Post & nieuws

Met de zomer in aantocht worden nieuwe plannen gevormd. Zo ook bij jullie. Vragen over Into The Great Wide Open 2021 druppelen, logischerwijs, steeds vaker bij ons binnen. 

Floris, programmeur horeca bij Into The Great Wide Open, verbleef in de winter een poos op Vlieland. Uitgangspunt van zijn onderzoek was om de blik vooruit te richten en te kijken naar een toekomst waarin voedselstromen optimaal benut worden. Hij sprak met mensen van over heel het eiland, bedacht wandelroutes en recepten, en hij hield alles nauwkeurig bij door het op te schrijven. De Blik Vooruit, het evenement dat hieruit voortvloeide, vindt op 9 en 10 juli plaats op Vlieland. Deze rubriek laat de losse verhalen en producten zien die tot de invulling daarvan geleid hebben. Lokale honing, kaas en vis komen voorbij, kraakhelder water en zwammen op koffiedik: allemaal producten van het eetbare eiland.

In de aftrap een verhaal van Jan van Vlieland, de historicus van het eiland die honderduit over geschiedenis kan praten, en dus ook over die van de lokale voedselstroom en de invloed daarvan op de inwoners. Hij vertelt waarom op Vlieland nooit schapen hebben rondgelopen, over de enige familie die eigen melk verkocht, over de Korenmolen en over het piepkleine huisje waarin een eeuw geleden een viswinkeltje zat.