Pilot herbruikbaar servies
Naar een afvalvrij festivalterrein
Into The Great Wide Open stapt in 2022 in samenwerking met Paardekooper volledig over op herbruikbaar servies. Dat wil zeggen dat alle bekers, borden en het bestek afwasbaar en daarmee dus herbruikbaar zijn. Dat doen we zowel aan de voorkant voor het publiek (samen met Paardekooper en Dutch Cups) als backstage (SwapBox en Accuraat).
Waar kan je wat inleveren op het festivalterrein:

Hoe werkt het en wat levert het op?
Het herbruikbare servies wordt door de cateraars en barren uitgegeven en na gebruik door de bezoekers in de servies bakken - eetservies - of naar de barren - drink servies; bekers statiegeld munt - ingeleverd.
Backstage wordt het eetservies verzameld en in de grondstoffenstraat gesorteerd en weer in kratten gestopt. Bekers worden afgewassen en gaan terug naar de barren. Na het festival gaan alle 202.000 servies items terug naar de wal waar ze afgewassen worden waarna ze weer klaar voor de volgende verhuur zijn.
Dit systeem voorkomt zo’n 150.000 wegwerp bekers en flesjes en 210.000 stuks servies. In totaal worden er door een herbruikbaar systeem voor voedsel en drank verpakkingen 360.000 single-use items uitgespaard.
Hiermee zet Into The Great Wide Open een belangrijke stap richting het circulaire doel, waarbij afval niet meer bestaat en alles hergebruikt wordt of een hoogwaardige grondstof voor iets nieuws is.
De herbruikbare servies pilot op Into The Great Wide Open is onderdeel van een bredere pilot van Lab Vlieland en de Green Deal Circular festivals, waar herbruikbaar servies op festivals stapsgewijs wordt getest en ingevoerd om een nieuw systeem voor buiten festivals te testen en te ontwikkelen als antwoord op het uitfaseren van single use plastics.


Deze bredere pilot is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van I&W, wetenschappelijk onderzoek door Mission Reuse, servies levering door Paardekooper, proeftuin festivals; DGTL, It’s Good To be Back, Castlefest en Into The Great Wide Open. Lessen, ervaring en onderzoeksrapport worden in de komende maanden publiekelijk gedeelt. Alle organisaties die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met tijl@labvlieland.nl.