herbruikbaar servies. Dat wil zeggen dat alle bekers, borden en het bestek afwasbaar en daarmee dus herbruikbaar werden.

Dat zet Into The Great Wide Open in 2023 verder door zowel aan de voorkant voor het publiek als ook backstage voor crew, vrijwilligers en artiesten in samenwerking met Paardekooper, Dutch Cups en Accuraat.

Hoe werkt het en wat levert het op?

Het herbruikbare servies wordt door de cateraars en barren uitgegeven en na gebruik door de bezoekers ingeleverd bij de ‘Inzamelpunten’ op het terrein. Daar wordt het eet servies, de bekers (statiegeldmunt) direct weer gesorteerd terug in de bakken gedaan. De etensresten, vetvrijpapier en servetjes gaan gescheiden terug in de composteerbare bakken.

Dus lever je plastic etensservies in bij de Inzamelpunten, je bekers bij de barren en je keramieken servies bij de cateraar waar je het vandaan hebt.

Backstage wordt het eetservies verzameld en klaargezet voor transport terug naar de wal waar het industrieel gewassen wordt. Bekers worden afgewassen en gaan terug naar de barren.

Dit systeem voorkomt zo’n 150.000 wegwerp bekers en flesjes en 150.000 stuks servies. In totaal worden er door een herbruikbaar systeem voor voedsel en drank verpakkingen 300.000 single-use items uitgespaard.

Hiermee zet Into The Great Wide Open een belangrijke stap richting het circulaire doel, waarbij afval niet meer bestaat en alles hergebruikt wordt of minimaal een hoogwaardige grondstof voor iets nieuws wordt.

Herbruikbare servies is met volgens de SUP (Single Use Plastics)wetgeving van de Nederlandse en Europese overheid de nieuwe norm. Into The Great Wide Open is één van de festivals die bewijst dat het kan en ontwikkeld aan een werkbaar en op schaalbaar model voor festivals en bedrijven in Nederland en Europa.

Alle festivals en bedrijven die geïnteresseerd zijn kunnen alle kennis en ervaringen met herbruikbaar servies hier vinden.