Op weg naar een circulair en klimaatpositief festival
De duurzame missie van Into The Great Wide Open
Projecten
Content
Een sociale en circulaire samenleving is de toekomst. Om die te bereiken, is een duurzame transitie nodig. Into The Great Wide Open en Lab Vlieland zien festivals als ideale proeftuin, aanjager en podium voor deze transitie. De urgentie is hoog, en Into The Great Wide Open neemt de uitdaging graag aan met de ambitie om een volledig circulair en klimaatpositief festival te worden.
Wat betekent circulair en klimaatpositief voor ITGWO?
Circulair: geen afval verbranden of storten; alle materialen hergebruiken, recyclen of composteren. Ingekochte producten moeten tweedehands, refurbished, biobased of van gerecyclede grondstoffen zijn.
Klimaatpositief: netto meer CO₂ vastleggen dan uitstoten, zowel in scope 1, 2 en 3, als voor historische emissies.
Het bereiken van deze ambitie is een enorme opgave die ITGWO samen met artiesten, vrijwilligers, medewerkers, partners, leveranciers en bezoekers wil realiseren. De aanpak bestaat uit vier heldere stappen:
Voorkomen en reduceren: energie- en materiaalgebruik zo efficiënt mogelijk organiseren.
Overschakelen: gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie en inzet van afvalvrije materialen.
Restuitstoot opruimen: onvermijdbare uitstoot vastleggen in stabiele koolstofopslag.
Historische uitstoot opruimen: alle broeikasgasuitstoot uit eerdere edities compenseren
Door al jaren data te verzamelen over haar voetafdruk, heeft ITGWO een duidelijk beeld van de huidige stand van zaken. De meest recente data laat zien dat het festival steeds dichter bij haar doelen komt.
Vooruitgang en resultaten
Energie: in 2023 draait ITGWO voor 85% op de zonnestroom van Vlieland. In 2024 steeg dit naar 95%, mede door een groene waterstof aggregaat van Watermeln, die een hele festivallocatie van stroom voorzag.
Bouw: het festival schakelde volledig over op emissievrij bouwmaterieel. Elektrische heftrucks, gators en busjes vervingen alle fossiele alternatieven. Dit leidde tot bijna nul CO₂-uitstoot, stikstofdepositie, fijnstof en bouwgeluid.
Mobiliteit: dankzij het Goede Reis-programma daalde de uitstoot van bezoekers verder. Met een €10 stimulans per ticket werden bezoekers aangemoedigd om fossielvrij te reizen.
Transitiefonds: duurzame financiering
Het budget dat via het Goede Reis-programma werd gecreëerd, ging naar een nieuw Transitiefonds. Het Transitiefonds is een innovatief financieel model dat ITGWO actief deelt met andere organisaties om hun verduurzaming te versnellen. Dit fonds financiert:
Het opruimen van onvermijdbare uitstoot uit 2024.
Het compenseren van historische emissies.
Projecten die de uitstoot verder helpen verlagen, intern en in de toeleveringsketen.
Circulair afvalbeheer
Op weg naar 0 restafval brak ITGWO opnieuw records. Het gebruik van 100% herbruikbaar servies, afwezigheid van afvalbakken (inzamelpunten en nascheiding) en rigoureus afvalbeheer zorgden voor een reductie van restafval naar slechts 50 gram per bezoeker per dag in 2024. Dit is een van de laagste cijfers in de sector en slechts 14% van het landelijk gemiddelde.
ITGWO als platform voor duurzame innovatie
Door het festival als een bouwplaats van de toekomst te positioneren, heeft ITGWO niet alleen haar eigen ambities ondersteund maar ook bijgedragen aan de verduurzaming van de bouwsector. Actieve samenwerking met pioniers en bedrijven laat zien hoe festivals kunnen fungeren als aanjagers van innovatie en als inspirerend voorbeeld voor anderen.
Met een duidelijke visie, innovatieve oplossingen en gezamenlijke inspanningen zet ITGWO grote stappen op weg naar een circulaire en klimaatpositieve toekomst.