Kunstklanken
Maak kennis met de kunstenaars van ITGWO24
Into The Great Wide Open en Mister Motley slaan de handen ineen om de kunst die tijdens het festival op Vlieland zal neerstrijken voor een breder publiek te ontsluiten. In de podcast Kunstklanken maak je kennis met de kunstenaars die samen het kunstprogramma van het komende festival vormgeven. Op deze pagina vind je alle afleveringen. De laatste aflevering verschijnt op vrijdag 30 augustus en is Luuk’s verslag van het kunstprogramma op het eiland.
Aflevering 1: Guillaume Versteeg
In de eerste aflevering gaat Luuk Heezen in gesprek met kunstenaar Guillaume Versteeg over het werk MacroCosmos II, een samenwerking tussen Versteeg, Laurie Drew en Skander Jaïbi. MacroCosmos II is een dynamische samensmelting van het fysieke en het digitale, vormgegeven als een grote, organische sculptuur met stalen ribben: een audiovisuele ervaring waarin de ruimte voortdurend in beweging is. Het werk nodigt de bezoeker uit na te denken over de onderlinge verbondenheid tussen micro en macro, het zichtbare en het onzichtbare, het enkele en het geheel. Maar ook over diens eigen rol, niet alleen als toeschouwer maar als deelnemer van een onderling verbonden kosmische reis.
Aflevering 2: Clinton Kabena
A Heaven of My Own is een beklemmend beeld van de verborgen kosten achter het streven naar groene energie, met name in de context van de kobaltwinning in de Democratische Republiek Congo, gemaakt door Clinton Kabena. Een auto gewikkeld in kobaltblauwe stof, als een lijkwade die doet denken aan de omhulde verpakking van Congolese nkisi (voodoo pop), doordrenkt met spirituele betekenis en het gewicht van onvertelde verhalen. De kobaltblauwe kleur symboliseert het mineraal kobalt, een essentieel onderdeel van batterijen voor elektrische voertuigen. Toch herinnert deze levendige kleur ook aan het lijden dat het Congolese volk heeft moeten doorstaan tijdens de onophoudelijke jacht op deze grondstof. De auto, ooit een symbool van dromen en aspiraties, hangt nu in stilstand, omhoog wijzend naar de hemel maar voor altijd aan de grond door het gewicht van zijn gevolgen.
Aflevering 3: Tina FarifteH
Het publieke debat over vluchtelingen is in de afgelopen twintig jaar harder, verhit en gepolariseerd geworden. Populisten vereenvoudigen complexe realiteiten in goed en kwaad, slachtoffers en daders: ‘wij’ versus ‘zij’. Hun retoriek bestaat vaak uit ontmenselijkende woorden en metaforen. The Flood onderzoekt de kwaadaardige metafoor van vluchtelingen als bedreigend water: “een tsunami van vluchtelingen”; “ons land wordt overspoeld”; “ze stromen Europa binnen”. Deze retoriek is geleidelijk overgenomen door reguliere politici en media. Het sijpelt door in wetten en beleid.
Aflevering 4: Miek Zwamborn
Wieren bevolkten de kustlijnen lang voordat de mens op aarde ontstond. In alle kleuren en vormen bewegen ze mee op het ritme van het getij; ze bieden elkaar en anderen houvast en zijn tot veel in staat in extreme omstandigheden. In het wieren-lab op Vlieland kan de bezoeker de wijsheid van wieren ervaren: proef, voel, beluister en bespiegel deze verkenningen en verstrengel mee. Ervaar tussen de wieren een bewustzijn van de eindeloze verstrengelingen met onze omgeving. Ondervind hun overlevingsstrategieën en ecosystemen en draag bij aan het Zeewiermanifest en onze ode aan de zee.
Aflevering 5: De kunstroute compleeT
Luuk Heezen maakt de cirkel rond. In de vijfde en laatste aflevering maakt Luuk een ronde langs de kunstroute op het Eiland. Ben je nog aanwezig en heb je nog een gaatje over in je planning? Loop dan nog eens langs alle wonderlijke werken die het eiland sieren.