In december 2020 toog de 22-jarige componist Sarah Neutkens op uitnodiging van Into The Great Wide Open naar Vlieland. In navolging van The Industry en S10 maakte Neutkens een week lang nieuwe muziek op het eiland, samen met sepciale gasten Kika Sprangers, Berend Dubbe, Hampus Lindwall en leden van het Nederlands Kamerkoor. De documentaire bij Het Kamp werd geregisseerd door Thomas Bierens en door de NTR uitgezonden op NPO 2 Extra. Kijk de documentaire hieronder terug via het YouTube-kanaal van Into The Great Wide Open. De film is ook beschikbaar via NPO Start.

Stichting Great Wide Open organiseert de festivals Into The Great Wide Open en Here Comes The Summer. Muziek staat daarbij centraal, maar het is vooral de context die deze festivals bijzonder maakt. Midden in de natuur op misschien wel het mooiste Waddeneiland van Nederland. Verrassende programmering, beeldende kunst, film, uitdagende kinderactiviteiten en voldoende rust en ruimte om er optimaal te kunnen genieten. 

De Kritieke Massa gaat over meer dan alleen het grotere geheel dat nodig is om een kantelpunt te veroorzaken. Eigenlijk kunnen we juist hoop putten uit de enkeling, de uitbijter, de eerste die tegen de stroom in beweegt om daarmee een kentering op gang te brengen. Deze individuele strijdbaarheid is de rode draad van het filmprogramma dat dit jaar weer te zien is in samenwerking met International Film Festival Rotterdam. Over het programma was eerder al te lezen, filmprogrammeur Peter van Hoof schetst wat perspectief over de makers van de films die deze dagen te zien zijn. 

Vorig jaar was Op de Schans voor het eerst Op het Eiland. Het programma van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA), schrijver Alma Mathijsen en SMIB'er slash suit-meesterbrein Bonne Reijn vindt normaal gesproken plaats in het hart van de hoofdstad, in de woonkamer van Bonne. Daar lezen aanstormende schrijvers, dichters, artiesten en rappers voor uit ongepubliceerd werk, en voltrekt zich een open mic waar iedereen aan mee kan doen. Voor De Uitzending van zondag 30 augustus komt het gezelschap weer naar Vlieland, met Ray Fuego, Jerry Afriyie, Babeth Fonchie, Firoza Mulahella en Maxime Garcia Diaz.