Een van Europa’s meest dynamische ensembles speelt deze zomer op Into The Great Wide Open. Stargaze is een klassiek geschoolde gemeenschap met een grote liefde voor hedendaagse folk, elektronica en popmuziek. De combinatie van deze passie met veel muzikaal talent en een breed netwerk leverde al vele unieke composities en samenwerkingen op, met artiesten als Nils Frahm, Pantha Du Prince, Lee Ranaldo en Villagers. Het in Berlijn gesitueerde ensemble is een internationale verzameling muzikanten, inclusief Nederlandse leden. Op Vlieland zal stargaze zowel in het bos als in de kerk speciaal gecomponeerde stukken uitvoeren van verschillende bekende muzikanten.

Bryce Dessner – Tenebrae

Bryce Dessner is naast gitarist van The National ook componist en klassiek gitarist. Zo speelde hij in het ensemble van Steve Reich en worden zijn composities over de hele wereld uitgevoerd, die omschreven kunnen worden als vindingrijke post-minimalistische arrangementen. Geïnspireerd door Reich, schreef Dessner in 2011 het stuk Tenebrae, speciaal voor het gerenommeerde Kronos Quartet. Nu is het de beurt aan stargaze om daar in de kerk een eigen interpretatie van te maken.

Richard Reed Parry – Music For Heart and Breath

De veelzijdige multi-instrumentalist Richard Reed Parry is waarschijnlijk het meest bekend als bassist en gitarist van Arcade Fire. Dit jaar debuteerde hij als neo-klassieke componist met zijn Music For Heart and Breath, geproduceerd door Bryce Dessner. Het tempo en de ontwikkeling van de muziek is afhankelijk van de persoonlijke hartslag van de muzikanten en de duur van hun ademhaling. Om dit te kunnen bepalen draagt het ensemble een stethoscoop gedurende het hele concert. Op de albumpresentatie in Berlijn speelde stargaze al samen met Parry en op Vlieland zullen ze een aantal van de stukken uitvoeren in de kerk.

Deerhoof – Deerhoof Chamber Variations

De experimentele noise-rock band Deerhoof uit San Fransisco staat bekend om hun energieke live shows en onconventionele geluid. Daarnaast werken ze graag samen met muzikanten en componisten die een voorkeur hebben voor improvisatie. Deerhoof Chamber Variations werd begin vorig jaar met het modern klassieke ensemble Dal Niente voor het eerst gepresenteerd in New York. In september zullen deze stukken, gearrangeerd door drummer Greg Saunier, hun primeur krijgen op Europese bodem en zal de energieke en experimentele sopraan Nora Fischer zich in het bos bij stargaze aansluiten.

Sufjan Stevens – Run Rabbit Run

Singer/songwriter en multi-instrumentalist Sufjan Stevens bracht in 2001 het volledig elektronische album Enjoy The Rabbit uit, maar bleef in vergelijking met zijn latere werk onopgemerkt. Zijn vriend en buurman Bryce Dessner kwam vijf jaar later met het idee om deze nummers te arrangeren voor strijkkwartet Osso. Moderne speeltechnieken werden gebruikt om de elektronica te converteren naar speelbare arrangementen voor de strijkers. De vernieuwde uitvoering werd opgenomen en uitgebracht onder de noemer Run Rabbit Run, waarvan stargaze een deel zal spelen in het bos.

The Sound – A Tribute

De musici van stargaze zijn van mening dat The Sound niet genoeg erkenning heeft gekregen tijdens hun bestaan in de jaren 80 en bovendien dat de invloed die de band heeft gehad vaak wordt vergeten of onderschat. Daarom willen zij tijdens hun optreden in het bos op Into the Great Wide Open een tribute brengen aan de Britse post-punk band, door arrangementen van de nummers 'Winning' en 'Winter' uit te voeren.

Stargaze

» Website Stargaze