De Kritieke Massa gaat over meer dan alleen het grotere geheel dat nodig is om een kantelpunt te veroorzaken. Eigenlijk kunnen we juist hoop putten uit de enkeling, de uitbijter, de eerste die tegen de stroom in beweegt om daarmee een kentering op gang te brengen. Deze individuele strijdbaarheid is de rode draad van het filmprogramma dat dit jaar weer te zien is in samenwerking met International Film Festival Rotterdam. Over het programma was eerder al te lezen, filmprogrammeur Peter van Hoof schetst wat perspectief over de makers van de films die deze dagen te zien zijn. 

Vorig jaar was Op de Schans voor het eerst Op het Eiland. Het programma van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA), schrijver Alma Mathijsen en SMIB'er slash suit-meesterbrein Bonne Reijn vindt normaal gesproken plaats in het hart van de hoofdstad, in de woonkamer van Bonne. Daar lezen aanstormende schrijvers, dichters, artiesten en rappers voor uit ongepubliceerd werk, en voltrekt zich een open mic waar iedereen aan mee kan doen. Voor De Uitzending van zondag 30 augustus komt het gezelschap weer naar Vlieland, met Ray Fuego, Jerry Afriyie, Babeth Fonchie, Firoza Mulahella en Maxime Garcia Diaz. 

Heugelijks nieuws: 'Input / Output', de campagne van Into The Great Wide Open 2019 heeft een Red Dot: Best of the Best gewonnen. De campagne die door voormalig designer in residence Studio Bas Koopmans in samenwerking met data design studio CLEVERºFRANKE werd ontwikkeld rond het festivalthema Possible Futures, won in de categorie Brands & Communication Design. Door deze onderscheiding te winnen, wordt het project genomineerd voor de Red Dot: Grand Prix, de hoogste prijs in de competitie.

Into The Great Wide Open gaat door. Niet als samenzijn op Vlieland, maar wel in andere vormen. Alles dat normaliter op het eiland tot uiting komt, vindt tussen 27 augustus en 2 september zijn weerslag in een Uitzending, een Tijdschrift en een Doos. Daarnaast is er een filmprogramma in samenwerking met IFFR, reist rapper S10 naar Vlieland voor een schrijfkamp en streamen DJ St. Paul en kunstenaar Rob Sweere bijzondere projecten. 

Een jaar zonder festivals zorgt voor veel financiële schade in de culturele sector, ook bij Into The Great Wide Open, het popculturele samenzijn dat sinds 2009 plaatsvindt op Vlieland. De organisatie mag zich echter gelukkig prijzen dat het vanuit verschillende hoeken gesteund wordt. Een groot deel van de bezoekers heeft een deel van zijn geld gedoneerd en verschillende subsidies blijven overeind. Into The Great Wide Open is graag transparant over zijn omgang met deze geldstromen. 

Dat Into The Great Wide Open dit jaar geen doorgang vindt, betekent ook dat de chefs die normaliter voor goed eten en drinken zorgen tijdens het festival niet naar het eiland komen. Om hen toch samen te brengen, te laten zien wat we belangrijk vinden op het gebied van eten en drinken, en hun verhalen te vertellen, strijkt Into The Great Wide Open op vrijdag 10 en zaterdag 11 juli neer op Ús Hôf, een weelderig weiland in Friesland. 

In moeilijke tijden leert men zijn vrienden kennen. Graag willen we dan ook onze dank uitspreken aan de kaartkopers van Into The Great Wide Open en Here Comes The Summer 2020.

Hoewel beide festivals dit jaar geen doorgang kunnen vinden, heeft een groot deel van de kaartkopers een deel van zijn geld niet teruggevraagd, maar gedoneerd. Nu de culturele sector een zware tijd tegemoet gaat, is zulke hulp veel waard.

Dat Here Comes The Summer en Into The Great Wide Open in 2020 niet doorgaan, is een droevig gegeven. Daarin berusten we nu: we beseffen dat het voor ons aller beste wil is en kijken weer - niet geheel zonder goede moed - vooruit. Het weekend van Into The Great Wide Open 2020 zal niet ongemerkt voorbij trekken, maar de festivaldata voor 2021 zijn bij dezen ook al bekend.

Soms laat de zomer zich gemakkelijk vinden, soms moet je hem zelf bij de lurven grijpen. Here Comes The Summer gaat niet door, maar we willen toch graag samenkomen, zij het digitaal. Daarom presenteren we De Zomer Komt Thuis, een homeopathische versie van Here Comes The Summer, in de vorm van een digitale uitzending met muziek, kinderkunst en meer. Dit alles onder de bezielende leiding van Clean Pete. Kijk De Zomer Komt Thuis terug op de Facebook-pagina van Into The Great Wide Open, of hieronder.

Via deze link is het mogelijk om een zelfgekozen bedrag te doneren aan Into The Great Wide Open. Het geld komt ten goede aan het festival en zijn medewerkers.